Hyppää pääsisältöön

Pettämätön pistooli

Maureen O'Sullivan, Randolph Scott ja Richard Boone elokuvassa Pettämätön pistooli
Maureen O'Sullivan, Randolph Scott ja Richard Boone Maureen O'Sullivan, Randolph Scott ja Richard Boone elokuvassa Pettämätön pistooli richard boone

Kino Klassikko esittää kolme Budd Boetticherin ja Randolph Scottin lännenfilmiä. Pettämätön pistooli on jännitystarina panttivankidraamaksi muuttuvasta postivaunuryöstöstä.

Pitkä ja jämeräleukainen Randolph Scott on yksi Hollywoodin kaikkien aikojen lännenmiehistä ja uransa loppupuolella, iän tuoman karisman vahvistamana hän saattaa jopa olla genren täydellisin ”hiljaisen vahvan miehen” perikuva. B-ohjaaja Budd Boetticherin kanssa hän päätyi yhteistyöhön vuonna 1955 sattuman kautta, kun Etsijöitä filmannut John Wayne ei ollutkaan käytettävissä. Boetticherin ja Scottin seuraavina vuosina tekemät seitsemän elokuvaa ovat yksi westernin kuuluisimmista kokonaisuuksista. Kino Klassikko esittää niistä kolme.

Nämä elokuvat on viimeksi esitetty Ylen kanavilla vuonna 1996. TV2 on esittänyt muita Boetticherin ja Scottin westerneistä vuonna 2008.

Ensimmäinen elokuvista on vuonna 1957 valmistunut Pettämätön pistooli (The Tall T). Elokuvan dialogissa tuntuu alkuperäistekstin kirjoittajan Elmore Leonardin vahva vaikutus omalaatuisina kielikuvina. Tarina kertoo postivaunuryöstöstä, joka muuttuu panttivankidraamaksi: Pat Brennan (Scott) ja osavaltion rikkaimman miehen ”ruma” tytär (Maureen O’Sullivan) joutuvat ryöstäjien vangeiksi vuoriston piilopirttiin. Brennan käsittää, ettei ryöväreillä ole aikomustakaan vapauttaa vankeja lunnaiden maksun jälkeen.

Elokuvan roistoa, ryövärijoukon johtajaa, esittää lukuisista lännenelokuvista ja myös tv-westernin Have Gun – Will Travel pääosasta tunnettu Richard Boone.

  • Pettämätön pistooli (The Tall T), USA 1957. O: Budd Boetticher. N: Randolph Scott, Maureen O’Sullivan, Richard Boone

Yle Teema