Hyppää pääsisältöön

Yli vaarojen ja vainioiden käy postin tie

Postin tulo on odotettu ja tärkeä tapahtuma, mutta millainen on se laitos, joka palvelee meitä ja tuo kauan kaivatun kirjeen vastaanottajalleen? Fennada-Filmi Juniorin valmistama lyhytelokuva vuodelta 1960 on katsaus tuon ajan monipuoliseen Postilaitoksen palvelutoimintaan.

Postin oli huolehdittava sille uskotusta tehtävästä. Tavoitteena oli palvella meitä kaikkia, aina ja kaikkialla. Postikuljetusten toivottiin saavuttavan vastaanottajansa saman päivän aikana. Siihen pääsemiseksi posti edellytti asiakkailtaan osoitteiden merkitsemistä oikein ja postipakettien huolellista tekemistä. Laatikko- ja lokerikkokannot helpottivat postinkuljettajien työtä.

Maamme erikoiset olosuhteet toivat oman haasteensa. Postin oli kuljettava niin tiheästi asutuilla alueilla kuin myös kaukaisimpien ja syrjäisimpien seutujen perukoilla. Kelirikkokausina postireitit saattoivat olla jopa vaarallisia.

Kuljetukset tapahtuivat milloin veneellä, polkupyörillä, poroilla ja lumikiitäjillä. Kehitys toi mukanaan uusia keinoja postinkuljetukseen. Pääasiallisin kuljetusmuoto oli postiauto, mutta saaristojen vaikeissa olosuhteissa saatettiin käyttää helikopteria. Postilennot yöllä turvasivat muun muassa sanomalehtien saapumisen tuoreina maan syrjäseuduille.

Postin palvelut ja toiminnot olivat moninaisia. Postitoimipaikat hoitivat verojen ja muiden maksujen vastaanottamisen sekä eläkkeiden ja lapsilisien maksamisen. Postit myivät posti-, leima- ja veromerkkejä sekä radio- ja televisiolupia. Postilla oli merkittävä osuus maamme rahaliikenteessä. Ne hoitivat Postipankin siirto- ja säästöliikennettä.

Postilla oli myös liikkuvia toimipaikkoja. Suurten juhlien yhteyteen perustettiin erikoispostitoimistoja. Niihin jätetyt lähetykset leimattiin erikoisleimoin. Maaseudulla, jossa etäisyydet olivat pitkiä, autopostitoimisto toi helpotuksen postiasiointiin.

Palvelujen ja toimintojen laajuudesta vuonna 1960 kertoi muun muassa se, että paketteja jätettiin postin kuljetettavaksi vuosittain toistakymmentä miljoonaa kappaletta ja sanoma- ja aikakauslehtiä kuljetettiin vuoden aikana lähes 600 miljoonaa kappaletta. Postin vuotuinen kirjanpidollinen rahaliikenne oli yli 3000 miljardia markkaa. Yli maan kattavassa linjaverkossaan postiautot ajoivat vuodessa yli 22 miljoonaa kilometriä.

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto