Hyppää pääsisältöön

Terroripelko selätti sananvapausnäyttelyn Helsingissä

Minä olen Charlie - näyttelyn pilapiirustuksia
Suomen Sarjakuvaseura järjesti Minä olen Charlie -näyttelyn. Minä olen Charlie - näyttelyn pilapiirustuksia Kuva: Yle charlie suomen sarjakuvaseura

Suomalaisten sarjakuvapiirtäjien Minä olen Charlie - sananvapausnäyttelyn ympärille on kiertynyt käsittämätön episodi. Näyttely on työllistänyt niin poliisia kuin lakimiestäkin, vaikka se tuskin on ehtinyt olla edes näytillä. Strada tutustui kohunäyttelyyn Kirjasto 10:n varastossa!

Äkkipäätään tuntuu oudolta, että kymmenen sarjakuvataitelijan pieni muistonäyttely Charlie Hebdo -terrori-iskun uhreille on jouduttu laittamaan varastoon. Mutta totta se on. Kirjasto 10:ssä ollut näyttely jouduttiin purkamaan kiinteistönomistajan määräyksestä. Se ehti olla auki maanantaina vain muutaman tunnin.
Näyttely hyllytettiin jo toistamiseen. Sitä ennen näyttely oli esillä runsaan viikon Arabianrannan kirjastossa, josta se siirrettiin pois Kööpenhaminan terrori-iskujen jälkeen.
"Olimme tuomassa näyttelyä sisään, kun vartija näki touhumme. Seuraavaksi puheillamme oli isännöitsijä", kertoo Kirjasto 10:n johtaja Kari Lämsä.

Vartija näki touhumme. Seuraavana oli vastassa isännöitsijä

Kiinteistön omistajana oleva Ilmarinen ei halua näyttelyä kirjaston tiloihin. Vakuutusyhtiöstä ei löydy halukasta ihmistä kommentoimaan tapausta Stradalle. Viestintäosasto kuitenkin vastaa:
"Tieto näyttelyn siirrosta Kirjasto 10:een tuli meille eli kiinteistön omistajalle yllätyksenä. Tästä syystä jouduimme tekemään melko nopealla aikataululla päätöksen sulkea näyttely. Kiinteistön omistajana pidimme valitettavasti liian suurena turvallisuusriskinä näyttelyn järjestämistä Postitalossa keskellä kaupunkia."
Kirjastotoimen apulaisjohtajasta Anna-Maria Soininvaarasta on outoa, että vuokranantaja puuttuu kirjaston näyttelytoimintaa.
"Näin ei ole koskaan ennen käynyt. Soitimme lakimiehelle ja kysyimme, onko tällainen mahdollista."

Minä olen Charlie -näyttelyn piirros
Minä olen Charlie -näyttelyn piirros Minä olen Charlie -näyttelyn piirros Kuva: Yle minä olen charlie -näyttely suomen sarjakuvaseura

Ilmarisen viestintäosasto perustelee hyllytystä sillä, että näyttely suljettiin Arabiassakin turvallisuussyistä. Poliisi teki näyttelystä turvallisuusselvityksen. Poliisin arvion mukaan näyttely Arabianrannan kirjastossa ei kuitenkaan aiheuttanut toimenpiteitä, ja olisi saanut jatkaa sellaisenaan.
"Arabianrannan kirjastossa tuli yksi palaute, josta tapahtumaketju alkoi vyöryä. Se, että poliisi alkoi pyöriä kirjastossa, aiheutti kai enemmän ahdistusta", Soininvaara epäilee.
Soininvaara on hämmentynyt, miten nopeasti pelon ilmapiiri on alkanut levitä ja vaikuttaa asenteisiin myös Suomessa. Hän pitää kehitystä huolestuttavana.
Muutama puolue on halukas ottamaan sen vaalitoimistoonsa
Anna-Maria Soininvaara
Anna-Maria Soininvaara Anna-Maria Soininvaara Kuva: Yle anna-maria soininvaara

Itse näyttelyä ei voi luonnehtia arkaluontoiseksi. Piirrokset keskittyvät sananvapauteen, ei islamiin. Kun mukana on kymmenen taiteilijan töitä, yhdessä töistä esiintyy Muhammed.
"Ilmarisen edustaja sanoi itsekin, että ei näissä töissä sisällöllisesti ole mitään arkaluontoista", Soininvaara sanoo.
Kirjasto 10 etsii näyttelylle uutta paikkaa jostain toisesta kirjastosta. Ulkopuolisen kiinteistönomistajan tilaan kirjasto ei aio näyttelyä enää kuitenkaan pystyttää, jottei tapahtumat toistuisi. Perjantaina puolilta päivin selvisi, että uusi koti olisi löytymässä toisesta Helsingin kaupungin kirjastosta.
Hämmästyttävää miten nopeasti ilmapiiri on muuttunut pelokkaaksi.

Näyttelylle on ilmaantunut muitakin pelastajia. Sarjakuvaseuran toiminnanjohtajan Kalle Hakkolan mukaan mm. muutamat puolueet ovat ilmoittaneet olevansa halukkaita ottamaan se vaalitoimistoonsa.
"Kyselyjä on tullut niin paljon, että harkitsemme toisen painoksen ottamista", Hakkola sanoi perjantaina.
Mukana näyttelyssä on Suomen eturivin pilapiirtäjiä, kuten Ville Ranta, Milla Paloniemi ja Pertti Jarla.

Haluaisitko sinä näyttelyn sarjakuvat esille julkiseen kirjastoon? Osallistu Stradan keskusteluun, saako Charlie-iskun uhreja muistaa pilapiirroksin vai onko se tarpeetonta provokaatiota? Onko ilmassa ylireagointia terroripelkoon?

klo 13:19 Päivitys: Poistettu näyttelyn uusi paikka, joka ilmoitetaan myöhemmin.

Teemu Mäki, Charlie Hebdo ja Ilmarinen - Jan Liesahon kolumni

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Rakkaus on ruma sana, mutta kaunis asia

  Rakas äiti on suomen kaunein sanapari.

  Kun kysytään, mikä on suomen kielen kaunein sana, pitäisi ensin tarkentaa, tarkoitetaanko sillä ihanimman asian nimeä vai soinniltaan miellyttävintä sanaa. Moni pitää kauniina pehmeitä soljuvia äänteitä. Alavilla mailla hallanvaara on klassikko, vaikka sen merkitys uhkaa sadon paleltuvan.

 • Avaruusromua: Sumutorvia, tuhkaa, aaltoja ja aavekaupungin ääniä

  Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia.

  "Yhtäkkiä tajusin, että tein kaiken aivan väärin", toteaa amerikkalainen säveltäjä Steve Moore. "Pyrin aina luomaan jotakin, jolla ei ole alkua eikä loppua", sanoo amerikkalainen elektronimuusikko Taylor Deupree. "Tahdon kertoa äänillä samalla tavoin kuin elokuvaohjaajat kertovat kuvilla", selittää australialainen musiikintekijä Martin Kay. "Me emme tiedä luonnosta vielä juuri mitään", väittää japanilainen äänitaiteilija Yoshio Machida. Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia, kummallisia ajatuksia ja omalaatuista musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Oletko tosikko vai uppoaako ironia?

  Ironia on taitolaji.

  Törmääkö sarkasmiin, ironiaan ja ivaan nykyään yhä useammin, vai tuntuuko vain siltä? Poliitikot selittelevät sanomisiaan väärinymmärrettynä ironiana: “se oli vain läppä!”. Nuoriso muodostaa sarkastisen salakielen salaseuroja. Käänteistä kieltä ymmärtämätön joutuu naurunalaiseksi. Ironia on monesti hauskaa ja nokkelaa.

 • Arto Paasilinnan Ulvova mylläri Lukupiirissä - tule mukaan keskustelemaan!

  Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 30.3. klo 19! Ulvova mylläri kysyy, missä menevät normaalin ja hyväksytyn rajat? Kuka lopulta on Ulvovassa myllärissä hullu? Paasilinnan romaani ilmestyi vuonna 1981 ja sen tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun Suomeen. Onko kirjan sanoma edelleen ajankohtainen? Entä millaista on Ulvovan myllärin huumori? Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri