Hyppää pääsisältöön

Raakamaito – uskaltaako sitä juoda?

Akuutti näkökulma -otsikkokuva
Toisille raakamaito on ainoaa oikeaa maitoa, toiset eivät joisi sitä mistään hinnasta. Akuutti näkökulma -otsikkokuva Kuva: Yle, Tero Kyllönen raakamaito akuutti-näkökulma

Lämmintä ja paksua. Rasva kiinnittyy kitalakeen ja jää pyörimään suuhun. Puistattavat lapsuusmuistot mielessäni astun sisälle Oravan luomutilalle hakemaan elämäni ensimmäistä raakamaitolitraa.

Suomessa on tällä hetkellä yli 4000 luomumaatilaa, joista yli 700:lla on myös luomueläimiä. Yksi näistä tiloista on Oravan luomutila Oulun Haukiputaalla. Ari ja Anitta Oravan tilalla neljännes maidosta myydään suoraan kuluttajille raakamaitona. Loput maidosta kulkeutuu meijerin jatkojalostamana luomutuotteiksi kauppojen hyllyille.

Raakamaito nousee aika ajoin otsikoihin – yleensä silloin, kun jonkun epäillään sairastuneen raakamaidon juomisen seurauksena. Raakamaitoa pidetään riskituotteena, koska sitä ei pastöroida bakteerien tuhoamiseksi. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan raakamaitoa ei tule antaa kuumentamattomana lapsille, vanhuksille, raskaana oleville eikä henkilöille, joilla on vastustuskykyä heikentävä sairaus. Silti moni juo raakamaitoa päivittäin – kuumentamatta ja sairastumatta.

– Meidän uramme aikana ei kukaan ole tilamme maidosta sairastunut. Ja kyllä moni sanoo, että tähän jää koukkuun. Joidenkin asiakkaiden lapset eivät esimerkiksi suostu muuta maitoa juomaan, Anitta Orava mainitsee samalla kun hän laskee raakamaitoa maitoastiaani.

En ole juonut maitoa paljaaltaan moneen vuoteen. Nytkin haen raakamaitoa ainoastaan kahvini sekaan. Katselen maidon valumista lasipurkkiini ja saan samalla käteeni mukillisen maitoa.

Oravan luomitilalla jokaiselle asiakkaalle kerrotaan riskit sekä suositukset kuumentamisesta. Vastuu jää loppukädessä asiakkaalle itselleen. Suuressa vastuussa tuntevat olevansa myös Ari ja Anitta Orava:

– Eläinten pitää ensinnäkin saada hyvä rehu. Sen jälkeen lypsytyö ja käsittely pitää tehdä mahdollisimman hygieenisesti. Kaikki pitää tehdä yli tarkasti ja varovaisesti. Elintarvikkeen tuottaminen suoraan kuluttajalle on vielä vaativampaa kuin tuottaa teollisuuteen raaka-ainetta. Se pitää tiedostaa ja ottaa tosissaan. Tehdä kaikki, mitä vaan pystyy.

– Jos yhdistetään luomutuotanto, lihan ja maidon suoramyynti sekä vielä normaali EU-valvonta, niin valvontaa on todella paljon, mutta niin sen kuuluu ollakin. Se ei tunnu meistä yhtään liialta, Ari Orava kertoo.

En ole juonut maitoa paljaaltaan moneen vuoteen. Nytkin haen raakamaitoa ainoastaan kahvini sekaan. Katselen maidon valumista lasipurkkiini ja saan samalla käteeni mukillisen maitoa.

– Maista, Anitta Orava kehoittaa, ja jatkaa:

– Ei tulisi mieleenkään mitään muuta maitoa käyttää. Ja kaikki leivonnaiset tulee tuohon tehtyä. Ja viilit ja kaikki teen itse. Meidän koko perhe käyttää ainoastaan tätä maitoa.

Ei minusta enää maidon suurkuluttajaa tule, mutta ennakkoluuloni raakamaidosta on kumottu. Ja kun itse näin olosuhteet, mistä maitoni tuli, ei maidon juominen tuntunut riskiltä ollenkaan.

Oravan perheen jo aikuiset lapset ottavat kotona käydessään maidon suoraan tilalta. Kaupasta ostettua maitoa ei saata juoda. Rasvatonta maitoa ei kai enää maidoksi oikein voi kutsuakaan. Ja jos raakamaidon kuumentaa, olisi kai sitten ihan sama ostaa pastöroitu luomumaito kaupan kylmäkaapista. Useat raakamaidon puolestapuhujat ovat kuitenkin sitä mieltä, että pastörointi pilaa maidon ja sen ravintosisällön.

Päätän unohtaa lapsuusmuistoni raakamaidosta ja hörppään maitoa minulle ojennetusta mukista. Oho! Kylmää ja hyvää. Missä on se lannankatku ja lämmin suussa vellova rasva? Tipotiessään.

Ei minusta enää maidon suurkuluttajaa tule, mutta ennakkoluuloni raakamaidosta on kumottu. Ja kun itse näin olosuhteet, mistä maitoni tuli, ei maidon juominen tuntunut riskiltä ollenkaan.

Lisää ohjelmasta

Pakastettuja siittiöitä otetaan liuoksesta
Pakastettuja siittiöitä otetaan liuoksesta Kuva: Yle, Akuutti pakastetut siittiöt
Teemu Syrjälä hymyilee lähikuvassa.
Teemu Syrjälä hymyilee lähikuvassa. Kuva: Yle, Akuutti teemu syrjälä
Luomu persilja
Luomu persilja Kuva: Yle, Akuutti luomu persija
Kommentit