Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ville 30 päivässä pääkuva

Villen sukellusharrastus sai alkunsa vahingosta

Ville Haapasalo sukeltamassa Armeniassa Sedan-järvellä
Ville Haapasalo sukeltamassa Armeniassa Sedan-järvellä kaukasia 30 päivässä

”20 vuotta sitten pudotin vahingossa kelloni Saimaaseen, ja jouduin lainaamaan kaveriltani sukelluslaitteita saadakseni sen takaisin.”

Tästä sattumasta Ville sai kipinän sukellukseen, ja sittemmin harrastus vei mennessään. Hän on sukeltanut aktiivisesti nyt kolme vuotta, sukelluksia on takana satakunta.

”Kesälomilla turhaannun, jos ei ole mitään erityistä tekemistä. Sukellan silloin paljon. Suunnittelen lomamatkatkin nykyään useimmiten sen mukaan, että samalla pääsee veden alle. Minulle käy sukeltamiseen käytännössä mitkä vedet tahansa. Palelen harvoin, joten Suomessa saatan sukeltaa talvellakin.”

Parhaillaan Ville opiskelee myös sukelluskouluttajaksi, haaveenaan päästä jossain vaiheessa viemään ihmisiä sukeltamaan vanhan Neuvostoliiton ja IVY-maiden alueille.
”Sellaisiin paikkoihin, joihin ei kukaan ole aikaisemmin päässyt.”

Kaukasia-sarjan kuvausmatkalla Ville sukeltaa kuvaaja Ossi Käen kanssa Armeniassa Sevan-vuoristojärvessä 2000 metrin korkeudessa.
”Tuo reissu meni jo vähän extremen puolelle, sillä korkeuden vuoksi happitaso oli paljon vaikeampi pitää normaalina ja riski saada sukeltajantauti oli ihan todellinen.”

Paikallisen sukelluskoulun miehet olivat lääkäreiden valvonnassa ja itse kokeilemalla testanneet jo 80-luvulla, kuinka oikea happitasapaino löytyy.

”Emme uskaltaneet mennä kovinkaan syvälle, koska meidän olisi pitänyt olla paikan päällä pidempään, jotta olisimme tottuneet olosuhteisiin. Siihen meillä ei ollut aikaa. Hyvä että kaikki meni hyvin.”

”Itse henkilökohtaisesti en hae sukeltaessani vaarantunnetta tai extreme-kokemuksia. Vaaralliset paikat eivät sinällään minua kiinnosta, haluan vain nauttia sukelluksesta ilman sen suurempaa jännitystä. Olen elämäni aikana tarpeeksi monta kertaa saanut turpaani tai meinannut kuolla, joten adrenaliinikiintiöni on koko lailla täysi.”

 • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

 • Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

 • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

 • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua