Hyppää pääsisältöön

13 tylyä faktaa hiusväreistä

Hiusten värjäys on suosittua, mutta siihen sisältyy vakavia vaaroja terveydelle.

1. 

Valtaosa Suomessa käytetyistä hiusväreistä on niin sanottuja hapetevärejä. Kestovärjäyksessä hiuksen pinta eli hiuskalvo avataan ja väriaine tunkeutuu hiuksen sisään. Väriaine reagoi hapettavan aineen, esimerkiksi vetyperoksidin avulla ja jää hiukseen väriksi.

2.

Hiusvärit sisältävät noin 20–30 eri kemikaalia, joista osa on äärimmäisen herkistäviä ja allergisoivia. Yksi pahimmista herkistäjistä on parafenyleenidiamiini PPD ja sen johdannaiset kuten tolueeni-2,5-diamiini. Suurin osa kestoväreistä sisältää PPD:tä.

3. 

PPD:n värjäämisominaisuudet keksi kemisti August Wilhelm von Hofmann 1863. PPD on edelleen käytetyin värikemikaali.

4. 

PPD imeytyy ihon läpi verenkiertoon ja voi aiheuttaa ihoärsytystä ja allergiaa.

5.

Värjäyksen jälkeen päänahka voi kutista ja turvota. Turvotus voi olla niin paha, että silmät muurautuvat umpeen. Vaikeissa tapauksissa voi tulla hengitysvaikeuksia tai jopa rytmihäiriöitä.

6.

Pahimmillaan hiusväriallergia voi johtaa kuolemaan. Englannissa nainen kuoli vakavaan allergiareaktioon 2012. Pari viikkoa sitten uutisoitiin, että kuolema saattoi liittyä naisen aikaisemmin ottamaan mustaan hennatatuointiin.

7.

Mitä nuorempana aloittaa hiustenvärjäyksen, sitä suurempi on herkistymisen ja allergisoitumisen riski. EU:n komissio ei suosittele alle 16-vuotiaille hiusten värjäystä lainkaan. Tanskassa hiusten värjäystä ei suositella myöskään raskaana oleville ja imettäville naisille.

8.

Jos kerran allergisoituu hiusväreille, niitä ei enää pysty käyttämään.

9.

Hiusväripakkauksissa on ainesosaluettelo eli INCI-lista. Se kertoo, mitä aineita pakkaus sisältää.  Parafenyleenidiamiinin ja tolueeni-2,5-diamiinin lisäksi erittäin herkistäviin kemikaaleihin kuuluvat mm. 4-amino-2hydroxytoluene sekä p-Aminophenol sekä resorcinol.

10.

Hiusväripakkauksissa on ohjeita käsineiden käytöstä, vaikutusajasta ja värin huuhtelusta. Viranomaiset kehottavat kuluttajia noudattamaan niitä.

11. 

Lähes kaikissa Suomessa myytävissä hiusväripakkauksissa kuluttajaa kehotetaan tekemään allergiatesti ennen tuotteen käyttöä. Ihotautilääkärien mukaan testiä ei pidä tehdä. ”Vaatimus tai ehdotus on tullut varmastikin  teollisuuden puolelta. He haluavat vapautua vastausta, jos kuluttajalle tulee allergiaa. Riski saada elämän aikana allergia kasvaa, jos testi tehtäisiin ennen jokaista värjäystä”, ihotautilääkäri Kristiina Aalto-Korte sanoo.

12.

Mustan hennatatuoinnin ottaneen ei kannata värjätä hiuksia kestoväreillä. Musta henna sisältää PPD:tä ja herkistää PPD:lle.

13.

Turvallisimpia vaihtoehtoja kestoväreille ovat kampaajien mukaan kasvivärit, suoravärit, vaalennukset ja raidat. Silti myös kasviväreissä voi olla synteettisiä värejä. Suoraväreissä on pigmenttiä, joka kiinnittyy ainoastaan hiuksen pinnalle suomukerroksen päälle. Vaalennuksessa poistetaan hiusten luonnollinen väri ja mahdollisesti lisätyt keinovärit. Vaalennusaine (persulfaatti tai vetyperoksidi) hajottaa pigmentit värittömiksi. Vaalennusaineet eivät allergisoi yhtä herkästi kuin PPD, mutta niitäkään ei saa levittää suoraan iholle. Ne voivat polttaa ihoa.

Lähteet:

MOT: Väriä hiuksiin myrkkyä uhmaten
TV1 maanantaina 2.3. klo 20

Lue myös

Kommentit