Hyppää pääsisältöön

Luomuruoka – terveellisempää vai ei?

Luomu persilja
Kannattaako ostoskoriinsa kerätä luomua vai ei? Luomu persilja Kuva: Yle, Akuutti luomu persija

Osa vannoo luomun nimeen, toisia koko luomutouhu ärsyttää. Luomuruoalla on vahva leima terveellisempänä ja puhtaampana vaihtoehtona. Onko se sitä oikeasti?

Luomutuotannon periaate on tuottaa tuotteita, joiden valmistusmenetelmät eivät ole haitallisia ympäristölle, eivätkä ihmisten, kasvien tai eläinten terveydelle ja hyvinvoinnille. Luomuelintarvikkeiden valmistuksessa on rajoitettu muun muassa sallittujen lisäaineiden ja valmistuksen apuaineiden määrää vain välttämättömimpiin. Esimerkiksi keinotekoisten väriaineiden ja makeutusaineiden käyttö on kielletty.

Vähemmän torjunta-aineita ja raskasmetalleja

Useiden asiantuntijoiden mielestä riittävää tutkimustietoa luomuruoan terveellisyydestä ei vielä ole. Viime kesänä julkistetusta kansainvälisestä tutkimuksesta kuitenkin selviää, että luomuruokaa syövä saa ruoastaan enemmän luontaisia antioksidantteja ja altistuu vähemmän raskasmetalleille ja torjunta-aineille kuin tavanomaisesti tuotettua ruokaa syövä. Tutkimuksen tulokset julkaistiin British Journal of Nutrition -lehdessä heinäkuussa. Aineisto on koottu tietokantaan, jota pääsee selaamaan vapaasti täältä.

Professori Raija Tahvonen Luonnonvarakeskus Lukesta kertoo luomuruoassa olevan esimerkiksi syöpävaaralliseksi luokiteltua kadmiumia 48 prosenttia vähemmän kuin tavanomaisesti tuotetussa ruoassa. Tämä siksi, että luomutuotannossa käytetään vähemmän mineraalifosfaattilannoitteita. Kadmium kertyy elimistössä erityisesti maksaan ja munuaisiin ja sen vähentämistä pidetäänkin suositeltavana.

Suurimpia kadmiumin lähteitä ovat esimerkiksi vihannekset, juurekset, viljat ja äyriäiset. Kadmiumia on runsaasti myös tupakassa. Pienellä käyttömäärällä tupakasta saa yhtä paljon kadmiumia kuin ruoasta. Keuhkojen kautta saatu kadmium imeytyy helposti.

Tutkimusten hankaluus

Torjunta-aineiden vaikutukset elimistöön ei ole helppo aihe tutkijoille. Yhteyksien tutkiminen on hankalaa, sillä väliä ei ole pelkästään sillä, mitä itse syömme vaan myös sillä, mitä vanhempamme ja isovanhempamme ovat syöneet.

Lisääntymishäiriöt eivät ilmene torjunta-aineiden käyttäjissä tai runsaita torjunta-ainemääriä ravinnossa saavissa henkilöissä itsessään, vaan haitat ilmenevät seuraavissa sukupolvissa.

– Epidemiologisissa tutkimuksissa on löydetty yhteyksiä tiettyjen torjunta-aineiden saannin ja esimerkiksi Parkinson taudin, Alzheimerin taudin, lisääntymishäiriöiden ja lasten leukemian välillä. Näitä on kuitenkin hankala tutkia, koska esimerkiksi lisääntymishäiriöt eivät ilmene torjunta-aineiden käyttäjissä tai runsaita torjunta-ainemääriä ravinnossa saavissa henkilöissä itsessään, vaan haitat ilmenevät seuraavissa sukupolvissa, Raija Tahvonen kertoo.

– Saattaa olla, että torjunta-aineilla ja muilla ruoasta tai elinympäristöstä kulkeutuvilla kemikaaleilla on yhteisvaikutuksia, joita ei havaita, kun tutkitaan yhtä ainetta kerrallaan. Voi myös olla, että emme vielä edes tiedä, mitä pitäisi tutkia. Ravintoaineiden lisäksi ruoassa on esimerkiksi mikrobeja ja hermovälittäjäaineita, joiden tutkimusta vasta aloitellaan. Erityinen hankaluus tässä on, että tutkimusrahoitusta on hankala saada, vaikka Suomi haluttaisiin luomun mallimaaksi, Tahvonen vielä lisää.

Enemmän polyfenolisia yhdisteitä

Luomuruoassa on tavallisesti tuotettua ruokaa enemmän polyfenolisia yhdisteitä, jotka vähentävät sydän- ja verisuonitautien, syövän ja esimerkiksi Alzheimerin taudin riskiä. Professori Tahvonen kuitenkin muistuttaa, että lisäämällä ruokavalioonsa esimerkiksi yhdestä kahteen kasvis- tai marja-annosta päivässä, saa saman terveyshyödyn.

Sitruunat kaupan hyllyssä.
Ruoan mukana tulevia torjunta-ainemääriä voi vähentää valitsemalla kotimaisia tai EU-maissa tuotettuja tuotteita. Sitruunat kaupan hyllyssä. Kuva: Yle, Akuutti sitruuna

– Viimeisimpien meta-analyysien tulokset osoittavat, että runsas kasvisten käyttö vähentää kuolleisuutta yleisesti ja vähentää lisäksi monien elintapasairauksien riskiä. Niissä ei ole eroteltu, ovatko kasvikset luomua vai tavanomaista, Tahvonen kertoo.

– Joitain julkaisuja on kuitenkin siitä, että luomuruoan syöminen vähentäisi esimerkiksi tiettyjen syöpätyyppien riskiä sekä raskausmyrkytyksiä. Tutkimusten ongelmana kuitenkin on, että luomuruokaa ostoskoriinsa valitsevat noudattavat muutenkin terveellisempiä elintapoja. Ei siis tiedetä, mikä on ruoan ja mikä muiden elintapojen vaikutusta, Tahvonen lisää.

Kohti muutosta

Missään nimessä luomuruoan valitseminen ei ole huono asia, jos haluaa kiinnittää huomiota ruokansa puhtauteen. Luomuruoka on kuitenkin vielä huomattavasti kalliimpaa kuin tavanomaisesti tuotettu ruoka. Onneksi pieniä askelia kohti puhtaampaa ruokaa voi ottaa ilman luomuakin. Kasvisten syöminen on terveellistä, ja suomalaisia kasviksia uskaltaa lisätä ruokavalioonsa ilman luomu-merkintääkin.

Kasvinsuojeluaineille altistumisessa on tyypillistä, että pienille jäämäpitoisuuksille altistutaan jatkuvasti eri elintarvikkeiden välityksellä koko elämän ajan. Tämän altistuksen arvioitiin olevan suomalaisilla turvallisella tasolla.

– Jos haluaa vähentää torjunta-ainemääriä ruoassaan, kannattaa vähentää EU:n ulkopuolisista maista tulevien elintarvikkeiden käyttöä ja pestä kasvikset, hedelmät ja tuontimarjat huolellisesti. Kuorimalla voi myös vähentää hedelmien torjunta-ainemääriä, mutta samalla menettää hyödyllisiä ravintoaineita ja bioaktiivisia yhdisteitä, Raija Tahvonen opastaa.

– Kasvinsuojeluaineille altistumisessa on tyypillistä, että pienille jäämäpitoisuuksille altistutaan jatkuvasti eri elintarvikkeiden välityksellä koko elämän ajan. Tämän altistuksen arvioitiin olevan suomalaisilla turvallisella tasolla. Valitsemalla kotimaisia tai EU-maissa tuotettuja tuotteita, voi vähentää riskiä altistua liian korkeille jäämäpitoisuuksille, Tahvonen vielä lopuksi muistuttaa.

Lue lisätietoa luomusta Eviran sivuilta

Asiantuntija: RAIJA TAHVONEN, professori, Luonnonvarakeskus Luke

Lisää ohjelmasta

Pakastettuja siittiöitä otetaan liuoksesta
Pakastettuja siittiöitä otetaan liuoksesta Kuva: Yle, Akuutti pakastetut siittiöt
Teemu Syrjälä hymyilee lähikuvassa.
Teemu Syrjälä hymyilee lähikuvassa. Kuva: Yle, Akuutti teemu syrjälä
Akuutti näkökulma -otsikkokuva
Akuutti näkökulma -otsikkokuva Kuva: Yle, Tero Kyllönen raakamaito akuutti-näkökulma
Piirroskuva, alkoholijuomia ja -pulloja, joissa somelogoetiketit
Piirroskuva, alkoholijuomia ja -pulloja, joissa somelogoetiketit Kuva: Seera Rytkölä / Yle Akuutti,Some