Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Naisen osa

Dokumenttiprojekti: Naisen osa, yle tv1
Keijo Raappana ja Irina omistavat baarin Kiteellä. Dokumenttiprojekti: Naisen osa, yle tv1 dokumenttiprojekti: naisen osa

TV1 maanantaina 10.7.2017 klo 21.30 - 22.30, uusinta sunnuntaina 16.7. klo 12.00
Katsottavissa Areenassa

Millainen on venäläisen vaimon elämä suomalaisen miehen elämänkumppanina? Mitä on jättää taakseen tuttu Venäjä, tutut tavat ja omat ihmiset?

Mikä saa ottamaan riskin ja lähtemään, kokeilemaan siipiä rajan takana Suomessa? Toivo paremmasta tulevaisuudesta lapsille? Itselle? Seikkailunhalu? Raha? Rakkaus?

Kati Juuruksen ohjaama dokumenttielokuva Naisen osa vie itärajan pikkukuntiin, joista naiset ovat lähteneet. Oman kylän tyttöjen tilalle on muuttanut vaimoja Venäjältä.

Aviomies Suomesta

Kaksi Irinaa, Margareta ja Svetlana ovat tulleet Suomeen, koska he ovat halunneet muuttaa elämänsä kulun. He toivovat parempaa tulevaisuutta itselleen ja lapsilleen, suomalaisen avioliiton kautta.

Millaisia valintoja he ovat tehneet? Millaisia uhrauksia? Tuovatko uusi kotimaa ja suomalainen mies onnellisen elämän?

Pitkää päivää ja vapautta

Margareta elää nyt yksinään syrjäseudulla rikkaan mielikuvituksensa voimalla. Svetlana elättää työtöntä miestään ja muistelee joskus haikeasti Sortavalan näyteikkunoita.

Irina M. tekee pitkää päivää baarissaan Kiteellä. Väsymys sekoittuu kaipuuseen: kunpa pääsisi jonnekin pois. Irina T. tuntee olevansa vapaampi kuin koskaan ennen.

Naisen osa katsoo maailmaa ja suomalaisia miehiä Venäjältä Suomeen muuttaneiden päähenkilöidensä silmin. Elokuva kertoo rajaseudusta, selviytymisestä ja rakkaudesta.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Kati Juurus. Kuvaus: Jouni Soikkeli. Leikkaus: Antti Isotalo. Musiikki: Timo Hietala. Tuottaja: Erkko Lyytinen, Yle, 2014. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2016.

Muualla verkossa:
Hyvää naistenpäivää, Irina, Svetlana ja Margareta!
Rosa Liksom: Pitkä ja uuvuttava naimaprosessi

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.