Hyppää pääsisältöön

Kotihoito unohti vanhuksen neljäksi päiväksi – muistisairas oli yksin pimeässä huoneessa, ilman lääkkeitä, juotavaa tai ruokaa

Kotihoidon piirissä oleva 88-vuotias muistisairas Henry Westerdahl jäi vaille hoitoa neljäksi vuorokaudeksi. Westerdahl oli yksin pimeässä huoneessa, ilman lääkkeitä, ilman juotavaa, ilman ruokaa.

Westerdahlin tytär Tuula Wallenius ihmettelee, että isä oli vielä hengissä.

– Ensin tuli kiukku ja kauhu. Sen jälkeen pohdin, miten paljon tällaista tapahtuu, Wallenius sanoo MOT-ohjelmassa.

Se on hoitovirhe, ja meidän täytyy ryhtyä toimiin, ettei sitä satu toista kertaa.

Henry Westerdahl on täysin riippuvainen kotihoidosta. Hän ei muistisairautensa takia osaa lämmittää ruokaansa, ei tunnista nälkää tai janoa. Hän tarvitsee apua myös peseytymisessä ja lääkkeiden ottamisessa.

Vantaan kaupungin vanhus- ja vammaispalveluiden johtaja Timo Aronkytö lupaa selvittää tapausta.

– Se on hoitovirhe, ja meidän täytyy ryhtyä toimiin, ettei sitä satu toista kertaa, hän sanoo.

Suomen perus- ja lähihoitajaliiton mukaan tilanne on tuttu. Superin tammikuussa julkaistun selvityksen mukaan 95 prosenttia kotihoitajista on huolissaan hoidon laadusta.

– Kun on niin paljon asiakkaita päivässä, ei enää ajattele ihmistä ihmisenä. Monet kokevat, että asiakkaat ovat objekteja, esineitä. Onko se sitten inhimillistä? Minusta ei, sanoo Lahden kaupungin kotihoitaja Sari Ollikainen.

Alituinen kiire tarkoittaa kotona asuville vanhuksille turvallisuusriskiä. Yksi hoitaja voi joutua iltavuoron aikana käymään yli kahdenkymmenen asiakkaan luona.

Kotihoidon asiakaskäyntien määrä on noussut räjähdysmäisesti, kun laitoshoitoa on purettu koko 2000-luvun ajan. Noin 90 prosenttia 75 vuotta täyttäneistä asuu jo kotona. Kaksitoista prosenttia heistä saa säännöllistä kotihoitoa.

MOT tutki kameran avulla, mitä kotihoidossa todella tapahtuu.

  • MOT: Muistisairas yksin kotona
    Esitetty TV1:ssä maanantaina 9.3.2015 klo 20

Terveys

Kommentit