Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapää: Kiinalaisten kirjoitusmerkkien rakenne ja toiminta

Kiinalainen uusivuosi
Kiinalainen vuosi vaihtui tällä kertaa 19.2. Kiinalainen uusivuosi Kuva: Yle kiinalainen uusivuosi

Talvi on Suomessa sitrushedelmien aikaa. Viesti C-vitamiinin hyvistä vaikutuksista on mennyt perille ja ovathan appelsiinit, satsumat, klementiinit ja mandariinit hyvänmakuisia. Eksoottisia ovat näiden hedelmien nimetkin.

Appelsiinin nimi syntyi kun saksankieliset eurooppalaiset toivat hedelmää Kiinasta. He kutsuivat sitä kiinalaiseksi omenaksi eli saksaksi apfel sine, josta nimi tulee meille sekä muun muuassa latviaan, islantiin ja ruotsiin.

Satsumaa taas tuotiin ensimmäisen kerran Yhdysvaltoihin 1800-luvun lopulla Japanista Satsuma-nimiseltä alueelta. Hedelmä sai niin innostuneen vastaanoton, että USA:ssa on kaikkiaan neljä Satsuma-nimistä kaupunkia. Kiinassa hedelmä tunnetaan kuitenkin nimellä wenzhou migan ja Japanissa nimellä unshu mikan, jotka molemmat tarkoittavat ”Wenzhoun kaupungin hunajaista sitrusta”.

Klementiini on mandariinin ja appelsiinin risteytys, jonka veli Clement-niminen munkki kehitti 1900-luvun alussa Algeriassa.

Mandariini onkin oma lukunsa. Se on kotoisin Kiinasta, jossa mandariini on myös virkamies ja kieli nimeltään mandariinikiina. Hedelmä ja kieli ovat saaneet nimensä virkamies-mandariinilta. Se taas juontuu sanskriitin sanasta mantrin, joka tarkoittaa ministeriä tai vastaavaa hallintoherraa. Kiinalaiset itse kutsuivat virkamiehiään nimellä lǎoye, ja sana mandariini lähti liikkeelle portugalilaisten tutkimusmatkailijoiden Kiinan kirjeistä 1500-luvulla.

Kiinalaisten virkamiesten mandariinien järjestelmä oli voimassa 600-luvulta 1900-luvun alkuun ja hommaan päästäkseen piti läpäistä perusteellinen virkamiestutkinto, jossa edellytettiin oppineisuutta myös runoudessa, konfutselaisuudessa ja kalligrafiassa.

Mandariinikiina on sitten luonnollisesti mandariinien eli virkamiesten puhuma kieli. Nyt mandariinikiina on Kiinan puhutuin kieli ja maan runsaan väestön vuoksi myös maailman puhutuin kieli. Sitä kirjoitetaan omilla kirjoitusmerkeillään, jotka ovat oma taiteenlajinsa. Mistä osasista nämä maailman kirjoitetuimmat kirjaimet muodostuvat? Näkeekö jostain, miten kukin merkki lausutaan? Miten vanhoja kiinan kirjoitusmerkit ovat? Mikä on maailman vaikein kieli? Kiinan tuntija Pertti Seppälä kertoo.

Pasi Heikura
aristoteles@yle.fi

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri