Hyppää pääsisältöön

Kipeät korvat ja valvotut yöt

Akuutti näkökulma -otsikkokuva
Iso osa korvatulehduksista paranee ilman kuuria. Parasta kotihoitoa kipeälle lapselle on särkylääke ja syli. Akuutti näkökulma -otsikkokuva Kuva: Yle, Akuutti akuutti näkökulma

Muistatko, miltä tuntuu vihlova kipu korvissa? Valvottu yö ja lääkärin kylmä instrumentti korvassa? Lukuisat lääkekuurit ja puhkaistu tärykalvo? Monet meistä ovat sairastaneet lapsena useita välikorvantulehduksia. Muistot palaavat elävänä mieleen, kun oma jälkikasvu parkuu ja kiemurtelee yönkähmässä kipeitä korviaan. Uusi sukupolvi kokee samaa voimattomuutta pienen ihmisen sydäntäsärkevästä itkusta kuin vanhempansakin. Mutta onko mikään muuttunut?

Ennen antibioottikuuri määrättiin nykyistä helpommin. Nyt tiedetään, että iso osa korvatulehduksista paranee ilman kuuria. Parasta kotihoitoa kipeälle lapselle on särkylääke ja syli. Hyvässä lykyssä pystyasennossa uneen tuuditettu lapsi vaikuttaa aamulla jo parempivointiselta ja lääkärireissulta vältytään.

Mutta aina tilanne ei ole näin selvä ja lääkäriin lähdetään korvia näyttämään. Edessä voi olla useiden kuurien kierre ja lopulta pienen korvan putkittaminen. Lääkärit lohduttelevat, että parin-kolmen vuoden iässä tulehdusten määrä laskee huomattavasti. Korvakierteen uuvuttama perhe ei tästä tosiasiasta juuri kostu. Unettomat yöt ja pienen potilaan kotihoito kiristävät myös työpaikan tunnelmaa. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi yhteiskunta saa oman osansa märkää pullottavista tärykalvoista.

Korvatauti alkaa usein pitkittyneestä räkätaudista. Ja paras tapa välttyä peruslentsulta on hyvä käsihygieniä. Pienen ihmisen maailmassa ennaltaehkäiseminen on lyhyesti sanottuna lähes mahdoton tehtävä.

Kun omat lapseni korviaan sairastivat, sain vinkin maidon ja kauran välttämisestä. Ne kuulemma lisäävät limaisuutta. Tieteellistä näyttöä tähän en mistään löytänyt, mutta kaikki keinot otin kiitollisena vastaan. Samoin pyörittelin pumpulin sisään valkosipulin palasen ja sulloin luonnon oman antibiootin kipeään korvaan, aivan kuten äitinikin aikoinaan teki.

Varovaisesti uskallan jo toivoa, että pahin on takana. Sen verran on kuitenkin valvottu korvien vuoksi öitä, että lääkekaapista löytyy aina vähintään kahta erilaista särkylääkettä, joilla tarpeen tullen pääsee pahimman kivun yli.

Lue lisää:
Korvatautiin kipulääkettä

Lisää ohjelmasta

Mikko Penttilä laulaa ja Risto Laitila kuuntelee vieressä.
Mikko Penttilä laulaa ja Risto Laitila kuuntelee vieressä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Ari Heinilä haastattelukuvassa
Ari Heinilä haastattelukuvassa Kuva: Yle, Akuutti ari heinilä
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä