Hyppää pääsisältöön

Mallilapsi neuvolassa

Voi ”hellanduudeli”, millaisia palleroita lastenneuvolassa onkaan! Mutta ei ole mallilapsen elämä Suomessa helppoa. Neuvolassa mitataan, punnitaan ja tutkitaan. Mutta mikä kamalinta: lopuksi rokotetaan!

Vuonna 1960 valmistuneessa filmissä neuvolakäyntiä kuvataan lapsen silmin. Vierailua värittää maalaileva kerronta.

Suomen neuvolapalvelut ja äitiyspakkaukset herättävät jopa maailmanlaajuista ihastusta.

Neuvolapalvelut ovat maksuttomia. Huolenpito alkaa jo raskausvaiheessa ja jatkuu lapsen kouluikään saakka, jolloin vastaan tulee kouluterveydenhuolto.

Äidin ja syntyvän lapsen vointia seurataan tarkasti. Synnytyksen jälkeen lastenneuvolat ottavat huomaansa niin lapsen kuin perheenkin. Kehitystä seurataan säännöllisten terveystarkastusten ja kotikäyntien avulla.

Suomen neuvolatoiminta sai alkunsa jo 1920-luvulla, jolloin Mannerheimin Lastensuojeluliitto perustettiin edistämään lasten terveyttä ja hyvinvointia. Liiton avulla rakennettiin kattava neuvolajärjestelmä, joka myöhemmin kunnallistettiin.

Vuonna 1944 säädettiin laki, jonka mukaan jokaiseen kuntaa oli perustettava äitiys- ja lastenneuvola vuoteen 1949 mennessä. Vuodesta 1949 lähtien myös äitiyspakkaus on jaettu jokaiselle äidille tulotasosta riippumatta.

Suomen neuvolatoiminnan tunnetuin kehittäjä oli arkkiatri, lastenlääkäri Arvo Ylppö.

Lasta puetaan
Neuvolassa lapsen kehitystä seurataan tarkasti. Lasta puetaan Kuva: Yle kuvanauha elävä arkisto
Lapsi tutti suussa
Säännölliset rokotukset ovat osa neuvolakäyntejä. Lapsi tutti suussa Kuva: Yle kuvanauha elävä arkisto


  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto