Hyppää pääsisältöön

Kremlin luoma vihan ilmapiiri myrkyttää Venäjää

Boris Nemtsovin valokuva, kukkia ja kynttilöitä
Boris Nemtsovin valokuva, kukkia ja kynttilöitä Kuva: Yle/ Erkka Mikkonen ulkolinja: nemtsov

Sunnuntaina 1.3. 2015 venäläinen televisiokanava NTV muutti kaikessa hiljaisuudessa ohjelmistoaan.

Parhaaseen katseluaikaan lähetettäväksi ilmoitetun Анатомия протеста 3 (Protestin anatomia 3) oli mainostettu paljastavan Venäjän opposition ja ihmisoikeusaktivistien rahoittajat. Myös Boris Nemtsovista luvattiin esittää kiusallisia tietoja.

Boris Nemtsov murhattiin perjantaina Moskovassa. NTV:n johto lienee tulkinnut, että moisen loanheitto-ohjelman ajaminen ulos olisi ollut liian paksua jopa NTV:n kaltaiselle propagandakanavalle. Venäläisen sanonnan mukaan kuolleista puhutaan vain hyvää tai sitten ollaan hiljaa.

Idealisti ei salannut mielipiteitään

Boris Netsov oli idealisti. Varapääministerinä 1990-luvun lopulla ollessaan Nemtsov halusi tukea kotimaista autoteollisuutta ja halusi, että ministerit ja virkamiehet käyttävät kotimaisia Volgia. Nemtsov näytti itse mallia mutta hanke loppui lyhyeen ja pian palattiin Mercedeksiin ja Audeihin.

Lahjakas fyysikko tuli aikoinaan politiikkaan mukaan perestroikan aikaisen ympäristöliikkeen kautta. Länsimielisiksi demokraateiksi mielletyt voimat ryhmittyivät Boris Jeltsinin ympärille, ja samasta joukosta myös Nemtsov löysi henkisen kotinsa. Jeltsin nosti Nemtsovin Nižnyi Novgorodin kuvernööriksi ja lopulta hallitukseen.

1990-luvulla useat ensimmäisen aallon demokraatit olivat vallankahvassa. Olojen muuttuessa monet päätyivät erilaisiin johto- ja asiantuntijatehtäviin, eivätkä he ole yleensä enää 2000-luvulla olleet aktiivisia politiikassa. Antoli Tšubais päätyi energiajätti RAO-JeES Rossiin johtajaksi, Jegor Gaidar keskittyi taloustieteeseen ja Sergei Kirijenkosta tuli ydinvoimayhtiö Rosatomin johtaja. Boris Nemtsov ei ryhtynyt virkamieheksi. Hän säilytti perestroikan aikaiset ihanteensa länsimaisesta demokratiasta eikä salannut mielipidettään.

Ministeristä putka-asiakkaaksi

2000-luvun lopun lopulla oltiin tilanteessa, jossa duumassa ei ollut enää lainkaan todellisia oppositiopuolueita. Vladimir Putinin aikana Venäjä muuttui nopeasti yksinvaltaiseksi maaksi, jossa demokraattiset instituutiot ovat pelkkä koriste.

Nemtsovin kerrottiin valmistelevan materiaalia Venäjän osallisuudesta Ukrainan sotaan.

Näissä oloissa Boris Nemtsovista tuli Vladimir Putin kiivas vastustaja ja yksi Venäjän hajanaisen opposition johtohahmoista. Hän kirjoitti paljon ja tutki muun muassa Kremlin sisäpiirin osallisuutta Sotšin olympialaisten korruptioon. Juuri ennen kuolemaansa Nemtsovin kerrottiin valmistelevan materiaalia Venäjän osallisuudesta Ukrainan sotaan. Suomeksi Nemtsovilta on julkaistu yksi kirja Putinismi ja Venäjän rappio.

Ylivertaisen poliittisen kokemuksensa takia hän oli ehkä varteenotettavampi Kremlin potentiaalinen haastaja kuin toinen opposition johtohahmo Aleksei Navalnyi. Mutta opposition normaali toiminta on tehty mahdottomaksi. Näkyvintä toimintaa ovat harvat mielenosoitukset, ja niistä myös Nemtsov päätyi usean otteeseen poliisiputkaan. Nemtsov itse totesi, että Venäjällä ei ole enää oppositiota, vaan toisinajattelijoita. Aivan kuten Neuvostoliiton aikoina.

Toisinajattelijat vihapropagandan kohteina

Ja aivan kuten Neuvostoliiton aikoina myös nyky-Venäjällä vallanpitäjien vastustajat ovat vapaata riistaa ja vainon kohteita. Erityisen huolestuttavaa on Venäjän tiedotusvälineiden muuttuminen valtiojohtoisen vihapropagandan käsikassaroiksi. Venäjän pääkanavalla Rossijalla juontaja Dmitri Kiseljov uhkaa, että presidentti Putin voi halutessaan muuttaa koko Yhdysvallat kasaksi radioaktiivista tuhkaa.

Viides kolonna kuuluu myös Vladimir Putinin sanavarastoon

Vielä traagisempaa on se, kuinka tiedotusvälineet mustamaalaavat nimellä ja kuvalla Venäjän valtaeliitin haastajia – oppositiopoliitikkoja ja kansalaisaktivisteja. Nykyään Venäjän televisiossa on täysin tavallista kuulla puhuttavan natsijuntan ystävistä, pettureista, lännen syöttiläisistä ja viidennestä kolonnasta. Viides kolonna kuuluu myös Vladimir Putinin sanavarastoon.

Keskeiset televisiokanavat myötäilevät Venäjällä hallituksen linjaa, ja kaikki tämä massiivinen vihapuhe on luotu vähintäänkin Kremlin hiljaisella suostumuksella.

Kun yksittäisiä ihmisiä nimeltä mainiten solvataan valtakunnallisilla televisiokanavilla, on selvää, että sama tulkitaan sallituksi myös kansalaisille.

On todennäköistä, että Boris Nemtsovin murhan tilaajaa ei oikeasti saada koskaan selville. Eikä murhan motiiviakaan voi kuin arvailla.

Selvää on vain se, että Venäjälle on luotu pelon ja vihan ilmapiiri, joka vaatii uhrinsa. Vihan kyllästämän ilmapiirin arkkitehti istuu Kremlissä. Tätä asetelmaa ei voi enää ohjelmanmuutoksilla korjata.

Marko Lönnqvist

Lue myös - yle.fi:stä poimittua