Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Värjäytymiltä ei vältytty värinkerääjäliinojen testissä

Pyykin joukkoon laitettavat värinkerääjäliinat lupaavat imeä itseensä pyykistä irtoavaa väriä ja likaa. Niitä käyttämällä pitäisi pystyä pesemään vaaleat ja tummat vaatteet samassa koneellisessa ilman pelkoa värjäytymistä. Pääasiassa tuotteet toimivat, mutta värjäytymiltäkään ei testin aikana vältytty.

Testissä olivat mukana Dr. Beckmannin Värin- ja liankerääjä, Dylonin Colour Catcher sekä Lidlin oman merkin Formilin Colour Trap -liinat. Testituotteet löytyivät tavarataloista sekä Lidl-myymälästä.

Värinkerääjäliinoja testanneet kolme kovaa seisovat vieretysten.
Tea Lindström, Minna Minkkinen ja Leo Helin testasivat värinkerääjäliinoja viikon verran. Värinkerääjäliinoja testanneet kolme kovaa seisovat vieretysten. Kuva: Yle / Emilia Korpela testaajat

Värinkerääjäliinat eivät olleet testaajille entuudestaan tuttuja. Kuvataideopettaja Tea Lindströmin kotona pyykkiä kertyy eniten pienten lasten värikkäistä vaatteista ja kestovaipoista. Politiikasta ja liikunnasta innostuneen Minna Minkkisen pyykkikorista löytyy paljon urheilupyykkiä. Myyntihommissa työskentelevä Leo Helin on vaimon kannustamana alkanut pestä pyykkiä enemmänkin, mutta pyykin lajittelu tuottaa päänvaivaa.

Kolme kovaa testasi värinkerääjäliinoja noin viikon ajan kotonaan. Testipäivänä liinoja testattiin pesulassa kolmeen kertaan: ensin peruspyykissä, sitten uusien punaisten ja valkoisten paitojen seassa sekä lopuksi vesilasitestissä, jossa liina upotetaan vaateväriä sisältävään vesilasiin.

Punainen paita oli Dylonille liikaa

Mikään liinoista ei selvinnyt testeistä täydellisesti. Jokaisella testaajalla tuli liinoista huolimatta värjäytymiä testiviikon aikana.

Testipäivänä pestiin peruspyykissä tummia ja vaaleita vaatteita sekaisin. Värit pysyivät vaatteissa, ja jokaiseen testattuun värinkerääjäliinaan tarttui pyykistä jonkin verran väriä. Peruspyykkikoneellisen jälkeen Minna ei ollut vakuuttunut liinojen tehosta.

- En tiedä, onko liinan ansiota vai ei, että valkoiset pysyivät tässä testissä valkoisena ja mustat mustina. Kotonakaan en huomannut liinojen vaikutusta pyykissäni.

Leo on samalla linjalla.

- Hankala sanoa, että olisiko tähän liinaan tarttunut väri ja nukka mennyt sitten pesuveden mukana pois.

Punaiseksi värjäytynyt Dr. Beckmann värinkerääjäliina, jossa punaista nukkaa pinnassa.
Dr. Beckmann keräsi punaisen värin lisäksi nukkaa. Punaiseksi värjäytynyt Dr. Beckmann värinkerääjäliina, jossa punaista nukkaa pinnassa. Kuva: Yle värinkerääjäliina

Punaisten ja valkoisten paitojen pesussa Dylon jäi hännille. Paita jäi kauttaaltaan haaleasti punertavaksi. Dr. Beckmann ja Formil pärjäsivät paremmin, mutta niiltäkin oli valkoisten paitojen saumoihin jäänyt haaleita punaisia länttejä ja nukkaa. Dr. Beckmann sai kuitenkin Leon pisteet.

- Tämä Dr. Beckmann keräsi myös nukan. Eli Beckmann tekee enemmänkin kuin kerää vain väriä. Se säästänee nukkasihtiä.

Myös vesilasitestin jälkeen Dr. Beckmann oli jokaisen kolmen kovan suosikki, sillä se näytti keränneen veteen pudotettua vaateväriä enemmän itseensä kuin kilpakumppanit.

Formil tuntuu hauraalta, Dr. Beckmann tukevalta

Liinojen suurimmat erot olivat testaajien mielestä rakenteissa. Formilin liinaa luonnehdittiin jopa rättimäiseksi.

- Lidlin Formil-liina tuntuu hauraalta ja epäilen, että se jätti vaatteisiini pyykissä nukkaa, Leo kertoo.

Dylonin liina on materiaaliltaan paperisempi, ja se tulee pyykistä ulos lähes kuivana. Sen imukyky ei vakuuttanut Teaa.

