Hyppää pääsisältöön

Puoli seitsemän toimittaja Tero Karhu kokeili avantouintia: Ensin salpautui henki, sitten tuntui kuin olisi rakastunut

Mitä kehossa todella tapahtuu avantouinnin yhteydessä? Puoli seitsemän toimittaja Tero Karhu päätti selvittää, miksi jo sadattuhannet suomalaiset ovat hurahtaneet kylmään veteen. Se vaati henkilökohtaista uhrautumista, mutta palkitsi. Teron uintikokemuksen voit katsoa yllä olevasta videosta.

Höyry nousee iholta ja on lämmin olo. Katselen saunan kuistilta kuinka kaunis kevättalven aurinko maalaa postikorttimaisemaa horisonttiin ja palavan puun turvallinen tuoksu tuo mieleeni talviretket lapsuudesta. Silti minua ahdistaa. On aika mennä avantoon.

Keskustelu avantouinnin vaikutuksista on usein ihmisten henkilökohtaisiin kokemuksiin ja oletuksiin pohjautuvaa, joten päätin selvittää mitä kehossa todella tapahtuu sen joutuessa kosketuksiin hyytävän kylmän veden kanssa.

Niin karmeaa, että normi tuntuu hyvältä

Matkaa saunalta avantoon on vain parikymmentä metriä, mutta se tuntuu kilometriltä. Ei sen takia, että olisi kylmä, vaan koska henkisesti valmistaudun kärsimykseen ja täysin järjenvastaiseen kokemukseen.

Laitan pyyhkeen laiturin puiselle kaiteelle, asettelen varvastossut uimaportaiden viereen ja otan tukevasti molemmilla käsillä kiinni avantoon laskeutuvista portaista. Ne ovat rutiineja, jotka valmistavat kehon tulevaan piinaan.

Astuessani avantoon kylmä vesi hyökkää ihon alle ja tajuntaan kuin tuhatpäinen herhiläisparvi, henki salpautuu ja aivoissa jyskyttää vain yksi asia. Nyt nopeasti pois täältä. Alan hamuilla takaisin kohti portaita tehtyäni pienen kierroksen hyisessä vedessä. Matkaa ei ole kuin muutamia metrejä, mutta lihaksissa tuntuu kovaa pistelyä ja kangistumisen merkkejä. Pyrin hengittämään rauhallisesti, jotta pääsen varmasti takaisin portaille.

Sittenkin järkevää toimintaa

Kun viimein koittaa hetki, jolloin saan jalat tukevasti laiturille, pyyhkeen käteen ja sandaalit jalkaan, tulee kauan odotettu palkinto, euforinen olotila, mikä tekee kaikesta kärsimyksestä järkeenkäypää.

Järkeenkäypää avantouinnista tekevät myös tutkimustulokset.

Kylmä todella tekee hyvää

Avantouinnin jälkeen verinäytteistäni, verenpaineesta ja unitutkimuksesta oli nähtävissä seuraavia asioita.

1. Aiheuttaa akuutin stressitilan. Sitä voidaan verrata kovaan urheilusuoritukseen.
2. Aineenvaihdunta kiihtyy ja energian kulutus kasvaa.
3. Ruskea rasva aktivoituu.
4. Unenlaatu paranee.
5. Tuottaa mielihyvää.

Extreme-kokemus yhdistää

Avantouinnin jälkeistä olotilaa voi hyvin verrata rakastumiseen. Hymyilyttää ja mikä vaan on mahdollista. Euforisen ja vapautuneen tunnelman aistii myös avantouintipaikoilla, joissa yleensä vallitsee todella hyvä ja avoin yhteishenki. Epäsuomalaiseen tapaan jutellaan tuntemattomien kanssa hyvin henkilökohtaisistakin asioista.

Avantouinti voikin tarjota monitasoisen hyvänolon kokemuksen ja ei olekaan ihme, että yli sata tuhatta suomalaista on jo hurahtanut hommaan.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän