Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Suksien kuljetus lennolla voi maksaa enemmän kuin halpa lentolippu

Nainen kulkee lentokentällä suksipussin ja matkalaukun kanssa.
Nainen kulkee lentokentällä suksipussin ja matkalaukun kanssa. Kuva: YLE sukset

Suksien kuljetus lennolla voi tulla kalliiksi, jos asian hoitaa vasta lentokentän lähtötiskillä. Verkossa ennakkoon varaamalla ja maksamalla säästää yleensä selvää rahaa. Lentokentällä sukset ovat kokonsa vuoksi erikoismatkatavaraa, joka kulkee erillisen kuljetusjärjestelmän kautta koneeseen. Selvitimme, miten sukset saa varmimmin ajoissa ja ehjänä perille.

Ehdot ja käytännöt vaihtelevat

Suksipussi lentokentän kuljetushihnalla
Suksipussi lentokentän kuljetushihnalla Kuva: YLE lentomatka
Lentoyhtiöiden hinnat ja kuljetusehdot ovat suksien osalta kirjavat. Suksipakaasin painoraja esim. Norwegianilla on 20 kiloa, SAS:lla ja useilla muilla lentoyhtiöillä 23 kiloa.

Norwegianin lennolla suksipussissa ei saa kuljettaa muuta kuin maksettuja hiihtovälineitä, Finnair puolestaan ei ole kiinnostunut suksipussin sisällöstä, kunhan painoraja ei ylity. SAS:in lennolla ei voi kuljettaa useille suksipareille tarkoitettuja suksipusseja.

Suksien rekisteröintikäytännötkin vaihtelevat. Useimmiten suksien kuljetuksen voi varata verkossa, Lufthansan lennolle sukset pitää ilmoittaa soittamalla asiakaspalvelunumeroon.

Ennakkoon aina edullisempaa

Lisähinnalta suksien kuljetuksessa voi välttyä, jos mukana ei ole muuta ruumaan menevää matkatavaraa. Ainakin Finnair, SAS ja Lufthansa kuljettavat suksipussin ilmaiseksi siinä missä matkalaukunkin, jos mukana sen lisäksi on vain käsimatkatavarat.

Hiihtolomalainen ei yleensä aivan kevyillä varusteilla pärjää, joten vertailimme suksien kuljetushintoja sillon, kun niiden lisäksi mukana kulkee yksi normaalikokoinen matkalaukku. Hinnat ovat yhdensuuntaisilta kotimaan lennoilta Pohjois-Suomen kohteisiin ja Euroopan lennoilta Alppeja lähinnä sijaitseville kentille.

Taulukko suksien hinnoista lennolla.
Taulukko suksien hinnoista lennolla. Kuva: YLE kuningaskuluttaja
Taulukko suksien hinnoista lennolla.
Taulukko suksien hinnoista lennolla. Kuva: YLE kuningaskuluttaja

Pakkaa suksipussi oikein

Joni Pekkanen lentokentällä
Finnavia Turvapalveluiden palveluesimies Joni Pekkanen Joni Pekkanen lentokentällä Kuva: YLE matkatavara
Hyvä suksipussi suojaa suksia, eikä sisällä turhia remmejä, jotka voivat tarttua kuljetushihnaan ja vahingoittaa pussia ja suksia. Suksipussi pitää myös olla avattavissa turvatarkastuksessa, kertoo Finnavian Turvapalveluiden palveluesimies Joni Pekkanen Helsinki-Vantaan lentokentältä.

Tyypillisin suksien matkaa hidastava tekijä ovat suksipussiin pakatut fluoripitoiset voiteet ja voiteenpoistoaineet.

Tyypillisin suksien matkaa hidastava tekijä ovat suksipussiin pakatut fluoripitoiset voiteet ja voiteenpoistoaineet

- Fluoripitoiset ja paloherkät aineet ovat automaattisesti sellaisia, ettei niitä saa kuljettaa lainkaan ilma-aluksessa, Pekkanen tähdentää.

Turvatarkastuksessa havaitut kielletyt voidepurkit poistetaan suksipussista. Poistetuista esineistä jätetään dokumentaatio suksipussiin ja niitä voi tiedustella lentokentältä matkan jälkeen.

Jos voidepakkauksessa on teksti "syttyvää", on kuljetus lentokoneessa kokonaan kielletty. Suksivoiteiden kuljetuksesta on lisätietoa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin sivuilla, myös monien voidevalmistajien sivuilta löytyy lisätietoa tuotteiden sopivuudesta lennolle.

Matkatavaroita lastataan lentokoneeseen
Matkatavaroita lastataan lentokoneeseen Kuva: YLE matkatavara
Erikoismatkatavarat eivät saa muuta matkatavaraa helläkätisempää kohtelua matkalla koneesen.

- Kaikkia matkatavaroita kunnioitetaan. Ne ovat asiakkaan omaisuutta, eikä niitä heitellä, Pekkanen vakuuttaa.

Ruumassa matkatavaroiden päälle voi kuitenkin tulla paljonkin painoa, joten mitään särkyvää ei lähtökohtaisesti kannata siellä kuljettaa. Hiihtokypärän voi kuljettaa myös käsimatkatavarana, neuvoo Pekkanen.

Muokattu 9.3.2015 klo 14:38: Lisätty matkatavaroiden yhteispainoa koskeva tarkennus Lufthansan hintaan.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.