Hyppää pääsisältöön

Avaruus ja seksi valtaavat Heurekan - anteeksi kuinka?

Huomenna käynnistyvässä tapahtumien sarjassa voi kuvauttaa vaginansa, juosta kilpaa siittiöiden kanssa ja kuunnella Johanna Sinisalon novellia.

Nuorten kuvajournalistien 11-kollektiivi ja vapaiden toimittajien Long Play vievät kansalaiset avaruus- ja seksimatkalle. // Kuva: Aleksi Poutanen

Mitkä ovat elämän suurimmat mysteerit? Ehkä kuoleman jälkeinen elämä, vai kenties elämän syntyminen? Kahteen mysteeriin voi huomisesta alkaen etsiä vastauksia tiedekeskus Heurekasta, kun kahden journalistiryhmittymän kokoama Avaruus- ja seksimatka valtaa Heurekan. 

- Mietimme avaruutta ja seksiä koko elämämme – emmekä koskaan täysin ymmärrä mistä niissä on kyse, sanoo Touko Hujanen 11-kollektiivista.

Tapahtumaa on oikeastaan aika vaikea selittää.

Ideana on, että Avaruus- ja seksimatka yhdistää tieteen, taiteen ja journalismin. Long Play on luonut tapahtumaan lähes tunnin pituisen live-tiedelehden ja Johanna Sinisalo novellin, jota varten planetaarioon on tehty oma visualisointi.

Lasten luokkaretkipäivistä monelle tuttu Heureka muuttuu huomisesta alkaen aikuisten leikkikentäksi myös siinä mielessä, että koko tapahtuma-alueella on anniskeluoikeudet.

- Pääsee siis pikkupäissään kokeilemaan kaikkia niitä Heurekan pelejä ja laitteita ja testejä, joita yleensä vaan lapset harrastavat, sanoo Arttu Muukkonen 11-kollektiivista.

Pelkästä hassuttelusta ei kuitenkaan ole kyse. Yksi tapahtuman ideoista on kritisoida klikkijournalismin ja pornografian monopolia seksuaalisuuteen. Jos siltä tuntuu, voi Avaruus- ja seksimatkalla kuvauttaa vaginansa, osallistua kilpajuoksuun pehmosiittiöiden kanssa ja tarkastella eläviä siittiöitä mikroskoopilla. Näyttelytiloissa puolestaan on esillä 11-kollektiviin valokuvaajien töitä, jotka käsittelevät muun muassa Tinderiä ja Linnunrataa.

Matkalaiset lienevät hyvissä käsissä, sillä Avaruus- ja seksimatkan taustalla on kaksi palkittua journalistiryhmityymää: pitkiin tutkiviin juttuihin erikoistunut Long Play ja nuorten kuvajournalistien 11-kollektiivi. Heidän lisäkseen tapahtumassa ovat mukana Hitaan journalismin yhdistys ja tiedekeskus Heureka.

11-kollektiivi on palkittu muun muassa Suomen suurimmalla valokuvapalkinnolla. Kollektiivin jäsenistä Meeri Koutaniemi on palkittu moninkertaisesti sekä Suomessa että ulkomailla. Hujanen puolestaan on valittu sekä vuoden lehtikuvaajaksi että nuoreksi lehtikuvaajaksi. Long Play puolestaan on palkittu Helsingin Sanomien Uutisraivaaja-palkinnolla.

- Olemme kasvaneet ihmettelyyn Heurekassa jo lapsena. Miksi emme jatkaisi ihmettelyä siellä myös aikuisena, Hujanen sanoo.