Hyppää pääsisältöön

Pullopostia lapsuudesta: "Ulkoiset puitteet kunnossa"

Susanna Tirkkonen Forumissa
Susanna Tirkkonen Forumissa Kuva: Yle/ Heidi Richert susanna tirkkonen

Susanna Tirkkosen isä ei nähnyt, kun tytär pääsi ylioppilaaksi: hän kuoli alkoholismiin Susannan ollessa teini-ikäinen. Ikävä isää kohtaan on läsnä yhä vieläkin, yli 30 vuoden jälkeen. Tänään Susanna haluaa kunnioittaa isänsä muistoa.

Susannan lapsuudessa perhe oli tärkeä, ja ulkoiset puitteet olivat aina kunnossa.

- Isä ja äiti huolehtivat aina lapsista, meiltä ei puuttunut mitään; meillä oli kaikkea liikaa.Oli ruokaa, vaatteita, leluja, ihan kaikkea. Isä teki parhaansa; yritti olla meidän kanssa - mutta totta kai hän oli aika paljon ei-läsnä alkoholin viedessä. Äiti yritti hoitaa sitten meitä lapsia sekä isää.

Susanna näkee paljon unia lapsuuden perheestään. Unissa isä on yleensä aika päissään ja riidanhaluinen - ja äiti ja isoäiti yrittävät rauhoittaa tilannetta. Unet ovat ahdistavia.

- Muistan sen tunteen, kun isä oli juovuksissa. Hän ei ollut oma itsensä - se oli joku vieras mies. Ihan niin kuin siinä olisi ollut eri ihminen.

Kun Susannan isä kuoli, kukaan Susannan koulussa ei tiennyt oikeaa kuolinsyytä. Eri henkilöille Susanna kertoi vähän eri tarinaa. Ennen isän kuolemaa Susannalla oli omakin iso ongelma: hän sairastui anoreksiaan 13-vuotiaana. Susanna oli hyvin keskittynyt itseensä ja oireili pahasti.

Pitäisi oppia olemaan itselleen armollinen

Kun Susanna oli pieni, häpeä oli vallitseva tunnetila. Alkoholistiperheessä lapsen on vaikea käsitellä omia tunteitaan, kun niille ei ole tilaa. Tunteet, joita joutuu peittelemään lapsuudessa, kulkevat aikuisena aina mukana. Esimerkiksi jännittäminen on värittänyt Susannan elämää tähän hetkeen asti.

- Olen valinnut elää yksin, mutta en sano että tulen aina elämään yksin.

Isän alkoholismista on Susannalle jäänyt perinnöksi se, että on vaikea luottaa ihmisiin.

- Missään ihmissuhteessani en ole pystynyt olemaan oma itseni. En uskalla laittaa itseäni likoon. Vähän samalla tavalla toimi isänikin.

Susannalla on ollut elämänsä varrella erilaisia riippuvuuksia.

- Kärsin shopholismista - ihan "shop till you drop". Kontrolli petti siis täysin. Se on aiheuttanut mulle taloudellisia ongelmia.

Susanna Tirkkonen Forumissa
Susanna Tirkkonen Forumissa Kuva: Yle/Heidi Richert susanna tirkkonen

Susanna on äärimmäisyyksien ihminen. Hän urheilee paljon - tai sitten ei ollenkaan. Työtä tulee tehtyä liikaa, ruuan kanssa on helppo mennä molempiin ääripäihin. Tavallista elämää on vaikea hahmottaa - mikä on normaalia ja mikä ei - koska kokemus normaalista puuttuu.

Jokainen määrittelee oman elämänsä, eivätkä omat valinnat ole kenenkään syytä. Läheisistä Susanna ymmärtää isäänsä kenties parhaiten: Susannallakin on ollut omat ongelmansa, sekä hyvät että huonotkin valinnat. Helpottaa itsensä ymmärtämistä ja hyväksymistä, kun ymmärtää vanhempiensa valintoja ja elämää. Susannan mukaan pitäisi oppia olemaan itselleen armollinen.

- Työ on yksi hyvistä asioista mun elämässä. Voi sanoa, että mä olen naimisissa työni kanssa. Siinä yhdistyy kaksi minääni. Toisaalta pystyn olemaan hyvin sosiaalinen, toisaalta olen tarkkailija.

Susanna chat-vieraana juuri nyt yle.fi/pulloposti

Pullopostia lapsuudesta -sarjan 3. osa tiistaina 3.3. Yle TV 1 klo 20. Lähetyksen jälkeen keskustelu chatissa klo 20.30 osoitteessa yle.fi/pulloposti Millaisia ajatuksia jakso herätti? Tule mukaan keskustelemaan; mukana aihetta perinpohjin tuntevia sekä jakson päähenkilö.

Pullopostia lapsuudesta Facebookissa ja Twitterissä @ylepulloposti ja #pulloposti.

Susanna Olga Ketosen vieraana Radio Suomessa

Muuta aiheeseen liittyvää sisältöä Ylellä:

Kommentit