Hyppää pääsisältöön

Hulluus ja yhteiskunta

Ville Myllyrinne (Breivik) Jukka Ruotsalainen (Foucault) Miiko Toiviainen (Pierre) Harri Virtasen kuunnelmassa Hulluus ja yhteiskunta
Ville Myllyrinne (Breivik) Jukka Ruotsalainen (Foucault) Miiko Toiviainen (Pierre) Ville Myllyrinne (Breivik) Jukka Ruotsalainen (Foucault) Miiko Toiviainen (Pierre) Harri Virtasen kuunnelmassa Hulluus ja yhteiskunta Kuva: Yle/Jyrki Valkama jukka ruotsalainen

Hulluus ja yhteiskunta -kuunnelmaan tehty kuvataiteilija Teemu Mäen audiovideo kisaa Tampereen elokuvajuhlilla. Teos nähdään ensi kertaa tv:ssä Teemalla.

Radioteatteri tuotti viime vuoden lopulla Harri Virtasen kirjoittamaan kuunnelmaan kuvataiteilija Teemu Mäen audiovideon. Audiovideolla on tarkoitus tuoda uudenlainen kokemus kuunnelman kuunteluun. Teemu Mäki ja Anton Verho kuvasivat teostaan molempien massamurhaajien rikosten tapahtumapaikoilla Bretagnessa ja Utoyan saarella sekä filosofi Michel Foucaultin yliopistoissa Sorbonnessa ja Uppsalassa. Teos onnistui niin hyvin, että se otettiin Tampereen elokuvajuhlien kotimaiseen kilpasarjaan.

Teema lähettää audiovideon nyt ensi kertaa televisiossa. Radioteatteri uusii kuunnelman su 8.3. klo 15.03. Hulluus ja yhteiskunta -audiovideo on nähtävissä Yle Areenassa kuukauden ajan.

Moderni tragedia viattomista uhreista, kahdesta murhamiehestä ja filosofista, joka etsii nautintoa ja selityksiä. Oliko perhesurmaaja Pierre Riviere hullu vai hyväntekijä? Onko massamurhaaja Anders Behring Breivik hullu vai poliitikko tai sotilas? Vai ovatko molemmat vain rikollisia? Oliko Michel Foucault älykkö vai elostelija?

Harri Virtasen uusi draama rinnastaa 1830-luvulta tunnetun Pierre Rivieren tapauksen, jota mm. ranskalainen filosofi Michel Foucault on tutkinut, ja aikalaisemme Anders Breivikin. Teos pohtii, miten yhteiskunta ja yhteisö kohtelevat ääritapauksia. Milloin yhteiskunta katsoo poikkeuksiaan sairauden, milloin rikoksen näkökulmasta? Virtasen kaunis, nykyaikaista ylevyyttä tavoittava teksti lähestyy aiheitaan suoraan ja tinkimättömästi, mutta paisuttelun ja shokeeraamisen välttäen.

Sampsa Oinaala kirjoitti Helsingin sanomissa marraskuussa 2014 kuunnelmasta näin: "Ensin varoituksen sana: Hulluus ja yhteiskunta -kuunnelma ei ehkä sovi herkimmille kuuntelijoille. Ei siksi, että se sisältäisi jotakin mielikuvituksen rajoja koettelevaa raakuutta, vaan siksi, että se sisältää todellisuutta."

Pierre Rivieren roolin näyttelee Miiko Toiviainen teatterikorkeakoulun 2. vuosikurssilta, Anders Breivikiä näyttelee Ville Myllyrinne. Muissa rooleissa mm. Jukka Ruotsalainen, Timo Torikka, Nora Dadu, Kaija Kärkinen, Teijo Eloranta ja Jussi Lehtonen.

Kuunnelman on kirjoittanut Harri Virtanen, ohjannut Juha-Pekka Hotinen. Musiikki, audiovideon ohjaaja: Teemu Mäki. Äänisuunnittelu: Ari Mursula. Tuottaja: Pekka Ruohoranta.

Kommentit

Yle Teema

  • Komisario Susikoski oli Ismo Kallion ensimmäinen elokuvarooli

    Kino Suomi esittää kaksi filmiä näyttelijän muistoksi.

    Ismo Kallio (1935–2019) aloitti pitkän elokuvauransa vuonna 1959 jännärissä Kolmas laukaus, suoraan pääosassa. Komisario Susikoski joutuu siinä lomamatkallaan selvittämään agronomin murhaa. Yrjö Nortan harvinainen rikoselokuva perustuu Mauri Sariolan romaaniin Rotat pois laivasta!

  • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

    Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

    Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.