Hyppää pääsisältöön

Yli vaarojen ja vainioiden käy postin tie

Postin tulo on odotettu ja tärkeä tapahtuma, mutta millainen on se laitos, joka palvelee meitä ja tuo kauan kaivatun kirjeen vastaanottajalleen? Fennada-Filmi Juniorin valmistama lyhytelokuva vuodelta 1960 on katsaus tuon ajan monipuoliseen Postilaitoksen palvelutoimintaan.

Postin oli huolehdittava sille uskotusta tehtävästä. Tavoitteena oli palvella meitä kaikkia, aina ja kaikkialla. Postikuljetusten toivottiin saavuttavan vastaanottajansa saman päivän aikana. Siihen pääsemiseksi posti edellytti asiakkailtaan osoitteiden merkitsemistä oikein ja postipakettien huolellista tekemistä. Laatikko- ja lokerikkokannot helpottivat postinkuljettajien työtä.

Maamme erikoiset olosuhteet toivat oman haasteensa. Postin oli kuljettava niin tiheästi asutuilla alueilla kuin myös kaukaisimpien ja syrjäisimpien seutujen perukoilla. Kelirikkokausina postireitit saattoivat olla jopa vaarallisia.

Kuljetukset tapahtuivat milloin veneellä, polkupyörillä, poroilla ja lumikiitäjillä. Kehitys toi mukanaan uusia keinoja postinkuljetukseen. Pääasiallisin kuljetusmuoto oli postiauto, mutta saaristojen vaikeissa olosuhteissa saatettiin käyttää helikopteria. Postilennot yöllä turvasivat muun muassa sanomalehtien saapumisen tuoreina maan syrjäseuduille.

Postin palvelut ja toiminnot olivat moninaisia. Postitoimipaikat hoitivat verojen ja muiden maksujen vastaanottamisen sekä eläkkeiden ja lapsilisien maksamisen. Postit myivät posti-, leima- ja veromerkkejä sekä radio- ja televisiolupia. Postilla oli merkittävä osuus maamme rahaliikenteessä. Ne hoitivat Postipankin siirto- ja säästöliikennettä.

Postilla oli myös liikkuvia toimipaikkoja. Suurten juhlien yhteyteen perustettiin erikoispostitoimistoja. Niihin jätetyt lähetykset leimattiin erikoisleimoin. Maaseudulla, jossa etäisyydet olivat pitkiä, autopostitoimisto toi helpotuksen postiasiointiin.

Palvelujen ja toimintojen laajuudesta vuonna 1960 kertoi muun muassa se, että paketteja jätettiin postin kuljetettavaksi vuosittain toistakymmentä miljoonaa kappaletta ja sanoma- ja aikakauslehtiä kuljetettiin vuoden aikana lähes 600 miljoonaa kappaletta. Postin vuotuinen kirjanpidollinen rahaliikenne oli yli 3000 miljardia markkaa. Yli maan kattavassa linjaverkossaan postiautot ajoivat vuodessa yli 22 miljoonaa kilometriä.

Lisää ohjelmasta