Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Yle Live pääkuva

Stigille puuman metsästys on hikistä touhua

Stig & Kullankaivajat Ruisrockissa 2014
Stig ja Kullankaivajat-rumpali Tero Sundell Ruisrockissa 2014 Stig & Kullankaivajat Ruisrockissa 2014 Kuva: Yle ruisrock 2014

Lauantai 4. heinäkuuta 2014. Ruisrockin toinen päivä on juuri käynnistynyt auringon paahteessa ja Rantalavan ensimmäinen esiintyjä Stig & Kullankaivajat päättää keikkansa raivokkaaseen versioon Puumaa mä metsästän -kappaleesta. Lavalta alas juostessaan Stig alias Pasi Siitonen tuskastelee kuumuutta.

Kun kahdeksan kuukautta myöhemmin pyydän Stigiä muistelemaan Ruissalon-keikkaa, on artistin mielessä päällimmäisenä juuri kuumuus. ”Paita oli ihan märkä hiestä. Oli vielä hieno paita valittuna keikalle, kun oli kerran telkkari paikalla. Mutta eihän se hiki haittaa, kun rockmusiikista on kyse.”

Stig promo
Stig promo stig
Televisiokameroiden läsnäolo ei kokenutta esiintyjää häirinnyt, kuin korkeintaan keikan alussa. ”Enemmänkin ajattelin sitä, että kyseessä oli eka kerta, kun soitamme Rantalavalla.”

”Meillä oli koko viime kesän ajan kokoonpanossa kaksi rumpalia. Ja nimenomaan kaksi erilaista rumpalia: ideana oli, että toinen on jykevä ja toinen maustaa. Ajateltiin että se ois siistiä, kun muilla ei ole kahta rumpalia. Mutta samana päivänä meidän kanssahan Ruisrockissa soitti myös Pepe & Saimaa ja heilläkin oli kaksi rumpalia, joista toinen (Eppu Kosonen) oli vielä sama kuin meillä. Olisiko Matti Mikkola (Pepe & Saimaan johtohahmo ja Stigin tuottaja) sitten kuitenkin ollut tuon idean takana.”

Useampia instrumentteja hallitseva Stig on päässyt vastikään itsekin rumpusetin taakse treenatessaan vanhan G-Litter-yhtyeensä kanssa. Vuonna 2002 esikoisalbuminsa julkaissut bändi esiintyy tulevana kesänä pitkän tauon jälkeen H2Ö-festareilla. ”Mitään täysimittaista comebackiä emme ole tekemässä, vaan kyseessä on spesiaalikeikka.”

Soittajista tuli hyviä ystäviä, meillä oli hauskaa ja olin bändistä tosi ylpeä

G-Litterin esiintymisen lisäksi Stigin tuleva kesä kuluu tiiviisti tien päällä, omia keikkoja on sovittu jo usealle viikonlopulle. Miehen mukana kesän kiertueella on uusi bändi. "Pienennettiin kokoonpanoa ja nyt on varsinainen superbändi. Mukana ovat Lauri Porra, Zarkus Poussa, Tuomo Prättälä ja Kullankaivajissakin soittanut Petri Kautto."

Syy kokoonpanon uusimiseen on Stigin huhtikuun lopussa julkaistavan uuden albumin aiempaa elektronisemmassa yleissoundissa. "Tuomo saa revittyä esiin juuri oikeita synasoundeja ja mukana on rytmillisesti uudenlaista ilmettä."

Kullankaivajien lopettaminen oli Stigille vaikea päätös. "Takana oli kuitenkin kaksi hauskaa kesää tuon bändin kanssa. Eikä mulla ole koskaan aiemmin ollut tuollaista tilannetta, että ois oma bändi. Eli siitä oli todella vaikea luopua. Soittajista tuli hyviä ystäviä, meillä oli hauskaa ja olin bändistä tosi ylpeä. Nyt on kuitenkin tulossa erityylinen levy ja oli pakko uusia asiat kerralla kokonaan."

Tulevana sunnuntaina Yle Teemalla nähtävä viimekesäinen keikka herättää Stigissä ristiriitaisia tunteita: omien touhujen katsominen televisiosta tuntuu vaikealta. "En tiedä pystynkö tuota katsomaan. Vaikka ehkä ois ihan järkevääkin tsekata, mitä tekee oikein ja mitä väärin. Ehkä kokeilen kuitenkin, aluksi vaikka ilman ääntä. Mutta tottakai vähän tekee mieli kurkata."

Yle Live -ohjelmassa nähdään maaliskuussa Stigin & Kullankaivajien keikan lisäksi muitakin viime kesänä Ruisrockissa taltioituja esiintymisiä. Sunnuntaina 15.3. on vuorossa Erin, 22.3. Scandinavian Music Group ja 29.3. Ruudolf & Karri Koira.

Yle Live: Stig & Kullankaivajat
La 7.3. klo 11.00 Yle Areena
Su 8.3. klo 22.20 Yle Teema
La 14.3. klo 16.00 Yle Teema (uusinta)