Hyppää pääsisältöön

Prisma: Lääke alkoholismiin?

prisma: lääke alkoholismiin?, yle tv1
Babylon 5 -sarjasta tuttu näyttelijä Claudia Christian kertoo dokumentissa omasta alkoholismistaan. prisma: lääke alkoholismiin?, yle tv1 prisma: lääke alkoholismiin?

TV1 keskiviikkona 11.3.2015 klo 19.00 - 19.52, uusinta lauantaina 14.3. klo 15.55 ja tiistaina 17.3. klo 22.50
Yle Areenassa 30 päivää

Alkoholi tappaa maailmanlaajuisesti enemmän kuin HIV eli lähes 3,3 miljoonaa ihmistä joka vuosi. Entä jos kaikki mitä meille on kerrottu alkoholismista, ei pidäkään paikkaansa.

Ratkaisuna raittius?

Amerikkalaisdokumentin mukaan kansalaisten käsitys ja Anonyymien Alkoholistien sanoma siitä, että ”kerran alkoholisti, aina alkoholisti”, ei välttämättä ole koko totuus. Kuten ei sekään, että raittius on ratkaisu alkoholismiin.

Dokumentti kertoo tutkimustuloksista, joiden mukaan raittius ei suinkaan lopeta alkoholiriippuvuutta vaan lisää juomisen himoa.

Miksi alkoholismista on ajateltu tietyn kaavan mukaan jo 1930-luvulta lähtien? Onko vihdoin löytynyt lääke, joka auttaisi alkoholisteja normaaliin elämään.

Sinclairin menetelmä

Babylon 5 -televisiosarjasta tuttu amerikkalaisnäyttelijä Claudia Christian sai alkoholismiinsa apua niin sanotusta Sinclairin menetelmästä. Kyseessä on alkoholismin hoidossa käytettävästä lääkkeestä nimeltä naltreksoni.

Naltreksoni vaikuttaa aivojen toimintaan vähentämällä juomisen palkitsevuutta. Lääkkeen vaikutus todettiin 1990-luvun alussa. Vaikutuksen huomasi Suomessa Alkon laboratoriossa työskennellyt tutkija, dosentti David Sinclair.

Dokumentissa haastatellaan myös suomalaista tutkijaa Petri Hyytiää, joka on tutkinut aivojen ja riippuvuuksien keskinäisiä toimintamekanismeja.

One Little Pill. Ohjaus: Adam Schomer. Tuotanto: Zard Productions, Yhdysvallat, 2014.

Muualla verkossa:
One Little Pill
100 päivää ilman viinaa
Pullopostia lapsuudesta

Kommentit