Hyppää pääsisältöön

Kesäkeiton syvin olemus: Santeri Vuosaran resepti Sokeri 2.0

Sokereita
Erilaisia sokereita Sokereita Kuva: Wikimedia / Romain Behar sokereita

Kesäkeiton syvin olemus -ohjelmasarja tarjoaa Santeri Vuosaran ohjeet: Sitruunainen sokrikakku, Sitruunasiirappi, Sitruunainen kinuski, Sitruunainen praliini ja Ranskalainen marenki.

Sokeria ja sitruunaa

Näillä resepteillä valmistetut herkut toimivat yhdessä jälkiruoka-annokseksi koottuna ja koristeltuna, mutta myös jokainen erikseen pieneen makeannälkään.

Édouard Manet: The Brioche
Édouard Manet: The Brioche Édouard Manet: The Brioche Kuva: The Metropolitan Museum of Art: The Collection Online édouard manet

Sitruunainen sokerikakku

2 munaa
2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoa
1 ½ tl leivinjauhetta
½ tl vaniljasokeria
50 g voita
1 dl maitoa
1 sitruuna
rasvaa ja korppujauhoa vuokaan

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja leivitä vuoka. Vatkaa munat ja sokeri valkoiseksi ja kuohkeaksi. Sekoita toisiinsa jauho, leivinjauhe ja vaniljasokeri.

Sulata voi ja sekoita voisula maitoon. Kaada maitoseos munaseokseen ja vatkaa jauhoseos taikinaan. Purista sitruunan mehu ja raasta kuoren keltainen osa ja sekoita ne taikinaan. Kaada taikina vuokaan.
Paista kakkua noin puoli tuntia. Kokeile kypsyys hammastikulla. Kun tikku pysyy kuivana, kakku on valmis.

Sugar box, Hard-paste porcelain
Sugar box, Hard-paste porcelain, Vienna Sugar box, Hard-paste porcelain Kuva: The Metropolitan Museum of Art: The Collection Online sugar box

Sitruunasiirappi

1 sitruunan mehu
1/2 dl sokeria

Keitä kattilassa viitisen minuuttia kunnes muuttuu siirappiseksi ja jäähdytä.

Sitruunainen kinuski

2 dl sokeria
2 dl kermaa
1 sitruunan mehu

Mittaa ainekset kattilaan ja keittele 20 minuuttia kohtalaisella lämmöllä ja jäähdytä.

sokerinen jälkiruoka
sokerinen jälkiruoka Kuva: Yle / Kaisa Pulakka santeri vuosara

Sitruunainen praliini

1 rkl rypsiöljyä
2 dl pähkinöitä tai manteleita
1,5 dl sokeria
1 sitruunan mehu

Voitele leivinpaperiarkki rypsiöljyllä. Rouhi pähkinöitä veitsellä leikkuulautaa vasten hieman pienemmiksi.
Mittaa sokeri kattilaan. Lisää sitruunan mehu ja kuumenna. Anna voin sulaa ja ruskistua hieman. Vaalena ruskea karamellisoitunut sokeri on herkullista, tummaksi palanut kitkerää, joten ole tarkkana! (Jos sokeri paahtuu liikaa ja savuaa, aloita homa alusta.) Ota kattila liedeltä ja sekoita pähkinät sokerin joukkoon. Kaada seos tasaiseksi, ohueksi kerrokseksi leivinpaperille. Anna jäähtyä. Rouhi jäähtynyt krokantti veitsellä tai varovasti yleiskoneella rouheeksi.

Ranskalainen marenki

4 valkuaista
2 dl sokeria
ruokaöljyä

Vatkaa valkuaiset kulhossa kovaksi vaahdoksi. Klassisin tapa varmistaa onko vaahto tarpeeksi kovaa, on kääntää kulho ylösalaisin ja katsoa pysyykö vaahto kulhossa. Lisää sitten sokeri vähitellen, koko ajan vatkaten kunnes massa on tasaista ja kiiltävää.

Lusikoi tai pursota seos kevyesti öljytylle, uunipellin päälle levitetylle leivinpaperille saman kokoisiksi palleroiksi. Paista marenkeja ensin tunti 110-asteisessa uunissa. Laske sitten lämpö 100-asteeseen ja jatka paistamista, kunnes marengit ovat täysin kuivia ja keveitä.

Aseta lautasille palaset sitruunakakkua ja kostuta niitä sitruunasiirapilla. Pirskottele hieman siirappia myös lautaselle. Lusikoi myös kinuskia kastikkeeksi. Ripottele praliinia kakun päälle. Murenna marenkia ja viimeistele annos ripottelemalla sitä koristeeksi.

Kaisa Pulakan artikkeli Sokeri oli ennen terveysruokaa ja lukustuote

Sokerin valmistus sokeriruo'osta n. 1600-luvulla.
New Inventions of Modern Times, The Invention of Sugar Refinery Sokerin valmistus sokeriruo'osta n. 1600-luvulla. Kuva: Photography by Hyla Skopitz, The Photograph Studio, The Metropolitan Museum of Art. Copyright 2014 sokerin valmistus
  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka