Hyppää pääsisältöön

Luomuajattelua Sibeliuksen syntymän aikaan

Ainomaija Pennanen kohottaa vesilasin
Toimittaja Ainomaija Pennanen Ainomaija Pennanen kohottaa vesilasin Kuva: Yle/ Pekka Leppänen ainomaija pennanen

Joko Jean Sibeliuksen syntymän aikaan osattiin arvostaa yksinkertaista ja luonnollista elämää? “Tarkoitatko tolstoilaisuutta?”, kysyy Kohti Sibeliusta -radiosarjan toimittaja Ainomaija Pennanen ja tarjoaa jälleen lasillisen raikasta lähdevettä.

Leo Tolstoi tunnettiin 1800-luvun lopun Suomessa sekä kirjailijana että yhteiskunnallisena ajattelijana. Keskeinen suomalaishahmo niin kutsutussa tolstoilaisuudessa oli kirjailija Arvid Järnefelt, yksi Aino Sibeliuksen veljistä. Hän tunsi Tolstoin henkilökohtaisesti ja kävi tämän kanssa kirjeenvaihtoa.

Yhdessä äitinsä Elisabethin kanssa Arvid Järnefelt muutti Lohjalle, jossa hän viljeli maata Rantalan tilalla. Arvid Järnefelt pyrki toteuttamaan tolstoilaisuuttaan käytännön teoin. Hän eli yksinkertaista elämää ja perusti muun muassa yhdistyksen, joka tarjosi kyläläisille opiskelumahdollisuuksia.

Anarkismia vai luomuajattelua?

Tolstoilaisuus korostaa lähimmäisenrakkautta ja väkivallattomuutta. Sitä on myös luonnehdittu anarkistiseksi opiksi, joka kääntää selkänsä sekä valtiolle että kirkolle.

Suomessa tolstoilaisuudesta ei muodostunut poliittista protestiliikettä, kertoo dosentti Mikko Lahtinen. Hän löytää tolstoilaisuudesta yhtymäkohtia meidän aikaamme.

Mikko Lahtinen
Dosentti Mikko Lahtinen Mikko Lahtinen Kuva: Yle mikko lahtinen

Terveydeksi!

Ainomaija Pennanen

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.

 • Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Pianisti Janne Oksanen jatkaa suomalaisen pianomusiikin taltioimista. Pari vuotta ilmestyneellä julkaisulla Oksanen tarttui kansallisesta sävel-aarteistostamme Toivo Kuulan suosittuihin pianokappaleisiin.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua