Hyppää pääsisältöön

Juha Järän ohjelmaidea lasten vierannuttamisen lopettamisesta vei voiton

Kipinään osallistujat ovat valinneet, mihin heidän Yle-verorahojaan tulisi käyttää. Historian ensimmäisen Kipinän voitti Juha Järän idea "Keskusteluohjelma siitä kuinka lasten vieraannuttaminen saataisiin lopetettua". Samaan aihepiiriin liittyvä Raija Panttisen idea "Yhteiskunnallinen "Tehdään hyvää eroperheille" -kampanja" sai toiseksi eniten ääniä.

Ääniä loppuäänestyksessä annettiin yhteensä 808 ja ne jakautuivat näin:

 • Keskusteluohjelma siitä kuinka lasten vieraannuttaminen saataisiin lopetettua, ideoija Juha Järä, 388 ääntä
 • Yhteiskunnallinen "Tehdään hyvää eroperheille" -kampanja, ideoija Raija Panttila, 204 ääntä
 • Musiikkiohjelma vaihtoehtoiselle rockmusiikille, ideoija Jorma Riihikoski, 144 ääntä
 • Yle: suomalainen animaatio maailmalle -dokumentti, ideoija Matti Heikkilä, 48 ääntä

Ideat sijoittuivat samaan järjestykseen kuin karsintaäänestyksessä.

Idea lasten vieraannuttamisen lopettamisesta on herättänyt paljon keskustelua. Ideaan on tullut tähän mennessä 110 kommenttia.

Ideasta toteutukseen

Seuraavaksi voittajaideaa aletaan kehittää ja jalostaa toteutusta varten. Yleläisistä kootaan tiimi, joka alkaa tätä työtä tehdä. Heidän yhtenä tehtävänään on päättää toteutuksen muoto (demo, proto, pidemmälle viety toteutus). Kehitystyön yhteydessä tiimiläiset saattavat tehdä teemahaastatteluja tai kutsua osallistujia yhteiskehittelytyöpajoihin.

Jatkokehittelyssä ratkaistaan alla listattuja aiheita. Kehittelyvaiheessa sparraajat jo hakivatkin vastauksia oleellisiin alkupään kysymyksiin.

 • Miksi idea pitäisi toteuttaa juuri nyt? (havainnon testaaminen)
 • Havainnon näkökulma ja rajaus (kenen näkökulmasta asiaa tarkastellaan?). Roolit ja casting. Miten parantaa tavallisen ihmisen elämää?
 • Kenelle ohjelma on tarkoitettu? Kuka sitä katsoisi/kuuntelisi?Mitä katsoja/kuulija/käyttäjä saa ohjelmalta?
 • Miten idea ilmenee, missä muodossa?
 • Miten tarina kerrotaan. Keinot, verrokit? Genre? Miten tämä on uutta?
 • Jatkokehitys: mahdolliset teemahaastattelut ja/tai yhteiskehittelytyöpajat
 • Ylen tiimin työstettävää: Ketkä tekevät/toteuttavat? Mitä toteutukseen tarvitaan? Paljonko toteutus maksaa (hahmotelma, karkea käsitys)? Mitä resursseja toteutus vaatii? Päätös siitä miten idea toteutetaan; tehdäänkö siitä demo tai proto tai viedäänkö se pidemmälle.

Lopputulos on hyvä esimerkki yhteiskehittelyn voimasta: kuten Kipinän käyttöehdoissakin sanotaan, kuuluu asiaan, että ideoista voi tehdä muunnelmia. Näin on saattanut käydä, kun Järän ehdotus seurasi Panttilan ideaa saman aamupäivän aikana.

Ihmiset tekevät Kipinän

Kipinän ytimessä on ihmiset, yhdessä tekeminen ja avoimuus. Joten ilman ihmisiä, osallistujia, tästä Kipinä-kokeilusta ei olisi tullut yhtään mitään. Valtaisia kiitos siis teille kaikille! Lähditte rohkeasti mukaan kokeilemaan uutta. Toivomme, että Kipinän taival jatkuu. Nyt keräämme Kipinästä saamiamme oppeja ja toivomme, että voimme lähteä tekemään Kipinää isommin.

Kommentit
 • Kipinän voittajaidean toteutus etenee

  Voittajaideasta jalostettu sisältökonsepti toteutetaan.

  Huhtikuun lopulla järjestimme työpajan, johon osallistui Kipinän voittajaidean, “Keskusteluohjelma siitä kuinka lasten vieraannuttaminen saataisiin lopetettua”, antanut Juha Järä, neljä idean kehittelyyn osallistunutta sekä kolmen hengen sisältöporukka Yleltä. Työpajassa ideasta jalostettiin sisältökonseptia.

 • Anna palautetta Yle Kipinästä

  Teimme Yle Kipinän kevyen pilotin ennen kaikkea oppiaksemme mikä toimii ja ei toimi Kipinässä. Siksi Kipinään osallistujien palaute on äärimmäisen arvokasta, kun viemme Kipinä-konseptia eteenpäin Ylellä. Jos osallistuit Yle Kipinään, olisi hienoa, jos käyttäisit muutaman minuutin ja vastaisit lyhyeen palautekyselyyn viimeistään 9.3.2015 .

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Kommentti: Totuus Madonnasta

  Madonnan esitys Euroviisuissa mahalasku monella tapaa.

  Madonnan esiintyminen Euroviisuissa oli kamalaa ja epävireistä kuunneltavaa. Totuus on, ettei Madonna ole erityinen lahjakkuus laulajana, mutta se ei ole koskaan haitannut, kirjoittaa YleX:n musiikkitoimittaja Markku Haavisto. Oivoi ja ai kauheeta. Siinä ovat päällimmäiset reaktiot Madonnan lauantaisen Euroviisu-esiintymisen jälkeen.

 • Jobinpostia ja Salomonin tuomioita – testaa, tunnetko metaforat!

  Käytämme kielessä paljon metaforia. Ovatko ne tuttuja?

  Metaforalla tarkoitetaan vertauskuvaa, jota käytämme kielessämme – usein huomaamattamme. Aikojen saatossa jokin asia onkin siirtynyt merkitsemään toista ja alkuperäinen merkitys on kenties jo unohtunut. Tunnetko sinä seuraavien metaforien merkityksen tai alkuperän?