Hyppää pääsisältöön

Yliarvioimmeko kykyjämme - tsemppaamme sekä sepitämme

Hyvä palaute ja pienikin kannustus saa meidät toimimaan.Toisaalta olemme myös melko helposti johdatettavissa harhaan ja meillä on taipumus yliarvioida omat kykymme.

Positiivisen palautteen antamista ja uppoamista on tutkittu eri yhteyksissä; kun Stanfordin yliopistossa haluttiin aktivoida ihmisiä liikunnan pariin, koehenkilöille annettiin säännöllisesti kevyttä kannustusta. Ohjeita ja tsemppiä jaettiin niin puhelimitse kuin tietokoneen välityksellä. Tarkoituksena oli tutkia sitä, millaisen palautteen avulla kuntoiluharrastus pysyy yllä viikosta toiseen.

Kävi ilmi, että rohkaisevan palautteen merkitys oli merkittävä, vaikka palaute tulikin harvakseltaan. Ja erityisen paljon vaikutusta käyttäytymiseen oli toisten ihmisten antamalla palautteella verrattuna koneen välittämään ohjeistukseen, toteaa tutkija Kevin Helliker.

Ylipäätään keveälläkin kannustamisella saadaan tuloksia aikaan, ja se saa meidät toimimaan. Haluamme näin myös osoittaa muille ryhmän jäsenille, että asia on tärkeä ja että sen eteen kannattaa tehdä töitä.

Entä jos puhun läpiä päähäni - enkä edes huomaa?

Joskus muiden ihmisten taholta tulevat toiveet tai odotukset voivat myös kostautua; ainakin silloin jos haluamme tehdä vaikutusta hinnalla millä hyvällä ja varsinkin vailla harkinta-aikaa.

Kun emme halua sanoa kysyjälle "en tiedä" saatamme kertoilla yksityiskohtia asioista, joista meillä ei ole hajua. Ja jopa uskomme omiin sepitteisiimme, kertoo psykologi David Dunning.

Olemme Dunningin mukaan melko kehnoja arvioimaan omia kykyjämme ja heikoimmin omia kykyjään arvioivat Dunningin mukaan vieläpä he, jotka tietävät asiasta vähiten.

Richard H. Thaler ja Cass S. Sunstein ovat perehtyneet ylioptimismiin ja liialliseen itseluottamukseen:

Tässä lukuja ja esimerkkejä siitä, miten taipuvaisia olemme ylioptimismiin:

  • Alle 5% kokeeseen osallistuvista opiskelijoista uskoo suorituksensa olevan alle mediaanin.
  • 90% autoilijoista ajattelee olevansa keskimääräistä taitavampia ratissa.
  • 94% suuren yliopiston professoreista ajatteli olevansa keskimääräistä professoria parempia.
  • Noin 50% avioliitoista päättyy eroihin, ajatteleeko kukaan tätä alttarilla? Myös noin 50% uusista yrityksistä tekee konkurssin.

Lähde: Thaler & Sunstein: Nudge - Improving Decisions About Health, Wealth, and Happiness

Thalerin ja Sunsteinin mukaan tupakoitsijat usein tietävät tilastollisesta terveysriskistä, mutta uskovat, että heidän on epätodennäköisempää saada keuhkosyöpää kuin useimpien tupakoimattomien. Myös lottoaminen liittyy ylioptimismiin, tutkijat toteavat.

Miten meitä ohjaillaan: ajatusvinoumista, kannustuksesta sekä alttiudestamme muiden odotuksille lisää Prisma Studiossa TV 1:ssä klo 20.00.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua