Hyppää pääsisältöön

Carlos, shakaali: kaikkien aikojen paras elokuva terrorismista?

Édgar Ramírez sarjassa Carlos, Shakaali
Édgar Ramírez on Ilich Ramirez Sanchez eli Carlos eli Shakaali. Édgar Ramírez sarjassa Carlos, Shakaali olivier assayas

Vuoden 2010 parhaaksi elokuvaksi kutsuttu kuusiosainen tv-sarja maailmankuulusta terroristista. Carlos, shakaali esitetään Teemalla maanantai-iltaisin kaksi jaksoa kerrallaan.

Ranskan nykyelokuvan kiinnostavimpiin ohjaajiin kuuluvan Olivier Assayasin kuusiosainen tv-sarja Carlos, shakaali kertoo pahamaineisesta terroristista, joka oli kahden vuosikymmenen ajan maailman etsityimpiä miehiä. Vuonna 2010 valmistuneeseen poliittiseen trilleriin on saatu luotua niin aidon tuntuinen ajan henki, että moni on luullut sitä 1970-luvulla tehdyksi toimintaelokuvaksi.

Ilich Ramirez Sanchez eli Carlos eli Shakaali vietti moninkertaista kaksoiselämää monella eri nimellä vuodesta 1974, jolloin hän yritti murhata brittiläisen liikemiehen, vuoteen 1994, jolloin hänet pidätettiin Khartumissa Sudanissa. Minkä aatteen – jos minkään – nimissä hän teki terroritekonsa? Kuka hän oli ennen heittäytymistään mukaan palestiinalaisten vapaustaisteluun? Mikä teki hänestä miltei poptähden veroisen julkkiksen omalla alallaan?

Assayas on kertonut kiinnostuneensa Carlosin tarinasta, koska hän näki siinä mahdollisuuden tutkia kokonaisen sukupolven kohtaloa. Venezuelassa vuonna 1949 syntyneen Carlosin uskomattomat vaiheet heijastavat aikaansa: kylmän sodan jakamaa maailmaa, maailmanvallankumouksen aatetta, eurooppalaisen vasemmiston kriisiä, Lähi-idän tapahtumia, terrorismin nousua, popkulttuurin kasvua, kylmän sodan päättymistä, ahneuden voittoa aatteista... Carlos sopeutui aikojen muuttumiseen.

Kolmella mantereella kuvattu, kahdeksaa eri kieltä puhuva kertomus etenee pitkästä kestostaan huolimatta vauhdikkaasti, yksityistä ja yleistä tarinaa taitavasti limittäen. Carlosia näyttelevä Édgar Ramírez on syystä kerännyt useita palkintoja roolisuorituksestaan. Rockmusiikin historian hyvin tunteva Assayas on valinnut sarjan musiikiksi muun muassa New Orderia, Wirea, Dead Boysia ja Feeliesiä.

Terroristi Carlos
Elävä arkisto: Terroristi Carlosin eli Shakaalin maine kasvoi lähes legendaariseksi Terroristi Carlos carlos

Carlosin noususta ja tuhosta kertova liki kuusituntinen tv-sarja – tai yksi erikoispitkä elokuva – sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2010, ja sitä on esitetty maailmalla myös elokuvateattereissa, sekä kokopitkänä että lyhennettynä versiona. Muun muassa amerikkalainen Film Comment -elokuvalehti valitsi sen vuoden 2010 parhaaksi elokuvaksi. Kriitikko-tutkija Colin MacCabe on puolestaan ylistänyt sitä kaikkien aikojen parhaana terrorismia käsittelevänä elokuvana.

Carlos, shakaali esitetään Teemalla täyspitkänä versiona kuudessa osassa, kaksi osaa kerrallaan. Ensiesityksensä sarja sai Teemalla vuonna 2012.

 • Carlos, shakaali 1–6 (Carlos), Ranska 2010. Ohjaus Olivier Assayas. Pääosissa Édgar Ramírez, Alexander Scheer, Nora von Waldstätten, Ahmad Kaabour, Christoph Bach, Susanne Wuest, Anna Thalbach, Julia Hummer.

Lue lisää: Colin MacCaben artikkeli Carlos: Sudden Death (englanniksi)

Kommentit
 • Tarinoita korville – radiokuunnelma elää uutta nousukautta

  Tarinoita korville - radiodraaman uusi nousu

  Mobiilikuuntelun aikakautena radiodraama antaa kuulijalle oman tilan, mahdollistaa omat ajatukset ja mielikuvituksen käytön. Kuunnelma on kulkenut pitkän tien mm. Pekka Lipposen, Knallin ja sateenvarjon, Elmon ja Koe-eläinpuiston kautta nykypäivään. Radio oli ennen medioiden valtias. Se toi koteihin kuultavaksi koko maailman.

 • Parasta sirkuksessa on kaikki

  Taina Kopralle ja Jouni Kivimäelle sirkus on päivätyö.

  “Mun elämä on yhtä sirkusta", sanoo Sorin sirkuksen sirkustirehtööri Taina Kopra. Hän ja puolisonsa Jouni Kivimäki perustivat 80-luvulla pienen sirkuskerhon, joka on vuosikymmenten varrella kasvanut monipuoliseksi sirkuskouluksi. Tänä päivänä se tarjoaa sadoille lapsille ja nuorille taiteen perusopetusta. Teemalla nähdään Sorin sirkuksen upea joulushow 2018.

Yle Teema