Hyppää pääsisältöön

Sopivan satulan ABC

Satulansovitusta
Satulansovitusta Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Satulan tehtävänä on linkittää hevonen ja ratsastaja toisiinsa. Mistä tunnistaa sopivan penkin ja milloin on aika vaihtaa uuteen istuimeen?

15 vuotta satuloiden kanssa työskennellyt Atte Martikainen kehottaa tarkastelemaan satulaa uusin silmin jos hevosen liikkeen laatu laskee. Selkeitä merkkejä ovat myös ruttuun menneet karvat huovan alla sekä silmillä havaittava, satulan läpättäminen ratsastaessa.

Satulan istuvuutta voi kokeilla omin käsin

Satulan paneelien, eli satulan alapuolella olevien pitkin tyynyjen tulisi jakaa ratsastajan paino tasaisesti hevosen rungon päälle. Oman satulan sopivuuden voi helposti tarkistaa liu’uttamalla kättään selkäpaneelien ja etukaaren alla. Sormien ei tulisi joutua puristuksiin tai vastavuorisesti liikkua paikoiltaan. Satulaa sovittaessa kannattaa myös ottaa huomioon hevosen rungon muodon muutokset, koska paikallaan seisova hevonen on aina leveämpi. Painetesti kädellä kannattaakin toistaa maasta käsin hevosen liikkuessa käynnissä.

Etukaaren oikea kohta on kaksi-kolme sormea hevosen lavasta. Etukaari löytyy nostamalla satulan siipeä. Jos satula istuu oikein, siipi vain lepää hevosen lavalla eikä estä hevosen liikettä. Satulan alla olevan ilmakanavan on taas oltava tarpeeksi leveä, jotta paneelit pystyvät kantamaan ratsastajasta aiheutuvan paineen.

Satulalla on oltava riittävästi tilaa hengittää ja elää hevosen mukana.
Satulalla on oltava riittävästi tilaa hengittää ja elää hevosen mukana. Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen
Satulansovitusta
Satulansovitusta Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Atte vertaa istuvaa satulaa sopivaan kenkään: pakettiin tarvitaan myös oikeanlainen sukka sekä nauhat. Hyvä satulakaan ei voi toimia jos siihen on liitetty vääränlaiset huopa ja vyö. Joskus pelkkä huovan vaihto voi tehdä ihmeitä. Atte suositteleekin muotoon ommeltuja huopia neliskanttisten sijaan.

- Ensin tulisi valita oikean mallinen huopa ja vasta sitten katsoa sitä väriä. Vaikka se onkin todella vaikeaa!
Atte nauraa.

Sopivaa satulaa etsiessä

Yksi tärkeimmistä asioista satulassa on rungon leveys. Aten mukaan perinteisesti ihmiset ostavat liian leveitä satuloita mistä seuraa satulan keikahtaminen lavoille. Tunnusteltaessa satula tuntuukin siis kireältä edestä, vaikka todellisuudessa satula on aivan väärässä asennossa.

Satula on oikeassa asennossa kun sen syvin kohta on hevosen keskikohdan päällä ja etu- tai takakaari eivät ole kellallaan. Eri valmistajilla voi myös olla oma näkemyksensä siitä, miten heidän satuloidensa tulisi asettua.

Satulansovitusta
Satulansovitusta Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Jos satula vaatii hienosäätöä, kannattaa korjausliikkeet tehdä satulan ja hevosen välissä.

- Kenkäänkin laitetaan pohjallinen tarpeen vaatiessa. Jos hevosen ja satulan väliin jää tyhjää tilaa, se täytetään. Pienelläkin kangaspalalla voi saada isoja muutoksia istuvuuteen. Tutkitusti paine jakaantuu paremmin jos korjausliike tehdään hevosen ja satulan välissä, eikä esimerkiksi toppaamalla satulaan pallo täytettä vaativaan kohtaan,

Atte kertoo ja lisää että romaanien ja täyttöpalojen tarkoitus ei ole korjata huonosti istuvaa satulaa vaan säätää paineet kohdalleen. Atte kehottaakin itse kokeilemaan voisiko oman hevosen saada pienellä satulan viilauksella liikkumaan vieläkin paremmin.

Atte Martikainen
Atte Martikainen Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen
Romaanilla satulan situvuutta voi parantaa.
Romaanilla satulan situvuutta voi parantaa. Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Uuden satulan kanssa kentälle

Uutta satulaa on ehdottomasti kokeiltava myös selästä käsin. Hevosen tulee liikkua satulan kanssa hyvin ja penkin on sovittava myös ratsastajalle. Satulassa tulee olla tarpeeksi tilaa jotta ratsastajan jalka pääsee laskeutumaan oikeaan asentoon. Pahimmillaan liian pieni satula työntää ratsastajan istumaan takakaarelle.

Satulan toppaus ei ole vuosihuolto
- Satulan toppauksessa halutaan aina korjata jotain, hienosäätää. Sitä ei missään nimessä kannata tehdä muuten vain,

Atte muistuttaa.

Satulaa ei myöskään kannata turhaan öljytä, koska nahka vettyy helposti. Hyvä öljyämistahti on muutamia kertoja vuodessa, mutta esimerkiksi satulan säilytys vaikuttaa huoltotahtiin. Lämpimässä satulahuoneessa tai auringossa satula voi kuivua. Parasta satulanhuoltoa onkin huolehtia siisteydestä nihkeällä pyyhkeellä ja satulasaippualla jossa ei ole paljon glysereeniä. Lika kun kuluttaa satulaa ehdottomasti eniten.

Vastinhihnojen vaihto on ajankohtaista jos nahka on halkeillut reunoilta tai hihnoissa on selkeä repeämä. Jos epäilee satulan koko rungon olevan rikki, kannattaa satulaa hieman vääntää ja kuunnella penkistä mahdollisesti lähteviä ääniä. Ehjästä satulasta ei tulisi kuulua rutinaa tai naksumista.

SUNNUNTAINA blogissa Muistilista satulan ostajalle

Kuvissa: Rubin III ja Jenna Tiihonen

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.