Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Streaming-musiikin uusin tulokas: Youtube Music Key

Google Music Key mainostaa olevansa uusi tapa nauttia musiikista
Google Music Key mainostaa olevansa uusi tapa nauttia musiikista Kuva: Yle/ kuvakaappaus www.youtube.com/musickey google music key

Youtube on monien arvioiden mukaan Suomen suosituin musiikkipalvelu. Vaikka monet musiikin ystävät vannovat maksullisten suoratoistopalveluiden, kuten Spotifyn tai Rdion nimeen, nauttivat monet musiikkia ilmaiseksi Youtuben videoilta.

Youtube on videopalveluiden ehdoton ykkönen, mutta tämä ei palvelun omistavalle Googlelle riitä. Google testaa parhaillaan seitsemässä maassa, miten maksullinen musiikkipalvelu toimisi ilmaisen palvelun ohessa. Youtube Music Key on kokeiltavissa Suomessakin.

Tällä hetkellä Google tarjoaa Youtube Music Keytä Suomessa vain beetaversiona suljetulle yleisölle, mutta kutsulla pääsee mukaan. Tällä hetkellä Music Key toimii täydellisesti vain Android-laitteella.

Miten maksullinen Music Key sitten eroaa ilmaisesta Youtubesta?

1. Musiikkivideoita ilman mainoksia

ei mainoksia music key
Ei mainoksia -teksti kertoo asian selvästi. Sen alla näkyy offline-latausnappi ei mainoksia music key ei mainoksia music key

Youtube Music Key tarjoaa musiikkia ilman mainoksia, samoin kuin esimerkiksi Spotifyn maksullinen premium-palvelu.

Music Keyssä on Googlen mukaan jo yli 20 miljoonaa musiikkivideota ilman minkäänlaista ääni- tai videomainosta. Nämä erottaa Ei mainoksia -merkinnästä. Mainoksia ei näytetä enää videoiden alussa eikä niiden aikana, ja soittolistat pyörivät tauottomasti mobiililaitteessa.

Maksamalla ei kuitenkaan pääse nauttimaan kaikista Youtube-videoista ilman mainoksia: mainosvapaa-kortin saa ainoastaan Ei mainoksia -merkinnällä varustettuihin videoihin.

Kokeiluni aikana kävi selväksi, että mainoksettomia videoita on paljon, mutta niin on mainoksilla maustettujakin. Enemmistö tuntuu kuitenkin olevan mainoksista vapaita.

2. Mahdollisuus offline-käyttöön

Tuntuu hieman hassulle, ettei Music Keyn käyttöönottoa huomaa oikein mistään Youtube-sovelluksessa. Kaikki näyttää samalle kuin muutenkin, paitsi että kirjautumisen jälkeen saa vinkkejä siitä, millaisia ominaisuuksia nyt on tarjolla. Kun oikein etsii, huomaa, että valikosta löytyy myös offline-kohta.

Youtube Music Keyhin on nimittäin rakennettu ominaisuus, joka on tuttu myös muista musiikkipalveluista - tosin kuvan kera. Musiikkivideoita voi tallentaa offline-käyttöä varten ja nauttia niistä, vaikka nettiä ei olisikaan tarjolla.

offline-lista
Laitteeseen ladatut videot näkyvät selvästi offline-valikossa offline-lista offline-lista

Videot tai niistä kootut soittolistat voi tallentaa offline-kuuntelua varten yksinkertaisesti painamalla Lisää offline-tilaan -ikonia videon alapuolella tai valitsemalla saman toiminnon videon kontekstimenusta. Kun video on tallennettu laitteeseen, se näkyy selvästi ikonista, johon ilmestyy sininen hyväksymisväkänen. Videon saa pois offline-tilasta painamalla samaa ikonia uudelleen. Simppeliä ja toimii hyvin.

Videoita voi oletuksena ladata offline-kuunteluun vain wlan-yhteydessä oltaessa. Jos käytössä on rajaton datayhteys, voi toiminnallisuutta laajentaa mobiiliverkkoon vierailemalla Youtuben asetuksissa.

Loputtomasti irti verkosta ei voi olla. Laitteeseen ladatut videot ovat käytettävissä korkeintaan kuukauden ajan, jos laite ei käy lainkaan verkossa. Näin estetään musiikin levittäminen muualle kuin oikeasti omassa käytössä olevaan laitteeseen.

Kuten muissakin verkon musiikkipalveluissa, Youtube Music Keyssäkin muistutetaan, että musiikki on kuunneltavissa ilman mainoksia vain niin kauan kuin oikeuksien omistaja niin haluaa. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että sisältö voi kadota milloin tahansa.

3. Ladattavan videon laatu on valittavissa

Asetuksissa voi määritellä myös, millaisella laadulla videoita laitteeseen tallennetaan. Vapaana olevan tilan voi tarkistaa helposti Youtuben asetuksista, mikäli epäilee, että laite alkaa olla tukossa tallennetuista videoista.

music key offline tallennus
Offline-lataaminen syö muistia music key offline tallennus music key offline tallennus

Fiksua on myös se, että Youtube kieltäytyy tallentamasta lisää videoita laitteeseen kun, tallennustilaa on jäljellä enää viisi prosenttia. Videoiden tallennus tietysti syö enemmän tilaa kuin esimerkiksi Spotifyn musiikkiraitojen tallennus, joten valtavia bilelistoja ei ole mahdollista laitteeseen luoda.

Videoiden tarjolla oleva laatu myös vaihtelee. Se todennäköisesti riippuu siitä, millaisella laadulla video on palveluun aikoinaan laitettu. Esimerkiksi Nirvanan Smells Like Teen Spirit on ladattavissa vain 360p-laadulla, mikä vie puhelimessa 18 megatavua. Vaikkapa Jenni Vartiaisen Minä sinua vaan on saatavilla myös 720p:n HD-laadulla ja se vie jo 60 megatavua.

Kannattaa siis miettiä, millaisella laadulla videoita laitteeseensa haluaa. Veikkaan, että suurin osa kuuntelee musiikkinsa kuitenkin suorana verkosta.

5. Musiikki jatkuu, vaikka mobiililaitteella tekisi samaan aikaan muuta

Music Keyssä on perus-Youtubeen verrattuna myös muita etuja. Musiikkia voi nimittäin kuunnella aina taustalla. Sovellusta voi vaihtaa lennossa tai mobiililaitteen ruudun voi jopa lukita, mutta musiikin toisto jatkuu. Musiikista voi nauttia siis myös ilman videota, vaikka Youtube onkin monen mielissä edelleen nimenomaan videopalvelu. Tämä toimii pääasiassa hyvin ja on selkeä valttikortti.

Samsung Galaxy S3:ssa toisto katkeili satunnaisesti näytön ollessa pois päältä, kun videota suoratoistettiin verkon kautta. Offline-ladatuissa videoissa moista ongelmaa ei ollut. Verkonkaan syytä ei taustalla käytetyn suoratoiston pätkiminen ollut, koska ihan samassa kohdassa suoratoistettu video toimi hyvin, jos näyttö oli päällä. Pientä beetaversion takkuilua varmaankin.

Musiikista voi nauttia siis myös ilman videota

Youtube Music Keyn kuukausihinta on beetakokeilun jälkeen 7,99 euroa. Esimerkiksi Rdion ja Spotifyn rajoittamaton kuuntelu maksaa 9,99 euroa. Google haluaa siis iskeä siihen, mikä monia eniten kiinnostaa eli hintaan. Hinta ilmeisesti nousee Spotifyn kanssa kuitenkin samaan, kun kokeiluaika päättyy, ja palvelu virallisesti avautuu. Tällaisia huhuja on ulkomailta kuulunut.

Music Keyn kylkiäisenä saa myös Google Playn

Millaisen musiikkikirjaston vajaalla kahdeksalla eurolla sitten saa? Tarkkaa arviota on vaikea antaa, mutta yleisimmät pop-kappaleet löytyvät toki kaikista musiikkipalveluista, myös Youtubesta.

Mukana on myös vähänkin merkittävien suomalaisten artistien tuotantoa. Pienen otannan perusteella kotimaisista videoista suuri määrä löytyi ilman mainoksia, mutta monia myös vain mainoksilla kuorrutettuna. Ennenkuin Music Keyhin liittyy, voi tarkistaa millaisia mainoksettomia videoita palvelusta löytyy. Ne on merkitty punaisella nuottikuvakkeella. Ja videoita voi tallentaa offline-kuuntelua varten, vaikka ne eivät olisikaan mainoksettomia.

play music
Google Play on ynnätty samaan pakettiin Youtube Music Keyn kanssa play music play music

Omaan makuun sopivimman musiikkipalvelun löytää vain kokeilemalla. Onneksi myös Youtube Music Key antaa siihen mahdollisuuden. Ne, jotka beetaa pääsevät kokeilemaan, saavat nauttia ilmaisesta musiikista puolen vuoden ajan. Ilmainen kokeilumahdollisuus jatkunee ainakin jonkin mittaisena, kun palvelu avautuu kaikelle kansalle.

Music Keyn käyttäjä saa oikeuden käyttää myös Google Playta - ja toisinpäin. Tämä onkin hieman omituista. Toki tätä voi ajatella niin, että Google Play on musiikkipalvelu, jossa on noin 30 miljoonaa kappaletta ja Youtube Music Key on videopalvelu, jossa on noin 20 miljoonaa mainoksetonta videota. Ehkä palvelut täydentävät toisiaan, ehkä eivät.

Jotenkin tuntuu, ettei Google usko kumpaankaan musiikkipalveluunsa ja on päättänyt luoda tällaisen kahden vierekkäisen palvelun hybridin.

Minusta Music Key on kuitenkin turha, jos käytössä on jo, tai samalla saa käyttöön Google Playn. - Miksi haluaisin katsoa videota, kun voin kuunnella musiikin muutenkin? Itse ainakin kulutan musiikkini autossa, kävellessä, juostessa tai vaikkapa kokkauksen taustalla, enkä todellakaan katso samalla videota. Toki eteen tulee tilanteita, että haluaisi katsoa jonkin tietyn videon, koska on kuullut siitä paljon hyvää, mutta lähtökohtaisesti kulutan musiikin ilman kuva.

Google Play toimii myös vain omassa sovelluksessaan ja on siten mobiilikäyttöä ajatellen kokonaan toinen palvelu.

Hyppiminen kahden sovelluksen välillä on aika rasittavaa. Jotenkin tuntuu, ettei Google usko kumpaankaan musiikkipalveluunsa ja on päättänyt luoda tällaisen kahden vierekkäisen palvelun hybridin.

Muokattu 26.8.2015: Lisätty artikkeliin hakusanoja.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.