Hyppää pääsisältöön

Mikä musiikki saa ruoan maistumaan? Vastaa kyselyyn

Levylautanen
Levylautanen levylautanen

Miltä ruoka maistuu, sitä ei ratkaise pelkkä makuaisti. Se, mitä kutsumme mauksi, muodostuu aivoissamme usean eri aistin yhteisvaikutuksesta. Siksi eräässä brittiläisessä ravintolassa mereneläviä tarjoillaan iPodin kanssa: kalaruoka nimittäin maistuu tuoreemmalta ja paremmalta, kun korvissa humisee meri. Esimerkiksi suolaa tai sokeria voi lisätä ruokaan paitsi sirottimisesta myös musiikin avulla.

Tutkijoille ja lähes kaikille tavallisille ruokailijoillekin on ollut jo pitkään selvää, että ruoan makuun vaikuttavat monet aistit. Miten perunalastu rapsahtaa tai porkkana kirskahtaa purtaessa, on olennainen osa makunautintoa. Tai miltä suklaa tuntuu suussa tai miten kovassa möykässä aromikahvia yrittää maistella, vaikuttaa kokemukseen.

Uusimpien tutkimusten mukaan erityisesti musiikki vaikuttaa siihen, miltä ruoka maistuu. Eikä kysymys ole pelkästään siitä, millaisen tunnelman musiikki luo, vaan se näyttäisi vaikuttavan suoraan siihen, miten maut maistetaan.

Etanat
Etanat etanat (ruokana)

Oxfordin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa huomattiin, että hedelmäiset sävyt maistuvat parhaiten korkeiden sävyjen soidessa, matalammat sävyt sopivat taas esimerkiksi tumman suklaan ja savun aromeihin.

Viini itse asiassa maistui parhaalta pelkän hiljaisuuden tahdissa, mutta jos jotain pitää silloin kuunnella, niin Arkansasin yliopiston tutkimuksen mukaan silloin tarvitaan jazzia. Tuossa tutkimuksessa käytiin läpi sitä, miten eri musiikkityylit vaikuttivat makuaistimuksiin. Siinä selvisi sekin, että jos suklaata haluaa vältellä, oikea musiikki siihen on hiphop – sen soidessa suklaa maistui surkeimmalta.

Suomessa aihetta on tutkittu mm. Kumuru-hankkeessa, jossa neljälle ruokalajille sävellettiin oma musiikki.

Koska näissä on aina kysymys myös makuasioista ja omista kokemuksista, kysymme nyt, mikä musiikkilaji sinun mielestäsi sopii parhaiten joihinkin ruokiin. Aiheesta keskustellaan - myös tämän kyselyn pohjalta - enemmän Prisma Studiossa keskiviikkona 4. maaliskuuta klo 20.00, TV1.

Mieti, mikä ruoka näistä maistuisi parhaimmalta minkäkin musiikin kanssa. Älä mieti liikaa, vastaa intuitiolla. Vastattuasi näet muiden mielipiteet.

Mikä sopii voimakkaan juuston kanssa?


Suklaan kanssa?


Paprikan kanssa?


Grillipihvin kanssa?


Vadelmien kanssa?


Korvapuustin kanssa?


Punaviinin kanssa?

Kommentit
 • Ihminen haluaa levittäytyä avaruuteen

  Menemmekö Marsiin vai asteroideille, kun Maassa ei voi elää?

  Astrobiologia on kiinnostunut meidän kaltaisen elämän löytämisestä avaruudesta. Mutta voisiko Maan elämä siirtyä avaruuteen ja pärjätä siellä? Tarjoavatko Mars ja asteroidit olosuhteet, joihin ihminen levittäytyy? Mitä elämä vaatii jatkuakseen avaruudessa? Tästä puhuvat dosentti Kirsi Lehto ja tutkimuspäällikkö Pekka Janhunen astrobiologiaa-sarjassa.

 • Älylaitteet tyhmentävät koko ihmiskunnan – Aivotutkijan 5 vinkkiä keskittymiskyvyn elvyttämiseen

  Aivotutkija Minna Huotilaisen blogi

  Onko niin, että vuorokauden ainut hetki, jolloin mikään PIIP ei keskeytä keskittymistäsi on se aika, jonka nukut? Ja nukutko edes? Mikä on unen laatu, jos aamun ensimmäinen ja illan viimeinen teko on työsähköpostien tarkistus? Älylaitteet tyhmentävät koko ihmiskunnan, jos käytämme niitä näin huonosti. Sinun pitäisi keskittyä, mutta PIIP. Otat puhelimen käteen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.

Uusimmat sisällöt - Tiede