Hyppää pääsisältöön

Yhden abortin hinnalla saa vuodeksi e-pillerit kuudelle – miksi ehkäisy ei ole teineille ilmaista Suomessa?

Alle 20-vuotiaille tarjottava ilmainen ehkäisy vähentää raskaudenkeskeytyksiä ja säästää rahaa. Terveysalan ammattilaiset Lapissa ja Keminmaalla toivovat, että tutkitusti toimiva ehkäisymalli olisi käytössä kaikissa kunnissa. Vantaalla nuorille tarjotaan kierukkaa.

Ehkäisy on nuorille ilmainen vain harvassa kunnassa. // Kuva: Karoliina Haapakoski / Yle

Ehkäisyn pitäisi olla teineille ilmaista. Sosiaali- ja terveysministeriö sanoin näin ensimmäisen kerran seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelmassa jo kahdeksan vuotta sitten. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) toisti suosituksen vuonna 2013 julkaistussa toimintaohjelmassa, koska vain harva kunta toimi sen mukaisesti.

Yle Uutistet kirjoittaa, että Raumalla ja Forssassa ilmainen ehkäisy on vähentänyt aborttien määrää ja tuonut samalla kaupungille jopa 100 000 euron säästöjä. Myös Ruotsissa käytäntö on vähentänyt raskaudenkeskeytyksiä ongelma-alueilla.

Yleisin ikä hankkia abortti Suomessa on 20–24 vuotta. Raskaudenkeskeytyksiä tehdään eniten Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä, joissa myös alle 20-vuotiaiden raskaudenkeskeytykset ovat koko maata yleisempiä.

Raskaudenkeskeytystilastot vuosilta 2010–2013. // Kuva: THL

Keminmaan vastaava hoiva- ja hoitotyönjohtaja Anniina Mäkimartti ei osaa sanoa, miksei THL:n suositusta ilmaisesta ehkäisystä noudateta Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiriin kuuluvalla Keminmaalla.

- En ymmärrä [miksi ei], jos se kerran on THL:n suositus ja siinä saa selvästi kustannussäästöjä. Tämä pitää laskea vakavissaan ja harkita ensi vuoden talousarvioon.

Tällä hetkellä Keminmaalla tarjotaan alle 20-vuotiaille ilmaisia ehkäisypillereitä puoleksi vuodeksi. Mäkimartin mukaan asian uutisointi on aktivoinut keskustelun kokonaan ilmaisesta ehkäisystä.

- Länsi-Pohjan alueella ollaan linjaamassa tästä yhteiset käytännöt. Kunnissa on nyt jokaisella oma systeemi, että onko ehkäisy maksullista vai ei. Asia on kesken, Mäkimartti sanoo.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiriin kuuluva Tervola on yksi niistä harvoista kunnista, jotka Yle Uutisten mukaan tarjoavat ilmaista ehkäisyä nuorille.

Vastuu on kunnalla ja kaupungilla

Naistentautien ja synnytyksen vastuuyksikön osastohoitaja Hanna-Kaisa Kumpuniemi pitää Lapin aborttitilastoja synkkinä. Myös Lapin sairaanhoitopiirissä jokainen viidestätoista kunnasta päättää ehkäisyn tarjoamisesta itsenäisesti.

- Lapissa jaetaan e-pillereiden ilmaisia aloituspakkauksia, mutta siitä ei ole mitään auki kirjoitettua sääntöä, että tietyt ikäryhmät saisivat ilmaisen ehkäisyn, Kumpuniemi sanoo.

"Mitä tahoja pitäisi lähteä lobbaamaan, jotta saataisiin kuntapäättäjiä ymmärtämään, että tähän kannattaisi laittaa rahaa?"

Kumpuniemi kertoo, että ilmaisen ehkäisyn tarjoamisesta on puhuttu aktiivisesti viime vuonna julkaistujen raskaudenkeskeytystilastoiden jälkeen.

- Siitä on keskusteltu, että mitä tahoja pitäisi lähteä lobbaamaan, jotta saataisiin kuntapäättäjiä ymmärtämään, että tähän kannattaisi laittaa rahaa. Se voisi tulla isosti takaisin.

Vantaa tarjoaa teineille kierukkaa tai ehkäisykapselia

Vantaalla ensimmäinen pitkäaikainen ehkäisyväline, kuten kierukka tai ehkäisykapseli, on käyttäjälle ilmainen. Nuorille tarjotaan ilmaista pitkäaikaisehkäisyä siinä missä vanhemmillekin naisille.

- Näitä tarjotaan ikään katsomatta. Lisäksi alle 20-vuotiaat saavat yhdeksän kuukauden ilmaispakkaukset ehkäisypillereitä tai -renkaita, kertoo Vantaalla työskentelevä kätilö ja sairaanhoitaja Eija Väänänen.

Laajennettua ilmaista ehkäisyä on tarjottu Vantaalla vuoden 2013 alusta alkaen. Ennen kunta tarjosi ilmaiseksi ainoastaan kuparikierukkaa. Väänänen sanoo, että kunnan tarjoaman ilmainen pitkäaikaisehkäisy on vähentänyt abortteja ja sen hinta on laskettu kannattavaksi.

- Pitää muistaa, että pitkäaikaisen ehkäisyn kustannukset jakautuvat 3–5 vuoden ajalle. Yhden abortin todellinen hinta on vähintään 1 500 euroa. Ja inhimillistä kärsimystä on hyvä korostaa.

”Nuorten suhteet eivät ole välttämättä kovin pysyviä”

THL:n erikoistutkija Reija Klemetin mukaan kierukka tai ehkäisykapseli ei välttämättä ole paras vaihtoehto alle 20-vuotiaille. Klementti pitää tärkeänä, että ehkäisy suunnitellaan jokaiselle yksilöllisesti. Erikoistutkija suosittelee ehkäisypillereitä nuorille, koska niiden uusimisen yhteydessä nuori saa kontaktin aikuisen kanssa. Samalla voidaan antaa seksuaalikasvatusta.

- Nuorten suhteet eivät ole välttämättä kovin pysyviä. Kondomi- ja pilleriehkäisy on riittävä ja sitä voidaan käyttää lyhyemmissä jaksoissa. Turha rasittaa kehoa pitkäaikaisella hormoniehkäisyllä, jos siihen ei ole tarvetta.

Pitkäaikaiseen ehkäisyyn liittyy aina lääkärikäynti, mutta pillerit voi määrätä kouluterveydenhoitaja. THL on laskenut, että Helsingin sairaanhoitopiirin hinnaston mukaan yhden lääkkeellisen raskaudenkeskeytyksen hinnalla saataisiin ehkäisypillerit kuudelle nuorelle noin vuodeksi.

- Se maksaa itsensä takaisin, Klemetti sanoo.