Hyppää pääsisältöön

Hulluus ja yhteiskunta

Ville Myllyrinne (Breivik) Jukka Ruotsalainen (Foucault) Miiko Toiviainen (Pierre) Harri Virtasen kuunnelmassa Hulluus ja yhteiskunta
Ville Myllyrinne (Breivik) Jukka Ruotsalainen (Foucault) Miiko Toiviainen (Pierre) Ville Myllyrinne (Breivik) Jukka Ruotsalainen (Foucault) Miiko Toiviainen (Pierre) Harri Virtasen kuunnelmassa Hulluus ja yhteiskunta Kuva: Yle/Jyrki Valkama jukka ruotsalainen

Hulluus ja yhteiskunta -kuunnelmaan tehty kuvataiteilija Teemu Mäen audiovideo kisaa Tampereen elokuvajuhlilla. Teos nähdään ensi kertaa tv:ssä Teemalla.

Radioteatteri tuotti viime vuoden lopulla Harri Virtasen kirjoittamaan kuunnelmaan kuvataiteilija Teemu Mäen audiovideon. Audiovideolla on tarkoitus tuoda uudenlainen kokemus kuunnelman kuunteluun. Teemu Mäki ja Anton Verho kuvasivat teostaan molempien massamurhaajien rikosten tapahtumapaikoilla Bretagnessa ja Utoyan saarella sekä filosofi Michel Foucaultin yliopistoissa Sorbonnessa ja Uppsalassa. Teos onnistui niin hyvin, että se otettiin Tampereen elokuvajuhlien kotimaiseen kilpasarjaan.

Teema lähettää audiovideon nyt ensi kertaa televisiossa. Radioteatteri uusii kuunnelman su 8.3. klo 15.03. Hulluus ja yhteiskunta -audiovideo on nähtävissä Yle Areenassa kuukauden ajan.

Moderni tragedia viattomista uhreista, kahdesta murhamiehestä ja filosofista, joka etsii nautintoa ja selityksiä. Oliko perhesurmaaja Pierre Riviere hullu vai hyväntekijä? Onko massamurhaaja Anders Behring Breivik hullu vai poliitikko tai sotilas? Vai ovatko molemmat vain rikollisia? Oliko Michel Foucault älykkö vai elostelija?

Harri Virtasen uusi draama rinnastaa 1830-luvulta tunnetun Pierre Rivieren tapauksen, jota mm. ranskalainen filosofi Michel Foucault on tutkinut, ja aikalaisemme Anders Breivikin. Teos pohtii, miten yhteiskunta ja yhteisö kohtelevat ääritapauksia. Milloin yhteiskunta katsoo poikkeuksiaan sairauden, milloin rikoksen näkökulmasta? Virtasen kaunis, nykyaikaista ylevyyttä tavoittava teksti lähestyy aiheitaan suoraan ja tinkimättömästi, mutta paisuttelun ja shokeeraamisen välttäen.

Sampsa Oinaala kirjoitti Helsingin sanomissa marraskuussa 2014 kuunnelmasta näin: "Ensin varoituksen sana: Hulluus ja yhteiskunta -kuunnelma ei ehkä sovi herkimmille kuuntelijoille. Ei siksi, että se sisältäisi jotakin mielikuvituksen rajoja koettelevaa raakuutta, vaan siksi, että se sisältää todellisuutta."

Pierre Rivieren roolin näyttelee Miiko Toiviainen teatterikorkeakoulun 2. vuosikurssilta, Anders Breivikiä näyttelee Ville Myllyrinne. Muissa rooleissa mm. Jukka Ruotsalainen, Timo Torikka, Nora Dadu, Kaija Kärkinen, Teijo Eloranta ja Jussi Lehtonen.

Kuunnelman on kirjoittanut Harri Virtanen, ohjannut Juha-Pekka Hotinen. Musiikki, audiovideon ohjaaja: Teemu Mäki. Äänisuunnittelu: Ari Mursula. Tuottaja: Pekka Ruohoranta.

  • Tarinoita korville – radiokuunnelma elää uutta nousukautta

    Tarinoita korville - radiodraaman uusi nousu

    Mobiilikuuntelun aikakautena radiodraama antaa kuulijalle oman tilan, mahdollistaa omat ajatukset ja mielikuvituksen käytön. Kuunnelma on kulkenut pitkän tien mm. Pekka Lipposen, Knallin ja sateenvarjon, Elmon ja Koe-eläinpuiston kautta nykypäivään. Radio oli ennen medioiden valtias. Se toi koteihin kuultavaksi koko maailman.

  • Parasta sirkuksessa on kaikki

    Taina Kopralle ja Jouni Kivimäelle sirkus on päivätyö.

    “Mun elämä on yhtä sirkusta", sanoo Sorin sirkuksen sirkustirehtööri Taina Kopra. Hän ja puolisonsa Jouni Kivimäki perustivat 80-luvulla pienen sirkuskerhon, joka on vuosikymmenten varrella kasvanut monipuoliseksi sirkuskouluksi. Tänä päivänä se tarjoaa sadoille lapsille ja nuorille taiteen perusopetusta. Teemalla nähdään Sorin sirkuksen upea joulushow 2018.

Yle Teema