Kesäkeiton syvin olemus -ohjelmasarja tarjoaa Santeri Vuosaran ohjeet: "Kukko 2.0" eli rukiinen juuresrieska, savusärkeä, käristettyä pekonia, ruismurua ja sinappikastiketta.

Rieska:
3 dl juuressosetta
1 dl maitoa
1 tl suolaa
2 munaa
noin 2 dl (tai enemmän) ruisjauhoja
2 dl Emmental-juustoraastetta
Sekoita taikinan ainekset huolellisesti. Leivo uunipellille leivinpaperin päälle ohuita rieskoja. Painele niihin haarukalla jokunen reikä.
Paista rieskoja 250-asteisen uunin keskitasolla viitisentoista minuuttia.
pekonia
hyvää sinappia
ranskankermaa
ruisleipää
savusärkeä (säilyke)
Suikaloi pekoni ja laita se kylmälle paistinpannulle. Kuumenna pannu ja paista pekoni välillä lastalla käännellen rapeaksi. Jätä valumaan talouspaperin päälle.
Sekoita ranskankerman joukkoon reilusti sinappia.
Leikkaa ruisleipä hienohkoksi rouheeksi ja paahda rouhetta 200-asteisessa uunissa viitisen minuuttia tai kunnes se on rapeaa.
Aseta rieskat tarjolle: Päällystä ne savusärjellä, koristele pekonilla ja ruisleipämurulla. Viimeistele sinappikastikkeella ja nauti!
Kaisa Pulakan artikkeli: Ruisleipä on paistettu suomalaisuuden myyttisessä uunissa
Yle Radio 1 Kesäkeiton syvin olemus: Ruisleipä 09.03.2015 klo 17.40 ja 14.03.2015 klo 22.45
Yle Areena: Kesäkeiton syvin olemus: Ruisleipä alkaen 06.03.2015 klo 12.00 kuunneltavissa 30vrk.