Hyppää pääsisältöön

Kosmetiikan säilöntäaineissa muhii uusi pommi

Kosmetiikan käyttäjiä on kohdannut uusi ärhäkkä kosketusallergia.

Noin 500 suomalaista herkistyy vuosittain muiden muassa ihovoiteissa, hiuskosmetiikassa ja puhdistusaineissa käytettävälle säilöntäaineelle, metyyli-isotiatsolinonille.

Euroopan unioni on kieltämässä aineen käytön osittain. Ihotautilääkäri Kristiina Aalto-Kortteen mukaan toimenpide on riittämätön.

Suomalaisilla ihotautiklinikoilla tutkituista potilaista 15 prosentilla on metyyli-isotiatsolinoniallergia. Allergia aiheuttaa kutisevaa ja punaista ihottumaa pääosin niillä alueilla, joissa on käytetty säilöntäainetta sisältävää kosmetiikkaa.

”Olemme Työterveyslaitoksella keränneet 36 ammattitautitapausta, ja siitä kävi ilmi, että 30 prosenttia potilaista oli tietämättään käyttänyt metyyli-isotiatsolinonia sisältävää tuotetta, joiden kohdalla ei ollut mainittu tätä isotiatsolinonia ollenkaan”, ihotautilääkäri Kristiina Aalto-Korte kertoo.

Metyyli-isotiatsolinonit puuttuvat joskus ainesosaluottelosta kokonaan tai niitä voi olla niin pieniä määriä. Tämä on se allergiapotilaan ongelma: miten välttää sitä ainetta, josta oire tulee.

Kosmetiikkalainsäädännön mukaan kaikki kosmetiikan sisältämät kemikaalit pitäisi ilmoittaa valmisteen ainesosaluettelossa eli ns. inci-listassa. Aalto-Kortteen mukaan näin ei kuitenkaan aina tapahdu.

”Metyyli-isotiatsolinonit puuttuvat joskus ainesosaluottelosta kokonaan tai niitä voi olla niin pieniä määriä. Tämä on se allergiapotilaan ongelma: miten välttää sitä ainetta, josta oire tulee”, hän sanoo.

Riskiä vähäteltiin
pitkään

Ihotautilääkärit eri puolilta Eurooppaa ovat varoittaneet EU:n komissiota pitkään kasvavasta epidemiasta. Asia otettiin EU:ssa vakavasti vasta kesällä 2013, kun brittilehdissä alettiin kirjoittaa aiheesta.

Komission tiedekomitea suositteli joulukuussa 2013, että metyyli-isotiatsolinonin käyttö tulisi kieltää. Kosmetiikkateollisuuden edunvalvontajärjestö Cosmetics Europe antoi samaan aikaan suosituksen, jonka mukaan metyyli-isotiatsolinonia ei tulisi käyttää iholle jäävissä tuotteissa.

”Alan teollisuus alkoi toimia jo ennen kuin se tuli lainsäädäntöön. Lainsäädäntöprosessi on tietysti hidas, koska se on EU-prosessi ja siinä käydään tiettyjä vaiheita läpi mutta hyvin usein reagoidaan jo ennen kuin lainsäädäntö tulee. Sitten kun alkaa tulla uutta tutkimustietoa, pieni hetki menee ennen kuin huomataan, että se on oikeasti relevantti”, toimitusjohtaja Sari Karjomaa Teknokemian Yhdistys ry:stä sanoo.

Teknokemian Yhdistys edustaa kosmetiikkateollisuutta Suomessa.
Teollisuuden suosituksen jälkeen komission tiedekomitea jätti poishuuhdeltavat tuotteet pois totaalikieltolistalta.

”Poishuuhdeltavissa tuotteissa pitoisuus pitäisi rajoittaa 15 miljoonasosaan eli samaan kuin kloori-isotiatsolinonin sekoituksen pitoisuus. Käytännössä se tarkoittaisi ilmeisesti sitä, että kemikaalin käyttö olisi loppu sen takia, että sillä ei ole säilöntäainetehokkuutta niin pienillä pitoisuuksilla. Se olisi tarkoittanut täyskieltoa”, Kristiina Aalto-Korte sanoo.

Myös huuhdeltavat
tuotteet herkistävät

Työterveyslaitoksen 36 ammattitautipotilaasta neljäsosa oli altistunut isotiatsolinoneille vain käsipesunesteiden välityksellä.

”Emme löytäneet isotiatsolinoneja mistään muusta tuotteesta, joka olisi jäänyt iholle. Sen perusteella ei voi pitää turvallisena käyttöä näissä poishuuhdeltavissa tuotteissa.”

Ongelma on niin vakava, että Aalto-Kortteen mielestä metyyli-isotiatsolinoni pitäisi kieltää kokonaan.

Alun perin metyyli-isotiatsolinoni sallittiin inhimillisen virheen vuoksi.

”Emme ole koskaan aikaisemmin nähneet tällaisia kymmenkertaisia, nopeita herkistymisen lisääntymisiä.”

Teollisuus haluaa odottaa EU:n tiedekomitean arviota.

”Joka tapauksessa altistuminen on erilaista, koska tuote ei jää iholle, vaan nimensä mukaisesti poishuuhdeltavat huuhdellaan pois, niin se altistuminen jää pienemmäksi”, Sari Karjomaa sanoo.

Alun perin metyyli-isotiatsolinoni sallittiin inhimillisen virheen vuoksi.

”Komission tiedekomitea salli sen käytön vuonna 2005 sadan miljoonasosan pitoisuudella, koska se arvioitiin kohtalaiseksi herkistäjäksi. Todellisuudessa se on voimakas herkistäjä”, Aalto-Korte sanoo.

Teollisuus valvoo
itse itseään

EU:n kosmetiikkalainsäädännön mukaan tuotteiden tulisi olla ihmisen terveydelle turvallisia. Sari Karjomaan mukaan teollisuus pitää asiasta huolen, sillä jokaiselle tuotteelle tehdään turvallisuusarviointi ennen markkinoille saattamista.

”Yksittäinen henkilö voi valitettavasti saada ei-toivotun vaikutuksen, mutta se ei vielä tarkoita sitä, että se olisi koko väestölle haitallinen. Tässä on aika monimutkaista psykologiaa mukana, mutta turvallisuusarvioinnit ovat turvallisuusarvioijien vastuulla. Jokaisella yrityksellä joko on oma tai se käyttää ulkopuolista turvallisuuden arvioijaa”, Karjomaa sanoo.

Ihotautilääkärin näkökulmasta komissio kuuntelee pelkästään teollisuutta.

Kosmetiikkateollisuus valvoo itse itseään. Valmistajan palkkaama henkilö vastaa yrityksen tuotteiden turvallisuudesta. Jos yrityksellä ei ole palveluksessaan pätevää henkilöä, voi palvelun ostaa ulkopuolelta.

EU-komission riippumaton tiedetoimikunta (SCCS, Scientific Committee on Consumer Safety) arvioi puolestaan kosmetiikka-asetuksessa mainittujen yksittäisten ainesosien (rajoituksin sallitut aineet, UV-suojat, väriaineet, säilöntäaineet, kielletyt aineet) turvallisuuden. Näiden arvioiden perusteella asetetaan aineiden käytön rajoitukset ja pakolliset varoitusmerkinnät.

Ihotautilääkäri Kristiina Aalto-Kortteen mielestä EU:n komissio toimii kosmetiikka-asioissa teollisuuden ehdoilla.

”Ihotautilääkärin näkökulmasta komissio kuuntelee pelkästään teollisuutta. Kaikki tehdään mahdollisimman hitaalla tavalla ja vain juuri ne asiat toteutetaan, jotka teollisuus suostuu itsekin tekemään ”, Aalto-Korte sanoo.

”Metyyli-isotiatsolinonin kieltämisen hitaus on vihastuttanut. Suomessa on viime vuonna herkistynyt 500 henkeä ja edellisenä vuonna 500 henkeä vähintään. Tämäkin olisi voitu estää. ”

Oletko sinä herkistynyt metyyli-isotiatsolinonille? Kerro omista kokemuksistasi.
Miten kemikaaleille herkistyminen vaikuttaa arkeesi?

Lue myös:

Kommentit