Hyppää pääsisältöön

Luomuajattelua Sibeliuksen syntymän aikaan

Ainomaija Pennanen kohottaa vesilasin
Toimittaja Ainomaija Pennanen Ainomaija Pennanen kohottaa vesilasin Kuva: Yle/ Pekka Leppänen ainomaija pennanen

Joko Jean Sibeliuksen syntymän aikaan osattiin arvostaa yksinkertaista ja luonnollista elämää? “Tarkoitatko tolstoilaisuutta?”, kysyy Kohti Sibeliusta -radiosarjan toimittaja Ainomaija Pennanen ja tarjoaa jälleen lasillisen raikasta lähdevettä.

Leo Tolstoi tunnettiin 1800-luvun lopun Suomessa sekä kirjailijana että yhteiskunnallisena ajattelijana. Keskeinen suomalaishahmo niin kutsutussa tolstoilaisuudessa oli kirjailija Arvid Järnefelt, yksi Aino Sibeliuksen veljistä. Hän tunsi Tolstoin henkilökohtaisesti ja kävi tämän kanssa kirjeenvaihtoa.

Yhdessä äitinsä Elisabethin kanssa Arvid Järnefelt muutti Lohjalle, jossa hän viljeli maata Rantalan tilalla. Arvid Järnefelt pyrki toteuttamaan tolstoilaisuuttaan käytännön teoin. Hän eli yksinkertaista elämää ja perusti muun muassa yhdistyksen, joka tarjosi kyläläisille opiskelumahdollisuuksia.

Anarkismia vai luomuajattelua?

Tolstoilaisuus korostaa lähimmäisenrakkautta ja väkivallattomuutta. Sitä on myös luonnehdittu anarkistiseksi opiksi, joka kääntää selkänsä sekä valtiolle että kirkolle.

Suomessa tolstoilaisuudesta ei muodostunut poliittista protestiliikettä, kertoo dosentti Mikko Lahtinen. Hän löytää tolstoilaisuudesta yhtymäkohtia meidän aikaamme.

Mikko Lahtinen
Dosentti Mikko Lahtinen Mikko Lahtinen Kuva: Yle mikko lahtinen

Terveydeksi!

Ainomaija Pennanen

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua