Hyppää pääsisältöön

Kirkkaasta kvasaarista löytyi ultramassiivinen musta aukko

ulas j1120+0641
Kirkas kvasaari, taiteilijan näkemys ulas j1120+0641 Kuva: Zhaoyu Li / Yunnan Observatory / Sloan Digital Sky Survey] kvasaari

Pekingin yliopiston professorin Xue-Bing Wun johtama tutkijaryhmä on löytänyt kirkkaimman tunnetun kvasaarin, jonka voimanlähteenä on valtaisa musta aukko. SDSS J0100+2802 loistaa ennätykselliset 420 biljoonaa kertaa Aurinkoa suuremmalla säteilyteholla.

Kvasaarilla on etäisyyttä 12,8 miljardia valovuotta eli sen säteily on lähtenyt matkaan, kun maailmankaikkeudella oli ikää vasta noin miljardi vuotta.

Kvasaarit ovat galaksien nuoruuden kehitysvaiheita. Tähtijärjestelmän keskuksessa olevalla mustalla aukolla on runsaasti ahmittavaa ja sitä ympäröivän kertymäkiekon ilmiöt saavat aikaan kvasaarin suuren kirkkauden.

Vuodesta 1963 lähtien kosmisia majakoita on löydetty yli 200 000, mutta ainoastaan neljänkymmenen etäisyys on yli 12,7 miljardia valovuotta.

Kvasaari
Kvasaareja sijoitettuna niiden mustan aukon massan ja säteilytehon mukaisesti. Oikealla punainen piste on SDSS J0100+2802 Kvasaari Kuva: Zhaoyu Li / Yunnan Observatory / Sloan Digital Sky Survey kvasaari

Myös Linnunradan keskuksessa on supermassiivinen musta aukko, mutta SDSS J0100+2802 on aivan toista luokkaa. Oman galaksimme mustan aukon massa on noin kolme miljoonaa Auringon massaa, mutta etäisen kvasaarin “moottori” on 4 000 kertaa massiivisempi.

Vaikka SDSS J0100+2802 säteilee hyvin voimakkaasti, suuren etäisyyden takia se näkyy taivaalla vain himmeänä valopisteenä. Kvasaarin tutkimiseen käytettiinkin maailman suurimpia kaukoputkia eri puolilla maailmaa.

Tutkimustulokset julkaistaan Nature-tiedelehdessä 26. helmikuuta.

Kvasaarista SDSS J0100+2802 artikkeli Tiedetuubissa:

Kirjoittaja: Markus Hotakainen

Kommentit
 • "On tehty paljon hyviä lääkkeitä hiirille" – Lääkkeiden kehitys on monivaiheista eikä aina riskejä vailla

  Suomessa lääkkeiden sääntely on kuitenkin maailman huippua.

  Koronalääkkeen etsintä on johtanut osittain hätiköityihin päätöksiin. Kun uutta lääkettä testataan, ei kaikkia haittavaikutuksia voi ennalta aavistaa. Suomessa lääkkeiden sääntely on onneksi kuitenkin maailman huippua. Silti esimerkiksi tutun parasetamolin vaikutusmekanismia ei tarkasti tunneta, vaikka sitä on käytetty kipulääkkeenä yli sata vuotta.

 • Avaruuslentojen erikoismies Elon Musk ja hänen lentävät rehusiilonsa

  Kuusi vastausta Elon Muskista ja hänen avaruusyhtiöstään.

  Miljardööri Elon Musk on huimilla visioillaan muuttanut avaruusalaa radikaalisti. Muskin avaruusyhtiön SpaceX:n lähitulevaisuus on hyvin kiinnostavaa aikaa jopa koko ihmiskunnan näkökulmasta: saammeko pikalinjan avaruuteen?

 • Kaasupallo herää unestaan – luvassa roihuja ja ryöpsähdyksiä taivaalla

  Auringossa alkaa taas tapahtua

  Parin vuoden ajan kestänyt rauhallisuus on nyt päättymässä: Auringon pinnalta on havaittu ensimmäiset merkit uuden aktiivisuusjakson alkamisesta. Pian Aurinko on todennäköisesti taas innokkaimmillaan, röyhäyttelee ulos avaruuteen suuria protuberansseja ja sen pintaa koristavat suuret pilkkuryhmät. Tuloksena saattaa olla sähköverkkoja sammuttavia avaruusmyrskyjä ja satelliitteja jumittavia hiukkashyökkäyksiä.