Tuotteissa kehotetaan käyttämään 1 - 3 liinaa yhdessä koneellisessa, riippuen pyykin määrästä ja värjäävyydestä. Jos arvioi väärin, voi käydä kalpaten.

Leon mielestä Dr. Beckmannin liina on materiaaliltaan kahden edellisen väliltä ja se tuntuu tukevalta. Minnan mielestä Dr. Beckmann keräsi muihin testituotteisiin verrattuna värin ohella eniten likaa.

Leo moitti kaikkia testituotteita puutteellisesta ohjeistuksesta.

- Olisin kaivannut näiden tuotteiden pakkauksista selkeämpiä annosteluohjeita eri pyykkisatseja varten. Nyt oli hankalaa päätellä, minkä verran liinoja erilaisten pyykkien joukkoon tarvitsisi. Meni vähän arpomiseksi, että riittääkö yksi liina, vai laitanko kolme.

Tuotteissa kehotetaan käyttämään 1 - 3 liinaa yhdessä koneellisessa, riippuen pyykin määrästä ja värjäävyydestä. Jos arvioi väärin, voi käydä kalpaten. Leoa jäi harmittamaan kokeilu Formilin liinojen kanssa.

- Formil jäi kaihertamaan mieltä, kun se antoi lempikauluspaitani värjäytyä vaaleanpunaisesta lilaksi, Leo harmittelee.

Liinoista voi olla apua pyykkärille, mutta lajittelullakin pärjää

Värinkerääjäliinat herättivät Tean kiinnostuksen.

- Vähän tulee sellainen olo, että kyllähän näitä liinoja täytyy saada. Meillä pestään värikkäiden lastenvaatteiden lisäksi kestovaippoja. Voisin ainakin toistaiseksi käyttää liinoja aina lempivaatteitani pestessä, ettei niille ainakaan käy mitään. Jatko riippuu siitä, kuinka helposti liinoja löytyy kaupoista.

Tean suosikki, Formil, on Lidlin tuote. Tea epäili, ettei lähtisi vain liinojen takia erikseen Lidliin, sillä hän ei yleensä käy siellä ostoksilla.

Jatko riippuu siitä, kuinka helposti liinoja löytyy kaupoista.

Minna oli värinkerääjäliinojen suhteen skeptinen. Hän ei aio alkaa käyttää liinoja, vaan jatkaa pyykkinsä lajittelua. Hän kritisoi liinoja myös niiden kertakäyttöisyydestä.

- Joka pyykkikoneellisen mukana kertyy jätettä lisää, vaikka nimenomaan pitäisi vähentää jätteen määrää.

Pyykin lajittelua opetteleva Leo aikoo myös jatkaa pyykkäystä ilman värinkerääjäliinoja.

Värinkerääjäliinoista voi siis olla apua pyykkäämisessä, mutta perinteisellä pyykin lajittelullakin pärjää pitkälle.

Katso myös: Toimivatko värinkeräysliinat?

Plussat ja miinukset

Testin voittaja: Dr. Beckmann: Värin- ja liankerääjä

Hinta: 5,60 € (20kpl / paketti) 0,28 € / liina

Dr. Beckmannin Värin- ja liankerääjäliinan pakkaus
Dr. Beckmannin Värin- ja liankerääjäliinan pakkaus Kuva: Yle / Emilia Korpela värin- ja liankerääjä

+ Kerää myös nukkaa pyykin joukosta
+ Napakka rakenne
+ Hyvä pakkaus
+ Imi hyvin väriä
+ Toimi testien aikana luotettavimmin
- Hinta
- Yhden testaajan sukat värjäytyivät

2. Formil: Colour trap

Hinta: 3,29 € (24 kpl / paketti) 0,14 € / liina

Lidlin Formil Colour Trap -värinkerääjäliinojen pakkaus
Lidlin Formil Colour Trap -värinkerääjäliinojen pakkaus Kuva: Yle / Emilia formil

+ Helppokäyttöinen pakkaus
+ Edullinen
+ Ei myttyyntynyt pyykissä
+ Paljon liinoja paketissa
- Heikontuntuinen rakenne
- Ei aina tehonnut; päästi väriä vaatteisiin
- Saatavuus vain Lidl-myymälöistä
- Liinoista saattaa irrota nukkaa pyykin joukkoon

3. Dylon: Colour Catcher

Hinta: 3,40 € (15 kpl / paketti) 0,23 € / liina

Dylonin Colour Catcher -värinkerääjäliinojen pakkaus
Dylonin Colour Catcher -värinkerääjäliinojen pakkaus Kuva: Yle / Emilia Korpela dylon

+ Liina tuli pyykistä lähes kuivana
+ Kompakti pakkaus
- Vähän liinoja pakkauksessa
- Paperinen tuntu
- Ei aina tehonnut; päästi väriä vaatteisiin
- Meni ruttuun pyykissä

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.