Hyppää pääsisältöön

Kossun ja Kaljaanan huikattomuus näkyi heti veriarvoissa

Huikattoman helmikuun koekaniinimme Heikki "Kossu" Hynynen ja Jaana "Kaljaana" Mikkola kävivät laboratoriotesteissä tammikuun lopussa. Molempien veriarvoissa näkyi alkoholin suurkulutus, mutta ei vielä merkkejä maksavaurioista. Mutta jo kuukauden paussi vaikutti terveyteen.

logo ja huikaton helmikuu
logo ja huikaton helmikuu Kuva: Yle 100 päivää

Sekä Kossu että Kaljaana ovat käyttäneet alkoholia runsaasti, lähes päivittäin. Kuukauden juomalakon vaikutuksia haluttiin tutkia laboratoriotesteillä. Uudet testit tehtiin neljän viikon huikattomuuden jälkeen.

Kossun hälyttävän korkea GT-arvo oli laskenut arvosta 168 arvoon 73! Normaaliarvoksi katsotaan 5-115. GT on lyhenne sanasta glutamyylitransferaasi. Alkoholi lisää GT:n tuotantoa maksasoluissa. Yhden illan runsas alkoholinkäyttö ei heilauta GT-arvoa, vaan siihen tarvitaan jatkuvaa ja runsasta käyttöä.

Alkoholin käytön lopettamisen jälkeen kuluu yleensä joitakin viikkoja ennen kuin GT-arvo palaa normaaliksi. Kossulla muutos oli huikea.

Jaanan CDT-arvo oli tammikuun lopussa selvästi koholla, 2,8%, kun normaalin raja on alle 1,3%. Neljässä viikossa on tapahtunut radikaali pudotus: Jaanan CDT on nyt 0,9%.

S –CDT eli desialotransferriini on alkoholin suurkulutuksen merkkiaine. Sen pitoisuus seerumissa nousee, kun alkoholin käyttö on runsasta ja jatkuvaa. Kohonneet S -CDT -arvot laskevat 2-4 viikkossa alkoholinkäytön lopettamisen jälkeen. Neljän viikon raittius riitti Jaanan kohdalla arvon normalisoitumiseen.

Laboratoriotuloksia tulkitsi Kossulle ja Kaljaanalle päihdelääkäri Jarmo Kantonen. Hän oli mukana Kysy asiantuntijoilta -lähetyksessä.. Mukana myös ylilääkäri Kaarlo Simojoki ja päihdeterapeutti Jussi Kinnunen.

KATSO - kansa kysyi, asiantuntijat vastasivat:

LUE lisää asiantuntijoista ja heidän taustoistaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

100 päivää