Hyppää pääsisältöön

Voivatko suomalaiset valkonaamat soittaa uskottavasti muiden maiden musiikkia? Kuuntele ja arvioi itse!

eri maiden musiikkia
eri maiden musiikkia Kuva: Hannamari Luukkanen eri maiden musiikkia

Miksi suomalaisen muusikon pitäisi soittaa juuri suomalaista musiikkia? Ei pidäkään, esimerkiksi Shava ja Tuomas Logrén yhdistelevät suomalaisuutta muiden maiden perinnemusiikkiin kiinnostavasti. Toimiiko suomibhangra tai suomalaisen kansanmusiikin ja bluegrassin liitto? Kuuntele ja arvioi itse!

Pop- , jazz-, ja rockmusiikki ovat muiden maiden kulttuurista lainattua musiikkiperinnettä, jota kuulee suomalaisten artistien esittämänä harva se päivä. Mutta voiko suomalainen muusikko uskottavasti pistää näppinsä muun maan perinnemusiikkiin? Monet yhtyeet ja artistit ovat tehneet juuri näin ja tuloksena on ainutlaatuista musiikkia suomalaisilla mausteilla.

Suomibhangra valloittaa maailman

Shava-yhtye ja Stradan Joonatan
Shava-yhtye ja Stradan Joonatan Kuva: Hannamari Luukkanen shava-yhtye ja stradan joonatan

Uuden musiikin kilpailun finaaliin päässyt Shava esittää intialaista bhangramusiikkia, joka bändin mukaan menee suoraan tanssijalkaan ja sydämeen. Punjabilaisesta kansanmusiikista alkunsa saanut musiikkityyli yhdistetään perinteen mukaisesti suomalaisten muusikoiden omaan elämään. Biisit kertovat itähelsinkiläisestä elämänmenosta, stadin slangilla laulettuna totta kai. Voi bhangraa toki yhdistää myös Aleksis Kiveen, kuten yhtye on tehnyt kappaleessaan ”Terve metsä”.

Idea maailman ensimmäisestä ja ainoasta suomalaisesta bhangrayhtyeestä, syntyi autossa bhangramusiikkia kuunnellessa. Ja kuten yleensä hullut ideat kannattaa toteuttaa. Bändin päämääränä on valloittaa maailma bhangralla, Suomesta käsin tietenkin. Edustuspaikka Wienissä järjestettävissä Euroviisuissa olisi suunnitelmalle hyvä aloitus. Mutta miten suomalaiset valkonaamat vetävät uskottavasti bhangraa? Salaisuus löytyy halusta päästä oikeasti sisälle kyseiseen musiikkikulttuuriin ja pyrkimykseen löytyy mahdollisimman aito soundi.

Yhtyeellä menee varsin lujaa. Toinen albumi julkaistaan maalikuun alussa ja Suomen kansa on uuden musiikin kilpailun myötä päätynyt jonkinmoiseen bhangrahurmokseen.

Bluegrass meets suomalainen kansanmusiikki

Tuomas Logren ja Stradan Joonatan
Tuomas Logren ja Stradan Joonatan Kuva: Hannamari Luukkanen tuomas logren ja stradan joonatan

Tuomas Logrén taas hakee musiikkinsa aineksia pohjoisamerikkalaisesta bluegrass-musiikista. Viime vuonna ilmestyneellä Yövesi-albumillaan Tuomas yhdistelee suomalaista kansanmusiikkia bluegrassiin ainutlaatuisella tavalla. Yhdistelmä myös toimii, albumi on ehdokkaana Teosto-palkinnon saajaksi.

Bluegrass-musiikki on jo itsessään yhdistelmä erilaisia vaikutteita kuten kelttiläistä kansanmusiikkia ja bluesia. Tuomas itse kiinnostui bluegrassista jo nuorena, kuulleessaan ensimmäistä kertaa banjoa, joka iski nuoreen mieheen välittömästi. Nykyään multi-instrumentalisti taitaa kaikki perinteiset bluegrass- soittimet kitarasta, dobroon ja viuluun. Soitinvalinnat tuovat kappaleisiin vaikutteita juuri bluegrassista, vaikka Tuomas itse pyrkii myös sekoittamaan liian ilmiselviä kuvioita. ” Esimerkiksi miten soitetaan banjoa niin, että se ei kuulosta bluegrassilta”, Tuomas analysoi soittoaan.

Tuomas kasasi myös yhtyeen Savuava kirnu, johon kasattiin tarkoituksella mukaan ei niin tyypillisiä bluegrass- soittimia. Tuomas haluaakin viedä musiikkiaan uudelle tasolla, jossa suomalainen kansanmusiikki ja bluegrass muodostavat jotain herkullisen uniikkia.

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Avaruusromua: Ajatuksista tekoihin!

  20-vuotias DiN-merkki on elektronisen musiikin merkkituote.

  Ian Boddy istuskelee pubissa. Istuu, miettii ja puhuu. Miettii ja puhuu lisää. Ollaan Newcastlessa Iso-Britanniassa. Eletään 1990-luvun loppua. Ian Boddylla on idea. Se on jännittävä, mutta samalla hieman vaarallinen ajatus. Hän aikoo perustaa levymerkin. "OIen ehkä vähän hullu", hän sanoo virne naamallaan. Nyt 20 vuotta myöhemmin hänen luotsaamansa DiN-merkki on kokeellisen ja elektronisen musiikin kansainvälinen merkkituote. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Se on vain hieman muuttunut

  Laurie Anderson teki omituisen laulun.

  1980-luvun alussa New Yorkin downtownissa elettiin jännittäviä aikoja. Performanssitaide ja monenlaiset poikkitaiteelliset kokeilut olivat alkaneet kerätä yhä suurempia yleisöjä, ja saada myös taiteellista tunnustusta. Eräs nuorista poikkitaiteilijoista oli Laurie Anderson. 1980-luvun alussa hän teki erään omituisen laulun, joka elää edelleen, hieman muotoaan muuttaneena. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Tommi Uschanov: Marx ja meemit määrittelevät nykyvasemmiston

  Vasemmiston tilan analyysi.

  Esseisti Tommi Uschanov julkaisi vuonna 2008 Mikä vasemmistoa vaivaa? -nimisen kirjan. Vasemmiston alennustilaa ruotinut teos toi Uschanovin nimen laajemman yleisön tietoisuuteen. Kun Suomeen on tullut vasemmistolaisin hallitus pitkään aikaan, KulttuuriCocktail pyysi esseistiä lukemaan vanhan kirjansa uudelleen ja pohtimaan, millaisen kirjan hän kirjoittaisi samoista lähtökohdista tänä päivänä.

 • Hylätyksi itsensä tuntenut Jari Ahola koki fyysistä kipua, kun näyttelijyys uhkasi jäädä pelkäksi unelmaksi

  Näyttelijän ura oli Jari Aholan elämää suurempi unelma.

  Kun Jari Aholan ahdistava pääsykoepuristus Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselle 90-luvun lopussa karahti kiville aivan kalkkiviivoilla, nuori mies menetti toivonsa satojen roolien täyteisestä tulevaisuudesta. Hän harkitsi jopa omien päiviensä päättämistä. Itkuista puhelua äidille seurasi kuitenkin orastaneen Turan tärkeimpien mentorien tsemppaukset, joiden voimalla kapinallinen poika ponnisti ensiksi Teatterikorkeakouluun ja lopulta koko kansan rakastamaksi Mauno Pepposeksi Tampereen Työväen teatterin menestysmusikaalissa Vuonna 85.

 • Gasellien Päkä ja Hätä-Miikka: Tähdet ei sammu, ne kuluu loppuun

  Keskustelua artistien uupumisesta.

  "Hurja ajatus, ettei jaksa täyttää muiden ihmisten odotuksia ja oletuksia itsestään. Siinä on asiakaspalveluasenne viety aika pitkälle, jos oma persoona yrittää vastata ihmisten oletuksiin susta jatkuvasti." Gasellit-yhtyeen Miikka Niiranen ja Pekka Salminen, eli Hätä-Miikka ja Päkä, keskustelevat artistien uupumisesta.

 • Avaruusromua: Ajatuksista tekoihin!

  20-vuotias DiN-merkki on elektronisen musiikin merkkituote.

  Ian Boddy istuskelee pubissa. Istuu, miettii ja puhuu. Miettii ja puhuu lisää. Ollaan Newcastlessa Iso-Britanniassa. Eletään 1990-luvun loppua. Ian Boddylla on idea. Se on jännittävä, mutta samalla hieman vaarallinen ajatus. Hän aikoo perustaa levymerkin. "OIen ehkä vähän hullu", hän sanoo virne naamallaan. Nyt 20 vuotta myöhemmin hänen luotsaamansa DiN-merkki on kokeellisen ja elektronisen musiikin kansainvälinen merkkituote. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Toivo runoa, jossa piilee yllätys

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelma toteuttaa yllättäviä runotoiveita. Haastamme sinut toivomaan runoa, joka yllättää: johon liittyy yllättävä tarina, rytmi, kielikuvia, aihe tai jonka mukana haluat lähettää yllättävän viestin maailmalle. Kenet sinä haluaisit yllättää runolla? Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelma Yle Radio 1:ssä runon ja suven päivänä 6.7.

 • Testaa kuinka nolo netinkäyttäjä olet!

  Verkonkäyttösi paljastaa kuinka pihalla olet.

  Kehitys kehittyy ja kaikki muuttuu koko ajan. Vaikka kuinka yrittäisit olla perillä asioista, saatat silti epäonnistua. Tällä testillä voit testata oletko jo tippunut kärryiltä.

 • Avaruusromua: Se on vain hieman muuttunut

  Laurie Anderson teki omituisen laulun.

  1980-luvun alussa New Yorkin downtownissa elettiin jännittäviä aikoja. Performanssitaide ja monenlaiset poikkitaiteelliset kokeilut olivat alkaneet kerätä yhä suurempia yleisöjä, ja saada myös taiteellista tunnustusta. Eräs nuorista poikkitaiteilijoista oli Laurie Anderson. 1980-luvun alussa hän teki erään omituisen laulun, joka elää edelleen, hieman muotoaan muuttaneena. Toimittajana Jukka Mikkola.