Hyppää pääsisältöön

Keskiyöllä Pariisi herää

Keskiyöllä Pariisi herää. Kuvassa Serge Gainsbourg.
Serge Gainsbourg kuului Pariisin vasemman rannan suuriin chanson-tulkitsijoihin. Keskiyöllä Pariisi herää. Kuvassa Serge Gainsbourg. serge gainsbourg

Runsaasti arkistojen aarteita ja upeaa musiikkia sisältävä dokumentti kertoo chansonin kulta-ajasta, mukana karismaattisia tähtiä Grécosta Aznavouriin, Barbarasta Gainsbourgiin.

Sana chanson tuo todennäköisesti ensimmäisenä mieleen ranskalaisen iskelmän suurimman tähden Edith Piafin. Nyt mennään Piafin ohi, syvemmälle chansonin maailmaan: Pariisin sodanjälkeiseen musiikkikulttuuriin, uuden sukupolven uusiin lauluihin, Seinen etelärannan pienten kabareeteatterien, jazzluolien ja savuisten kuppiloiden aarteisiin.

Yves Jeulandin ohjaama tv-dokumentti Keskiyöllä Pariisi herää (Il est minuit, Paris s’eveille) kertoo rive gauchen eli Pariisin vasemman rannan maagisista, boheemeista ja vapaista vuosista 1945–68. Muun muassa Serge Gainsbourg, Jacques Brel, Charles Aznavour, Barbara, Juliette Gréco ja Georges Brassens loivat noina vuosina uutta chansonia ja nousivat tähdiksi latinalaisen korttelin klubeilla.

Dokumentissa haastateltavina ovat muun muassa Aznavour, Gréco ja Jean Rochefort. He kaikki muistelevat Pariisin sodanjälkeisiä vuosia laululyriikan ja kabareekulttuurin kulta-aikana.

Keskiyöllä Pariisi herää. Kuvassa Juliette Gréco.
Juliette Gréco. Keskiyöllä Pariisi herää. Kuvassa Juliette Gréco. juliette greco

Ihanissa arkistopätkissä nähdään ja kuullaan sekä tuttuja nimiä että uusia löytöjä. Mukana ovat karismaa tihkuvien Barbaran, Gainsbourgin, Aznavourin, Grécon ja Brelin lisäksi muun muassa Christine Sèvres, Jean Ferrat, Léo Ferré, Cora Vaucaire, Marcel Mouloudji, Boby Lapointe, Catherine Sauvage, Anne Sylvestre, Les Frères Jacques...

Dokumentti sai ensiesityksensä Ranskan televisiossa jouluna 2012 ja Suomen-ensi-iltansa Teemalla huhtikuussa 2013.

  • Keskiyöllä Pariisi herää (Il est minuit, Paris s’eveille), Ranska 2012/2013. Tv-dokumentti, ohjaus Yves Jeuland.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa