Hyppää pääsisältöön

Kymmenen vuotta sitten View nolattiin luokan edessä – nyt hän Suomen kuumin rap-lupaus

22-vuotiasta Juuso Ruohonen eli View on julkaissut vasta yhden kappaleen, mutta hänestä puhutaan jo Graciasin ja Noah Kinin haastajana. YleX jututti monelle tuntematonta omakustanneräppäriä ja selvitti, kuka on View.

View eli Juuso Ruohonen // Kuva: YleX/Hanne Kautto

Juuso Ruohonen kirjoitti ensimmäiset riiminsä 12-vuotiaana historian tunnilla ja jäi niistä kiinni. Opettaja rankaisi luvattomasta kirjoittelusta lukemalla englanninkielisen kappaleen ääneen. 

- Puhuin todella hyvää englantia jo silloin, mutta en kirjoittanut niin hyvin. Jengi käkätti sitten täysillä, Ruohonen kertoo.

Kymmenen vuotta myöhemmin Ruohosesta tuli View, hip hop -tulokas, jonka tumma ääni ja sulava flow saavat monet kyselemään, voiko artisti olla kotimainen. Ensimmäinen sinkkubiisi Avalon nostettiin pian julkaisun jälkeen YleX:n soittolistalle ja sen musiikkivideota katsottiin Youtubessa kuukauden aikana yli 30 000 kertaa.

Ruohosella on suomalaiset sukujuuret, mutta räppäri kertoo oppineensa englantia jo lapsena. 2000-luvun alussa yhdeksänvuotias Ruohonen tutustui kolme vuotta vanhempaan afgaanipakolaiseen. Porilaisista naapureista tuli parhaat kaverukset.

- Puhuimme keskenämme englantia ja molemmilla oli intohimo räppiin. Se oli sellaista hassunhauskaa freestylea aina, kun käveltiin paikasta toiseen. Opin häneltä ääntämistä ja lausumista.

Ruohonen innostui hip hopista alun perin isänsä kautta. Laulaja ja ääninäyttelijä Pasi Ruohonen lähetti pojalleen Poriin syntymäpäivälahjaksi levyjä. Erityisesti Nasin esikoislevy Illmatic ja Kanye Westin tuotanto tekivät nuorempaan Ruohoseen vaikutuksen.

Ehdottomasti ulkomaille

Freestyle-räppäilyjen lisäksi Juuso Ruohonen on tehnyt paljon sekalaisia musiikkiprojekteja ja isänsä tapaan töitä mainosäänenä. Artisti teki muutaman kokeellisen rapkappaleen hollantilaisen tuottajan Julien Mierin kanssa ja vuonna 2011 räppäri kävi jopa Idols-karsinnassa.

- Tosi paljon projekteja on jäänyt kesken. Olen vain tullut siihen tulokseen, että ne biisit eivät ole olleet tarpeeksi hyviä.

Ruohonen sanoo seuranneensa mielellään sivusta, kuinka Gracias, Biniyam ja Noah Kin ovat tuoneet uutta, englanninkielistä hip hop soundia Suomeen. Viewin tyyliä vertaillaankin usein Cocoa Musicin artisteihin, mutta räppäriä ei ole vielä kiinnitetty minkään levy-yhtiön listoille. View aikoo julkaista maaliskuussa seuraavan sinkkunsa ja koko EP:n kesällä 2015 – vaikka omakustanteisesti.

- Katsotaan nyt tuleeko diilejä, ja millaisia diilejä, Ruohonen sanoo.

Tummanpuhuvan, hidastempoisen räpin kohdeyleisö ei ole Suomessa samaa luokkaa kuin esimerkiksi JVG:n kaltaisen bileräpin. View’n aiheet eivät ole kevyitä: sinkkubiisi Avalon kertoo alkoholismista. Ruohonen ymmärtää kotimaisen yleisön rajallisuuden ja tähtää siksi musiikkinsa kanssa pidemmälle.

- Ehdottomasti ulkomaille. En olisi ikinä kuvitellut, että tämä lähtisi näin isosti. Nyt en tiedä, onko enää mitään rajoja.