Hyppää pääsisältöön

Kesäkeiton syvin olemus: Santeri Vuosaran resepti Ruisleipä 2.0

Ruisleipä
Ruisleipä Kuva: Yle / Arja Lento reikäleipä

Kesäkeiton syvin olemus -ohjelmasarja tarjoaa Santeri Vuosaran ohjeet: "Kukko 2.0" eli rukiinen juuresrieska, savusärkeä, käristettyä pekonia, ruismurua ja sinappikastiketta.

I. K. Inha: Mustialan maatalousoppilaitos, 1899.
I. K. Inha: Mustialan maatalousoppilaitos, 1899. I. K. Inha: Mustialan maatalousoppilaitos, 1899. Kuva: I.K.Inha / Suomen valokuvataiteen museo mustiala

Rieska:

3 dl juuressosetta
1 dl maitoa
1 tl suolaa
2 munaa
noin 2 dl (tai enemmän) ruisjauhoja
2 dl Emmental-juustoraastetta

Sekoita taikinan ainekset huolellisesti. Leivo uunipellille leivinpaperin päälle ohuita rieskoja. Painele niihin haarukalla jokunen reikä.
Paista rieskoja 250-asteisen uunin keskitasolla viitisentoista minuuttia.

Ruisrieska
Ruisrieska Kuva: Yle / Kaisa Pulakka ruisrieska

pekonia
hyvää sinappia
ranskankermaa
ruisleipää
savusärkeä (säilyke)

Suikaloi pekoni ja laita se kylmälle paistinpannulle. Kuumenna pannu ja paista pekoni välillä lastalla käännellen rapeaksi. Jätä valumaan talouspaperin päälle.

Sekoita ranskankerman joukkoon reilusti sinappia.

ruisleipäkuutioita paistinpannulla
ruisleipäkuutioita paistinpannulla Kuva: Yle / Kaisa Pulakka ruisleipäkuutioita

Leikkaa ruisleipä hienohkoksi rouheeksi ja paahda rouhetta 200-asteisessa uunissa viitisen minuuttia tai kunnes se on rapeaa.

Aseta rieskat tarjolle: Päällystä ne savusärjellä, koristele pekonilla ja ruisleipämurulla. Viimeistele sinappikastikkeella ja nauti!

Kaisa Pulakan artikkeli: Ruisleipä on paistettu suomalaisuuden myyttisessä uunissa

Yle Radio 1 Kesäkeiton syvin olemus: Ruisleipä 09.03.2015 klo 17.40 ja 14.03.2015 klo 22.45
Yle Areena: Kesäkeiton syvin olemus: Ruisleipä alkaen 06.03.2015 klo 12.00 kuunneltavissa 30vrk.

Ruispelto
Ruispelto Kuva: Yle / Seppo Sarkkinen viljapelto
  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka