Hyppää pääsisältöön

Japani vauhdittaa kansalaistensa naimapuuhia

Japani heräsi 2000-luvulla karuun todellisuuteen: maan väestö harmaantuu kovaa vauhtia, eivätkä nuoremmat lisäänny toivottuun tahtiin. Niinpä valtio on päättänyt puuttua japanilaisten pariutumismenoihin. Kansalaisten avioitumista helpottamaan on perustettu iltoja, joihin kumppania tositarkoituksella etsivät saapuvat tapaamaan ja juttelemaan keskenään. Näitä avioliittoon rohkaisevia iltoja kutsutaan konkatsuiksi. Silminnäkijä kävi tutustumassa ilmiöön vuonna 2010.

Japanin huolestuttavaan tilanteeseen vaikuttavat monet seikat. Perinteisten sukupuoliroolien murtuessa avioliittoja solmitaan yhä harvemmin ja yhä vanhempina. Naiset eivät enää huoli kumppanikseen ketä tahansa, vaan aviomieskandidaatin on täytettävä tarkat kriteerit, selviää Silminnäkijässä.

O-Net-treffipalvelun johtaja Toshiaki Kato kertoo, että siinä missä miehet toivovat vain tiettyä ikää ja ulkonäköä, vaativat naiset unelmakumppaniltaan ulkonäön lisäksi siisteyttä, keskustelutaitoja ja pituutta – miehen on oltava korkokengissäkin seisovaa vaimoaan selvästi pidempi. Katon mukaan japanilaisnaiset eivät ole valmiita tinkimään yhdestäkään kriteeristä. Helpommin kumppanin löytävätkin jo aiemmin naimisissa olleet:

”He eivät enää kuvittele turhia, he tietävät, ettei täydellistä partneria maailmasta löydy”, Kato sanoo.

He eivät enää kuvittele turhia, he tietävät, ettei täydellistä partneria maailmasta löydy.

Paitsi nirsot naiset, ongelmia seurustelumarkkinoilla aiheuttavat myös passiiviset nuoret miehet, jotka eivät ole kiinnostuneita elämään perinteisen miesroolin mukaisesti. Nämä miehet ovat saaneen nimen ”ruohonsyöjät”. Silminnäkijän haastattelemien tokiolaisten suusta ei ruohonsyöjistä puhuttu kovin mairittelevin sanoin. Hiusmuotoilija Katsuhiko Kokobun moittii ruohonsyöjiä itsekeskeisyydestä ja huonoista kommunikointitaidoista, toimittaja Maki Fukazawa sanoo, etteivät ruohonsyöjät arvosta rakkautta tai seksiä.

Yhdeksi ratkaisuksi Japanin vaikeaan tilanteeseen on kehitetty konkatsu eli ilta, jossa kumppania tositarkoituksella etsivät naiset ja miehet voivat tavat toisiaan.

”Konkatsun voi määritellä avioliittoa edeltäväksi ajaksi, jolloin ’virittäydytään’ avioliittoon. Tuolloin henkilö hakee aktiivisesti avioliittoon tähtäävää suhdetta”, kirjailija-toimittaja Tohko Shirakawa selittää.

Konkatsut ovat erityisesti miehille ja naisille, joilla olisi muuten vaikeuksia tavata potentiaalista kumppania, kertoo hääyhtiö Memoleadin johtaja Shinichi Inuma. Tällainen tilanne on usein niillä, joiden elämä on työpainotteista.

”Hallinnon pitäisi tukea ja edistää avioliittojen solmimista, jotta syntyvyyden lasku saataisiin katkeamaan”, Tokion paikallishallituksen jäsen Takeshi Nakayama sanoo.

Hän kertoo, että useiden deittifirmojen joukosta paikallishallitus valitsee luotettavimmat ja laadukkaimmat sekä korvaa kuluja niin, ettei konkatsuun osallistuminen maksa maltaita.

Kuvat vasemmalta oikealle: gullevek/Flickr, gwaar/Flickr, gwaar/Flickr, amira_a/Flickr, Incanus Japan/Flickr, Japanisches Hochzeitspaar/ Flickr.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit