Hyppää pääsisältöön

Moone Boy: Särmikäs, Emmy-palkittu komediasarja

Moone Boy-sarjan Sean Murphy (Chris O'Dowd) ja Martin (David Rawle).
Moone Boy-sarjan Sean Murphy (Chris O'Dowd) ja Martin (David Rawle). Kuva: Yle/BSkyB moone boy

Herkullisen viisto huumori, osuva ajankuva ja rouhea dialogi sävyttävät 1980- ja 1990-lukujen vaihteeseen sijoittuvaa kasvutarinaa irlantilaispojasta ja hänen mielikuvitusystävästään. Vuonna 2013 parhaan komediasarjan kansainvälisellä Emmyllä palkitusta sarjasta nähdään nyt sen kaksi ensimmäistä tuotantokautta, yhteensä kaksitoista osaa. Mukava myös hersyvä Steve Coogan-cameo!

Nallekarhumainen Chris O'Dowd (s. 1979) on irlantilainen näyttelijä-koomikko, joka on saanut viime vuosina enenevässä määrin jalansijaa myös isoissa kuvioissa rapakon takana. O'Dowdin tähän mennessä tunnetuimpia töitä ovat hittielokuva Bridesmaids, HBO:n Family Tree-sarja sekä Kakkosellakin nähty IT-porukka.

Yhtä aikaa lennokkaassa ja sydämellisessä Moone Boyssa mies on toiminut näyttelemisen lisäksi myös toisena käsikirjoittajana. Sarja perustuu kuulemma osittain O'Dowdin omiin lapsuuskokemuksiin. Sitä alleviivaa myös tapahtumapaikka, Roscommonin kreivikunnassa sijaitseva Boyle, jossa myös Chris O'Dowd kasvoi.

Tarinan päähenkilö on 12-vuotias Martin Moone (David Rawle), hieman hörähtänyt, mutta ehkä juuri siksi aika valloittava persoona, jonka eteen elämä heittää kierrepalloja armottomalla tahdilla.

Jotenkin Martin onnistuu silti säilyttämään myönteisyytensä ja neuvokkuutensa, olivat kyseessä sitten kaikenkirjavat ihmissuhteet tai oman identiteetin rakentaminen vaihtuvien olosuhteiden purituksessa. Erityisesti vaikeuskerrointa nostavat koulun kiusaajakaksoset, kolmen isosiskon tylytys ja ylipäätään pahnanpohjimmaiseksi jääminen omintakeisessa, vaikkakin loppujen lopuksi välittävässä perheessä.

Kaikkea tätä auttaa jäsentämään aikuinen mielikuvitusystävä Sean (Chris O'Dowd), joka on istutettu tapahtumien joukkoon ja kertojaksi luontevalla tavalla. Moone Boy tarjoaa käsittelemiinsä aiheisiin myös yllättäviä ja epäkonventionaalisia näkökulmia . Vai mitä sanotte isäkerhosta, joka esittää pelaavansa korttia tai kalastavansa, vaikka tosiasiassa äijät keskittyvät tuskailemaan vanhemmuuden haasteita? Porukan johtohahmona on pahimpien kiusaajien isä!

Kuvatun aikakauden isoja teemoja - tässä tapauksessa esim. poliittista kuohuntaa ja feminismiä - on harvoin kuvattu komedisarjassa yhtä elävästi, ja kokonaisuutta rytmittävät kekseliäät animaatiovälikkeet.

Ei siis ihme, että Moone Boy on ollut Isossa-Britanniassa pienimuotoinen tapaus.

Kommentit

Yle TV2