Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Golfkentät pelottelevat pakenevia osakkaitaan poliisitutkinnoilla

Golfosakkeiden vastikemaksujen laiminlyönti aiheuttaa vakavia ongelmia monen golfkentän taloudelle.
Golfkentät ovat turvautuneet poliisin apuun, jotta osakkeiden myynti perinnän ulottumattomiin katkeaisi.

Kentät myös varoittelevat osakkaita rikosvastuusta, joka voi seurata, jos golffari myy osakkeensa maksuhaluttomiin käsiin. Vastiketappiot lasketaan nykyään yksittäisillä kentillä jopa sadoissa tuhansissa euroissa.

Suomen Golfkenttien Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Hans Weckman.
Puheenjohtaja Hans Weckman. Suomen Golfkenttien Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Hans Weckman. Kuva: YLE kuningaskuluttaja

- Kun maksavien määrä vähenee, jäljelle jäävät osakkaat joutuvat maksamaan enemmän, sanoo hallituksen puheenjohtaja Hans Weckman Suomen Golfkenttien Yhdistyksestä.

Vastikelintsauksen taustalla on golfosakkeiden arvon romahtaminen. Golfosakkeesta voi olla vaikea päästä eroon edes lahjoittamalla osake. Osakkaan pitää kuitenkin maksaa pakollinen vastike ulosoton uhalla, pelasipa tai ei.

Osakemarkkinan hyytyminen on saanut liikkeelle hämärämiehiä, jotka ostavat tukuttain golfosakkeita, mutta jättävät myöhemmin vastikkeet maksamatta.

Tyypillistä on, että golfosakkeen vastaanottaja on tällaisissa tapauksissa varaton henkilö tai yhtiö, jolta ei saada vastikkeita edes perinnän kautta.

Osakkeen vastaanoton motiiviksi epäillään osakkeen mukana saatavaa ostopalkkiota, joka on usein muutaman satasen luokkaa. Summan on väitetty olleen joskus jopa tonneja.

Tutkintapyyntöjä poliisille

Ainakin satoja yksittäisiä golfosakkeita on päätynyt tahoille, joilla ei ole ollut alun perin aikomustakaan maksaa vastikkeita.

Yksittäisillä kentillä ongelma on iso. Esimerkiksi raaseporilaisella Nordcenter-kentällä vastikkeiden laiminlyönti aiheuttaa vuositasolla nyt noin 170 000 euron loven kentän talouteen.

Vihdin Hill Side Golf & Country Clubilla jää saamatta noin 50 000 euroa vuodessa vastikelintsauksen takia.

Hill Side Golf & Country Clubin päärakennus VIhdissä.
Vihdin Hill Side Golf & Country Clubille aiheutuu noin 50 000 euron vuositappiot vastikelintsauksesta. Hill Side Golf & Country Clubin päärakennus VIhdissä. Kuva: YLE kuningaskuluttaja

Kentän toimitusjohtaja Kari Piippo teki hiljattain poliisille tutkintapyynnön kaupoista, joissa lukuisia golfosakkeita yli kymmeneltä eri kentältä on myyty vastikkeiden maksamista laiminlyövälle henkilölle. Osakkeiden ostaja on ollut ulosotossa.

Suomen Golfkenttien Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajan Hans Weckmanin mukaan kyseisellä tutkintapyynnöllä halutaan selvittää, onko osakkeen vastaanottajan lisäksi golfosakkeen myyjäkin syyllistynyt rikokseen myymällä osakkeen varattomalle.

Espoon Gumböle Golfin kentällä vastaavantyyppinen poliisitutkinta eteni syyttäjälle niin, että poliisi epäili osakkeen myyjää törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Kyseinen ison velkaosuuden käsittävä Gumbölen osake päätyi välikäden kautta varattomalle henkilölle. Rikosoikeuden professori Jussi Tapanin mukaan osakkeen myyjä ei kuitenkaan automaattisesti syyllisty rikokseen tämäntyyppisessä kaupassa.

