Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Olutta laboratoriossa?

prisma studio, yle tv1
Patrik Niskanen (vas.) ja Matti Laakso kehittelevät uusia tapoja tehdä olutta. prisma studio, yle tv1 yle tv1

TV1 keskiviikkona 4.3.2015 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 6.3. klo 5.55
Yle Areenassa 30 päivää

Olut on maailman vanhin tunnettu alkoholijuoma, joka mainitaan jo kuuden tuhannen vuoden takaisissa sumerilaisissa teksteissä. Oluen valmistamisessa kokeillaan jatkuvasti uutta ja hyödynnetään kemian sekä fysiikan uusimpia oppeja.

Prisma Studiossa tavataan fysiikan ja tähtitieteen opiskelija Matti ”Eikka” Laakso ja kemian tekniikan opiskelija Patrik Niskanen, jotka kehittävät uusia tapoja tehdä olutta. Voisivatko kemian opit tuottaa huurteiseen aivan uudenlaisen maun?

Geenimanipulaatio tulee tuoppiin?

Oluesta on tullut akateeminen puheenaihe. Muutama viikko sitten keskusteltiin kiihkeästi yliopistollisesta opinnäytetyöstä, jonka mukaan olut voittaa urheilusuorituksen jälkeisenä palautusjuomana niin veden kuin kaupalliset palautusjuomatkin hivenainepitoisuuksien vuoksi.

Osa asiantuntijoista arvosteli tutkimusta siksi, että alkoholilla on myös haittavaikutuksensa. Mistä on kysymys?

Varsinaisen tieteellisen läpimurron alalla voisi tehdä geenimanipuloitujen hiivalajikkeiden kehittäminen. VTT:llä on tehty uusia löytöjä, joiden vuoksi lager-oluen historia saatetaan joutua kirjoittamaan uusiksi.

Miksi sama ruoka maistuu erilaiselta?

Jos kysytään, miltä olut tai ruoka maistuu, vastaukset vaihtelevat suuresti yksilöstä riippuen. Makuaisti ei ole kaikilla samanlainen, vaan osa meistä maistaa samat ruoat karvaampana tai polttavampana kuin toiset. Siihen vaikuttaa ihmisten erilainen makugenotyyppi.

Tämän vuoksi esimerkiksi ravintovalistus ei ole niin yksinkertaista, että voisimme vain sanoa ihmisille ”syökää enemmän vihanneksia”. Motivointiin on löydettävä muita keinoja.

Prisma Studion juontaa Marjo Harju.

Kommentit