Hyppää pääsisältöön

Koraani-ohjelma huolestuttaa: "Kehottaako Yle terrorismiin?" – nyt puhuu ohjelmapäällikkö

Uusi radiosarja huolestuttaa nettikommentoijia. Ensimmäinen Koraanin luku kuullaan maaliskuun 7. päivä.

Kuva Koraani-radiosarjan sivuilta. // Kuva: Yle

Yle radio 1 -kanavan uusi Koraani-ohjelma on herättänyt kiivasta vastustusta ja huolta joissakin nettikommentoijissa sen jälkeen, kun se esiteltiin saman kanavan Kultakuume-ohjelmassa. Myös perussuomalaisten kansanedustaja ja Ylen entinen työntekijä on sanonut, että Koraanin luku ei kuulu yhtiön sivistystehtävään.

Ylen on epäilty olevan muun muassa Isis-värvääjien asialla. On myös väitetty, että ohjelma olisi jonkin puolueen tilaama. Eräs kommentoija huolestui siitä, että Koraanin ääneen lukeminen Yle radio 1:ssä käännyttää kaikki suomalaiset islamin uskoon.

YleX etsi netissä esitetyille väitteille ja huolenaiheille vastaukset.

1. Koraanin luku ei kuulu Ylen sivistystehtävään

Pitkään Ylen toimittajana työskennellyt vaasalainen perussuomalaisten kansanedustaja Maria Tolppanen on sanonut sanomalehti Pohjalaiselle, että Koraanin ääneen lukeminen kannesta kanteen ei kuulu Ylen tehtäviin.

Radio Yle 1:n ohjelmapäällikkö Kaj Färmin Vastaus: Olen täysin päinvastaista mieltä. Tässähän on kyse kulttuurinymmärryshankkeesta ja jos se ei kuulu julkisen palvelun sivistystehtävään, niin kenelle sitten.

2. Pyrkiikö Yleisradio käännyttämään suomalaisia islamiin

Helsingin Sanomien artikkelia kommentoinut nettikeskustelija on huolissaan siitä, että kyseessä on aivopesu uskonnon kannattajaksi.

Radio Yle 1:n ohjelmapäällikkö Kaj Färmin Vastaus: Ei suinkaan. Tästä käännytyksestä on kysytty minulta paljon. Me pyrimme lisäämään suomalaisten tietoa islamista.

3. Koraanin lukuhanke on terrorismiin kehottavaa toimintaa

Helsingin uutisissa kerrottiin, miten Koraaninluku radiossa nosti raivon ja se sotkee nuorten päät. Eräs kommentoija epäili, että Ylen ohjelma kehottaa terrorismiin.

Radio Yle 1:n ohjelmapäällikkö Kaj Färmin Vastaus: No ei todellakaan ole terrorismiin kehottavaa toimintaa.

4. Tämä on islamin pakkosyöttöä

Useissa nettikeskusteluissa esiin tulleen väitteen mukaan Yle pyrkii nyt pakkosyöttämään islamia suomalaisille. Esimerkiksi Iltalehden keskustelupalstalta voi lukea aiheesta.

Radio Yle 1:n ohjelmapäällikkö Kaj Färmin Vastaus: Yle radio 1 tarjoaa muitakin vaihtoehtoja. Me lähetetään jokaisena arkipäivänä aika paljon kristinuskoon liittyvää ohjelmaa, emmekä koe, että pakkosyötämme sitä. Onneksi tässä maassa on noin 60 eri radioasemaa, joiden välillä voi vaihdella. Ja Ylessäkin riittää vaihtoehtoja.

5. Mistä puolueesta tämä on tilattu?

Eräs kommentoija on huolestunut siitä, että Yle radio 1:n Koraani-ohjelma on jonkin puolueen tilaama ja olisi kiinnostavaa, jos median edustajat lähtisivät kaivelemaan, mistä puolueesta tilaus on tullut.

Radio Yle 1:n ohjelmapäällikkö Kaj Färmin Vastaus: Nyt on valitettavasti sanottava, että ei mistään. Tämä ajatus tuli ihan meidän ideointipalaverissa esille.

6. Onko se jokin valtiollinen salaisuus kuinka paljon tällainen ohjelma maksaa?

Koraania 60-jaksoisessa ohjelmassa lukee Pekka Savolainen. Keskusteluosuuksissa ovat mukana Suomen Islamilaisen Yhdyskunnan imaami sekä Suomen islamilaisen neuvoston puheenjohtaja Anas Hajjar sekä professori Jaakko Hämeen-Anttila. Keskustelun toimittajana on Juha-Pekka Hotinen. Huoli kustannuksista tuli esille ohjelman oman sivun kommenteissa.

Radio Yle 1:n ohjelmapäällikkö Kaj Färmin Vastaus: 60 jakson mittaiseksi keskustelu- ja kulttuuriohjelmaksi tämä on oikeastaan keskitasoa halvempi, että tässä on hyvin yksinkertainen rakenne. Kun verrataan muihin tämän tyyppisiin asiaohjelmiin, niin ei ole kallis projekti.

7. Mistä voimme olla varmoja, että Ylen esittämät tulkinnat islamista edustavat juuri sitä oikeaa islamia

”Itse pahaa pelkään, että Yle esittelee uskonnon aivan liian siloteltuna keskittyen korostamaan hyviä puolia”, kommentoi huolestunut ohjelman omalla sivulla.

Radio Yle 1:n ohjelmapäällikkö Kaj Färmin Vastaus: Juuri sitä varten Koraani luetaan kannesta kanteen, jättämättä mitään pois. Emme siloittele. Oikeaa tulkintaa on täysin mahdotonta sanoa. Meillä on yksi imaami ja Suomen johtava islamin tutkija kommentoimassa. Totta kai siinä tulevat esille heidän näkemyksensä. On mahdotonta sanoa, mikä on se oikea tulkinta, mutta tässä on aika hyvät edellytykset ainakin.

8. Koraanin lukeminen radiossa uhkaa suomalaista kristillistä elämää

Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askolan vastaus: Ensinnäkään se ei millään lailla uhkaa kirkkoa ja kristittyjä. Kaikissa pyhissä kirjoissa on syvää viisautta, jota meidän on hyvä tarkastella. Isiksen takia on tärkeää, että kristityt eivät rakenna viholliskuvaa, vaan ymmärretään islamin olevan rauhan uskonto. Yle tekee tässä palveluksen yhteiskuntarauhalle, kun Koraani tulee tutuksi. Eihän uskonnon esittely Ylessä tee siitä tarttuvaa tautia, vaan avaa mahdollisuutta miettiä maailmankatsomuksellisia kysymyksiä.

_Yle Radio 1 lähettää Koraanin 60-osaisena luentana, joka alkaa lauantaina 7. maaliskuuta. Jokaista luentajaksoa edeltää keskustelu, jossa kulloinkin kuultava Koraanin katkelma asetetaan uskonnolliseen ja yhteiskunnalliseen asiayhteyteensä. Luennat ja keskustelut julkaistaan myös Yle Areenassa._