Hyppää pääsisältöön

Voivatko suomalaiset valkonaamat soittaa uskottavasti muiden maiden musiikkia? Kuuntele ja arvioi itse!

eri maiden musiikkia
eri maiden musiikkia Kuva: Hannamari Luukkanen eri maiden musiikkia

Miksi suomalaisen muusikon pitäisi soittaa juuri suomalaista musiikkia? Ei pidäkään, esimerkiksi Shava ja Tuomas Logrén yhdistelevät suomalaisuutta muiden maiden perinnemusiikkiin kiinnostavasti. Toimiiko suomibhangra tai suomalaisen kansanmusiikin ja bluegrassin liitto? Kuuntele ja arvioi itse!

Pop- , jazz-, ja rockmusiikki ovat muiden maiden kulttuurista lainattua musiikkiperinnettä, jota kuulee suomalaisten artistien esittämänä harva se päivä. Mutta voiko suomalainen muusikko uskottavasti pistää näppinsä muun maan perinnemusiikkiin? Monet yhtyeet ja artistit ovat tehneet juuri näin ja tuloksena on ainutlaatuista musiikkia suomalaisilla mausteilla.

Suomibhangra valloittaa maailman

Shava-yhtye ja Stradan Joonatan
Shava-yhtye ja Stradan Joonatan Kuva: Hannamari Luukkanen shava-yhtye ja stradan joonatan

Uuden musiikin kilpailun finaaliin päässyt Shava esittää intialaista bhangramusiikkia, joka bändin mukaan menee suoraan tanssijalkaan ja sydämeen. Punjabilaisesta kansanmusiikista alkunsa saanut musiikkityyli yhdistetään perinteen mukaisesti suomalaisten muusikoiden omaan elämään. Biisit kertovat itähelsinkiläisestä elämänmenosta, stadin slangilla laulettuna totta kai. Voi bhangraa toki yhdistää myös Aleksis Kiveen, kuten yhtye on tehnyt kappaleessaan ”Terve metsä”.

Idea maailman ensimmäisestä ja ainoasta suomalaisesta bhangrayhtyeestä, syntyi autossa bhangramusiikkia kuunnellessa. Ja kuten yleensä hullut ideat kannattaa toteuttaa. Bändin päämääränä on valloittaa maailma bhangralla, Suomesta käsin tietenkin. Edustuspaikka Wienissä järjestettävissä Euroviisuissa olisi suunnitelmalle hyvä aloitus. Mutta miten suomalaiset valkonaamat vetävät uskottavasti bhangraa? Salaisuus löytyy halusta päästä oikeasti sisälle kyseiseen musiikkikulttuuriin ja pyrkimykseen löytyy mahdollisimman aito soundi.

Yhtyeellä menee varsin lujaa. Toinen albumi julkaistaan maalikuun alussa ja Suomen kansa on uuden musiikin kilpailun myötä päätynyt jonkinmoiseen bhangrahurmokseen.

Bluegrass meets suomalainen kansanmusiikki

Tuomas Logren ja Stradan Joonatan
Tuomas Logren ja Stradan Joonatan Kuva: Hannamari Luukkanen tuomas logren ja stradan joonatan

Tuomas Logrén taas hakee musiikkinsa aineksia pohjoisamerikkalaisesta bluegrass-musiikista. Viime vuonna ilmestyneellä Yövesi-albumillaan Tuomas yhdistelee suomalaista kansanmusiikkia bluegrassiin ainutlaatuisella tavalla. Yhdistelmä myös toimii, albumi on ehdokkaana Teosto-palkinnon saajaksi.

Bluegrass-musiikki on jo itsessään yhdistelmä erilaisia vaikutteita kuten kelttiläistä kansanmusiikkia ja bluesia. Tuomas itse kiinnostui bluegrassista jo nuorena, kuulleessaan ensimmäistä kertaa banjoa, joka iski nuoreen mieheen välittömästi. Nykyään multi-instrumentalisti taitaa kaikki perinteiset bluegrass- soittimet kitarasta, dobroon ja viuluun. Soitinvalinnat tuovat kappaleisiin vaikutteita juuri bluegrassista, vaikka Tuomas itse pyrkii myös sekoittamaan liian ilmiselviä kuvioita. ” Esimerkiksi miten soitetaan banjoa niin, että se ei kuulosta bluegrassilta”, Tuomas analysoi soittoaan.

Tuomas kasasi myös yhtyeen Savuava kirnu, johon kasattiin tarkoituksella mukaan ei niin tyypillisiä bluegrass- soittimia. Tuomas haluaakin viedä musiikkiaan uudelle tasolla, jossa suomalainen kansanmusiikki ja bluegrass muodostavat jotain herkullisen uniikkia.

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri