Hyppää pääsisältöön

Miksi älykkäätkin ihmiset tekevät hölmöjä päätöksiä? - viisi selitystä

Einstein kuuluisa "kielikuva"
Einstein kuuluisa "kielikuva" niels bohr ja albert einstein

Normaali oletus on, että älykäs ihminen osaa toimia fiksusti tilanteessa kuin tilanteessa. On kuitenkin hyvin tiedossa, että näin ei ole. Älykkyystesteissä korkeat pisteet saaneet yksiöt töpeksivät eli tekevät huonoja päätöksiä ja hölmöyksiä siinä kuin kaikki muutkin.

Tutkijat ovat pohtineet, mistä tämä johtuu. Selityksiä on löydetty useita.

Ensinnäkin, älykkyysosamäärä kertoo enemmän akateemisista valmiuksista kuin kyvystä kohdata tosielämän ongelmia, jotka vaativat sosiaalisia taitoja. Niissä tarvitaan ihmissuhteiden osaamista ja tunne-elämän ymmärtämistä.

Toiseksi, älykkyystesteissä yleensä jokaiseen ongelmaan on olemassa oikea vastaus. Tosielämässä tilanne on harvoin tämä. On vain enemmän tai vähemmän oikean suuntaisia vastauksia, joista pitää valita vähiten huono. Jotkut päätökset ovat toki parempia kuin toiset, mutta se selviää yleensä vasta jälkikäteen.

Kolmanneksi, tiedon tulva on nykyään niin valtava, että aivomme eivät enää pysty käsittelemään läheskään kaikkea. Siksi älykkäinkin ihminen joutuu turvautumaan ajattelun oikoteihin loogisen päättelyn sijasta.

kukaan ei halua näyttää hölmöltä

Neljänneksi, kukaan ei halua näyttää hölmöltä. Siksi vaikka fiksu ihminen tajuaisi tehneensä virheen, hän ei myönnä sitä muiden edessä vaan jatkaa sisukkaasti valitsemallaan väärällä tiellä. Kasvojen menettämisen pelko on niin vahva piirre ihmisen käyttäytymisessä, että näin toimitaan myös tiedostamattomasti.

Viidenneksi, älykkäät ihmiset käyttävät helposti lahjakkuuttaan väärässä kohdassa, huomaamattaan. He osaavat kehittää nerokkaan perustelun sille vaihtoehdolle, jota he haluavat. Sen sijaan saattaa jäädä miettimättä, mikä olisi oikeasti paras vaihtoehto.

Osalle näistä asioista ei voi tehdä mitään, joten fiksuimmatkin meistä tulevat hölmöilemään edelleen. Mutta jotain sentään voi tehdäkin: Ajattelun oikoteiden sijasta voi joskus pysähtyä miettimään tilannetta. Ja jos tietää olevansa väärässä, voi muuttaa mielipidettään.

Linkkejä:
10 esimerkkiä fiksujen ihmisten huonoista päätöksistä.
Professori Zachary Shoren haastattelu aiheesta

Aihetta käsiteltiin Prisma Studiossa 25.2.2015:

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua