Hyppää pääsisältöön

Luonnollista elämää

Teemu Syrjälä hymyilee lähikuvassa.
Teemu Syrjälä pyrkii elämään perheensä kanssa mahdollisimman luonnonmukaista elämää. Teemu Syrjälä hymyilee lähikuvassa. Kuva: Yle, Akuutti teemu syrjälä

Moni haaveilee mahdollisimman luonnonmukaisesta elämästä, mutta käytännön toteutus tyssää arjen pyöritykseen ja kiireeseen. 33-vuotiaan, Oulun Yli-Iissä asuvan Teemu Syrjälän keinot hänen omassa arjessaan ovat simppelit: pienilläkin valinnoilla pääsee hyvin alkuun.

Syrjälän kolmihenkisessä perheessä mahdollisimman puhdasta elämää ja sitä kautta mahdollisesti myös hyvinvointia tavoitellaan kaikissa arjen käänteissä.

– Olen ollut nyt puolet elämästäni tanssin parissa. Se on ollut aika iso tekijä siihen, että olen alkanut tarkastella, mitä kehossa tapahtuu ja miten siihen voi itse vaikuttaa, Syrjälä kertoo.

Puhdasta ilmaa

– Minulle on esimerkiksi tärkeää, että pääsen aamulla heti pihalle hengittämään puhdasta ilmaa. Jonkin verran olen reissaillut maailmalla ja aina takaisin kotiin tullessa mietin, että ah, täällä voin hengittää puhtaasti. Aamu alkaa aina sillä, että teen kotipihalla hengitysharjoituksia.

Jonkin verran olen reissaillut maailmalla ja aina takaisin kotiin tullessa mietin, että ah, täällä voin hengittää puhtaasti.

– Asumme vanhassa talossa, ja kumppanini on jonkin verran maalaillut täällä. Totta kai olemme pyrkineet maaleissakin valitsemaan semmoisia vaihtoehtoja, että ei ihan pahimpia myrkkyjä hengiteltäisi koko perheen voimin.

Huomio myös leluihin

– Nyky-yhteiskunta ehkä pyrkii siihen, että lapsille on paljon leluja, jotka koos-tuvat pääasiassa muovista. Jos lapsi on koko ajan kontaktissa tämmöisten ainesten kanssa, ja ehkä syökin niitä, voi muoville altistuminen olla aika vahvaa, Syrjälä pohtii.

– Sen me pyrimme minimoimaan niin, että vauvalla on esimerkiksi puisia leluja tai sitten semmoisia leluja, joissa muovia ei ole olemassakaan.

Marjat metsästä, nokkoset pihalta

Ulla-Maija Takkunen syöttää poikaansa.
Ulla-Maija Takkunen syöttää poikaansa. Kuva: Yle, Akuutti ulla-maija takkunen

– Teemme monesti pirtelöitä, joissa on vaikkapa puolukoita, mustikoita, koivua, nokkosta ja horsmaa.

– Vauvan välipala voi olla esimerkiksi puolukkaa, kvinoa ja pihlajanmarjapuuroa.

– Kyse on siitä, että pyrimme tavallaan kaikessa sinne aivan alkulähteille ja tarkastelemme, mistä löytyy se alkuperäisin, luonnollisin muoto. Esimerkiksi vettä haemme myös lähteeltä.

Läheisen menetys pysäytti

– Sysäys oman hyvinvoinnin kokonaisvaltaiseen tarkasteluun lähti liikkeelle, kun isäni kuoli sydänkohtaukseen. Hän oli nuori, urheileva ihminen. Se pysäytti miettimään kaikkia omia valintoja eri elämänalueilla. Pohdin, onko minunkin kohtaloni samanlainen: kuolenko nuorena miehenä. En hirveästi halunnut uskoa sitä ja lähdin opiskelemaan ja vähän katsomaan, mitä vaihtoehtoja meillä on. Sillä polulla olen.

Sysäys oman hyvinvoinnin kokonaisvaltaiseen tarkasteluun lähti liikkeelle, kun isäni kuoli sydänkohtaukseen.

– Perheessäni pyrimme menemään koko ajan enemmän siihen suuntaan, että kaikki asiat arjessa olisivat luonnollisia, eivät pelkästään ruoka, juoma ja omat teot, vaan ihan sekin, minkälaisessa ympäristössä asumme ja minkälaista elämäntapaa pyrimme luomaan. Tämä on aika kokonaisvaltainen paketti, joka ei todellakaan ole vielä valmis. Koko ajan me työstämme sitä, miten voisimme tehdä asioista luonnollisempia.

Teemu Syrjälä ja Ulla-Maija Takkunen katselevat lattialla makaavaa poikaansa.
Teemu Syrjälä ja Ulla-Maija Takkunen katselevat lattialla makaavaa poikaansa. Kuva: Yle, Akuutti teemu syrjälä ja ulla-maija takkunen

– Ei tietenkään luonnonmukainen elämä ole kaikkien juttu, eikä pidäkään olla. Meille tämä tuntuu luonnolliselta, eikä lainkaan työläältä. En koe, että joutuisin elämäntavassani luopumaan mistään. Tämä tuo enemmän, kuin vie, Syrjälä sanoo.

Toimittaja: SUSANNA EKFORS

Lisää ohjelmasta

Pakastettuja siittiöitä otetaan liuoksesta
Pakastettuja siittiöitä otetaan liuoksesta Kuva: Yle, Akuutti pakastetut siittiöt
Akuutti näkökulma -otsikkokuva
Akuutti näkökulma -otsikkokuva Kuva: Yle, Tero Kyllönen raakamaito akuutti-näkökulma
Luomu persilja
Luomu persilja Kuva: Yle, Akuutti luomu persija
Nainen tunnustelee toista rintaansa. Kuvassa näkyy vain kädet ja rintakehä, kaikki muu on rajattu pois. Naisella on yllään sininen toppi.
Nainen tunnustelee toista rintaansa. Kuvassa näkyy vain kädet ja rintakehä, kaikki muu on rajattu pois. Naisella on yllään sininen toppi. Kuva: Shutterstock rintasyöpä,syöpä