Tyypillisesti yhteen golfosakkeeseen liittyy noin tuhannen euron pakolliset vastikemaksut vuodessa.

Pornaisissa jättimäinen vastikekato

Myös Pornaisissa toimivan Kotojärvi Golfin kentällä on törmätty valtavaan maksavien osakkaiden pakoon. Taustalla on riita, jota ovat käyneet osa osakaspelaajista ja kenttäyhtiössä tahtipuikkoa heiluttava suuromistaja.

Kotojärvellä riidat linkittyvät golfkentän omistusrakenteeseen ja vallan keskittymiseen. Kentän perustajaosakas ja yhtiön hallituksen puheenjohtaja Björn Fredriksson sekä hänen lähipiirinsä pitävät hallussaan osakepottia, joka takaa äänienemmistön golfyhtiössä.

Björn Fredriksson.
Hallituksen puheejohtaja Björn Fredriksson. Björn Fredriksson. Kuva: YLE kuningaskuluttaja

Huomionarvoista on se, että äänienemmistön Fredrikssonille ja lähipiirille takaava osakepotti on ei-aktivoitu eli osakkeista ei tarvitse maksaa vastikkeita.

Vastaavia hallintorakenteita on ollut muillakin kentillä. Kotojärvellä omistukseen ja vallankäyttöön liittyvät kiistat ovat kuitenkin kärjistyneet niin, että noin 270 vastikkeita maksanutta pienosakasta on myynyt osakkeensa pois lyhyessä ajassa.

Se on noin kolmasosa kaikista pienosakkaista ja vastikkeen maksajista.

Osakkeiden vastaanottaja on salaperäinen Nordic Golf Investment –yhtiö, joka on rekisteröity Seychellien saarivaltioon keskelle Intian Valtamerta.

Golfyhtiön talouden kannalta ongelma on siinä, että Nordic Golf Investment ei maksa isosta osakepotistaan vastikkeita.

Kotojärvi Golfin hallituksen puheenjohtaja Björn Fredrikssonin mukaan kyseinen vastikerästi on nyt suuruudeltaan 150 000 – 200 000 euroa.

Onko niitä yritetty periä?

Fredriksson epäilee, että motiivi osakkeiden ostoon on yritys ajaa golfkenttä konkurssiin.

- On, on lähetetty lasku Seychelleihin, sanoo Fredriksson.

Hänelle on jäänyt epäselväksi, kuka on Nordic Golf Investment – yhtiön takana. Fredriksson epäilee, että motiivi osakkeiden ostoon on yritys ajaa golfkenttä konkurssiin.

Fredrikssonin mukaan konkurssia ei kuitenkaan ole näköpiirissä. Hän muistuttaa, että kentällä on yhä noin 500 pelaavaa osakasta.

Säästöjä tehty

Kotojärven kentällä on jouduttu tekemään säästötoimia osakaspaon takia. Parin rivigolffarin mukaan kenttä oli viime kesänä hyvässä kunnossa tulojen vähentymisestä huolimatta.

Kotojärven golfkentän varastohalli.
Kotojärven golfkentällä on tehty isoja säästöjä osakaspaon takia. Kotojärven golfkentän varastohalli. Kuva: YLE kuningaskuluttaja

Nordic Golf Investmentin suomalainen asiamies Esa-Pekka Kauppinen toteaa, että hän ei ole saanut vastikelaskuja pyynnöstään huolimatta yhtiön sähköpostiin.

Hän ilmoittaa, että Nordic Golf Investmentillä ei olisi välttämättä vastikkeiden maksuhalujakaan johtuen Kotojärvi Golfin hallinnollisesta tilasta ja että yhtiön kiinnostus Kotojärven osakkeisiin voi johtua golfyhtiön omaisuudesta.

Nordic Golf Investment on ostanut Kotojärven osakkeita 1 – 100 euron kauppahinnalla niin, että myyjiltä on peritty samalla 50 euron järjestelypalkkioita.


Tutustu myös:
Saako golffari pallon jalkaan, jos myy osakkeen varattomalle?
Golf-osake voi tyhjentää kuolinpesän

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.