Hyppää pääsisältöön

Yli vaarojen ja vainioiden käy postin tie

Postin tulo on odotettu ja tärkeä tapahtuma, mutta millainen on se laitos, joka palvelee meitä ja tuo kauan kaivatun kirjeen vastaanottajalleen? Fennada-Filmi Juniorin valmistama lyhytelokuva vuodelta 1960 on katsaus tuon ajan monipuoliseen Postilaitoksen palvelutoimintaan.

Postin oli huolehdittava sille uskotusta tehtävästä. Tavoitteena oli palvella meitä kaikkia, aina ja kaikkialla. Postikuljetusten toivottiin saavuttavan vastaanottajansa saman päivän aikana. Siihen pääsemiseksi posti edellytti asiakkailtaan osoitteiden merkitsemistä oikein ja postipakettien huolellista tekemistä. Laatikko- ja lokerikkokannot helpottivat postinkuljettajien työtä.

Maamme erikoiset olosuhteet toivat oman haasteensa. Postin oli kuljettava niin tiheästi asutuilla alueilla kuin myös kaukaisimpien ja syrjäisimpien seutujen perukoilla. Kelirikkokausina postireitit saattoivat olla jopa vaarallisia.

Kuljetukset tapahtuivat milloin veneellä, polkupyörillä, poroilla ja lumikiitäjillä. Kehitys toi mukanaan uusia keinoja postinkuljetukseen. Pääasiallisin kuljetusmuoto oli postiauto, mutta saaristojen vaikeissa olosuhteissa saatettiin käyttää helikopteria. Postilennot yöllä turvasivat muun muassa sanomalehtien saapumisen tuoreina maan syrjäseuduille.

Postin palvelut ja toiminnot olivat moninaisia. Postitoimipaikat hoitivat verojen ja muiden maksujen vastaanottamisen sekä eläkkeiden ja lapsilisien maksamisen. Postit myivät posti-, leima- ja veromerkkejä sekä radio- ja televisiolupia. Postilla oli merkittävä osuus maamme rahaliikenteessä. Ne hoitivat Postipankin siirto- ja säästöliikennettä.

Postilla oli myös liikkuvia toimipaikkoja. Suurten juhlien yhteyteen perustettiin erikoispostitoimistoja. Niihin jätetyt lähetykset leimattiin erikoisleimoin. Maaseudulla, jossa etäisyydet olivat pitkiä, autopostitoimisto toi helpotuksen postiasiointiin.

Palvelujen ja toimintojen laajuudesta vuonna 1960 kertoi muun muassa se, että paketteja jätettiin postin kuljetettavaksi vuosittain toistakymmentä miljoonaa kappaletta ja sanoma- ja aikakauslehtiä kuljetettiin vuoden aikana lähes 600 miljoonaa kappaletta. Postin vuotuinen kirjanpidollinen rahaliikenne oli yli 3000 miljardia markkaa. Yli maan kattavassa linjaverkossaan postiautot ajoivat vuodessa yli 22 miljoonaa kilometriä.

Lisää ohjelmasta

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto