Hyppää pääsisältöön

Akuutin erikoislähetys: Uhkaavatko kemikaalit terveyttämme?

Hiuslakkaa.
Hiuslakkaa. Kuva: Yle, Tero Kyllönen kemikaalit

Ihminen altistuu joka päivä ympäristön, ravinnon, kosmetiikan, lääkkeiden ja erilaisten tuotteiden kautta lukuisille kemikaaleille. Niitä ei voi välttää, mutta tiedetäänkö niitten pitkäaikais- tai yhteisvaikutuksista vielä tarpeeksi? Esimerkiksi hiuslakassa voi olla yli 20 kemiallista ainetta, joitten sisältöä tai terveysvaikutuksia vain harva pystyy edes arvioimaan.

Jorma Toppari ja Anu-Maija Kärjä
Jorma Toppari ja Anu-Maija Kärjä Kuva: Yle, Tero Kyllönen kemikaalit
Kosmetiikan testauksessa ollaan oltu kiinnostuneita pääasiassa sen aiheuttamista ihoärsytyksistä. Tutkijat ovat nyt kuitenkin huolissaan vaikutuksista, jotka tulevat mahdollisesti esiin pitkällä viiveellä seuraavissa sukupolvissa. Akuutin erikoislähetyksessä kurkistetaan pintaa syvemmälle ja selvitetään, millaisen kuormituksen kemikaalit ihmisille aiheuttavat ja kuinka kuormitusta voisi pienentää. Erikoislähetyksen juontaa Anu-Maija Kärjä ja vieraaksi saapuu Turun yliopiston fysiologian professori Jorma Toppari, joka on työssään tutkinut paljon kemikaalien terveysvaikutuksia.

Ympäristötekijät ja elintavat ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että suomalaismiesten sperman laatu on romahtanut. Lapsettomuushoitoja tarvitsee yhä useampi pariskunta. Spermanlaatua on tutkittu Suomessa paljon ja uusia luovuttajia kaivataan kiperästi, koska tulevaisuudessa sperman tarve lisääntyy. Millainen rooli ympäristön kemikaaleilla on spermanlaadun heikkenemisellä?

Moni haaveilee mahdollisimman luonnonmukaisesta elämästä, mutta käytännön toteutus tyssää arjen pyöritykseen ja kiireeseen. 33-vuotiaan, Oulun Yli-Iissä asuvan Teemu Syrjälän keinot hänen omassa arjessaan ovat simppelit: pienilläkin valinnoilla pääsee hyvin alkuun. Syrjälän kolmihenkisessä perheessä eletään mahdollisimman puhdasta elämää ja sitä kautta mahdollisesti myös hyvinvointia tavoitellaan kaikissa arjen käänteissä.

Akuutti, TV1 maanantaina 2.3. klo 18:30

Lue lisää

Lisää ohjelmasta

Pakastettuja siittiöitä otetaan liuoksesta
Pakastettuja siittiöitä otetaan liuoksesta Kuva: Yle, Akuutti pakastetut siittiöt
Teemu Syrjälä hymyilee lähikuvassa.
Teemu Syrjälä hymyilee lähikuvassa. Kuva: Yle, Akuutti teemu syrjälä
Akuutti näkökulma -otsikkokuva
Akuutti näkökulma -otsikkokuva Kuva: Yle, Tero Kyllönen raakamaito akuutti-näkökulma
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit