Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ville 30 päivässä pääkuva

Kaukasian kylpylöissä sielu ja ruumis kuurataan terveeksi

Ville Haapasalo hamamissa Kaukasia 30 päivässä -ohjelmassa
Ville Haapasalo hamamissa Kaukasia 30 päivässä -ohjelmassa kaukasia 30 päivässä

Hyvän kylpyläkokemuksen jälkeen on ruumis puhdas ja mieli avoin. Puhdistautumisen lisäksi kylpylät ja saunat ovat oivia paikkoja sosiaaliseen kanssakäymiseen – rauhaisassa ympäristössä on aikaa vaihtaa kuulumisia ja mielipiteitä. Tässä lienee syitä siihen, että kylpy- tai saunakulttuuri elää ja voi hyvin ympäri maailmaa – myös Kaukasiassa.

Yksin Georgiassa on noin 2000 lähdettä, joiden mineraalipitoisella vedellä uskotaan olevan kaikkia vaivoja hoitavia ominaisuuksia. Gorin kaupungissa – Stalinin synnyinkaupungissa – Ville nautti 150-vuotisen kylpylän parantavista vaikutuksista. Azerbaidžanin pääkaupungissa Bakussa Ville aloittaa päivänsä hamamissa, ja Naftalanin kaupungissa tutustutaan öljykylpylään.

Hamam on islamilaisen maailman versio puhdistautumis- ja kylpyläkulttuurista, jonka juuret löytyvät Antiikin Kreikasta ja Roomasta. Hamam-kylpylöitä perustettiin tiuhaan tahtiin ottomaanien valtakaudella (1300-luvulta lähtien) sekä hygieenisistä että sosiaalisista syistä. Kylpylät levisivät ottomaanien mukana myös Kaukasiaan. Niistä tuli suosittuja tapaamispaikkoja erityisesti naisten keskuudessa, koska naisten elämä muuten rajoittui pitkälti oman kodin seinien sisäpuolelle.

Hamamissa parituntisen käsittelyn aikana pesijä saippuoi ja kuuraa kävijän päästä varpaisiin. Käytäntöjä on toki kylpylästä riippuen monia, mutta pääasiallisesti puhdistuminen tapahtuu kolmessa osassa.

Puhdistuminen aloitetaan puolen tunnin rentoutumisella höyryhuoneessa, jossa tarkoitus on nostaa hiki pintaan ja pehmentää iho. Sen jälkeen pesijä saippuoi ja kuorii ihon kangashansikkaalla. Ensikävijä usein hämmentyy kuinka paljon likaa ihosta lähtee, mutta suurin osa siitä on kuitenkin kuollutta solua. Huuhteluvaiheessa käytetään sekä kuumaa että kylmää vettä. Tämän jälkeen yleensä siirrytään viileään huoneeseen nauttimaan teetä tai muuta virkistävää.

Parhaassa tapauksessa vuosisatoja vanhat kylpylät tarjoavat hienon puhdistumiskokemuksen lisäksi huikean esteettisen nautinnon. Kuuma huone yleensä suurin, ja sinne ohjataan valo pienistä kupolikaton ikkunoista. Keskellä huonetta on marmorinen kiuas ja isot marmoriset tasot, jossa kylpijät makaavat. Huoneen reunoilla voi olla suihkulähteitä. Ilman kosteuttava höyry samentaa valon kauniin pehmeäksi.

Kainalosauva- ja kävelykeppimuseoiksikin Kaukasian ihmiset kylpylöitään kutsuvat. Jos vaivoja vielä kylpyyn tullessa olikin, ne huuhtoutuivat virkistävien vesien mukana pois, ja kävelykepit saattoi lähtiessä jättää kylpylään muistoksi.

 • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

 • Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

 • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

 • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua