Hyppää pääsisältöön

Miten vanhempasi juominen on vaikuttanut omiin valintoihisi - näin lukijat vastasivat

Minnesota-hoitomallin tunnekartta, kuvattu Rehapissa vuonna 2014
Minnesota-hoitomallin tunnekartta, kuvattu Rehapissa vuonna 2014 Kuva: Yle/ Heidi Richert minnesota-hoitomallin tunnekartta

Omien elämänvalintojen edessä alkoholistin aikuista lasta ohjaa usein pelko. Pelko, että toistaa vanhempien virheet eikä itse sitä huomaa - tai että itse käyttäytyy samalla tavalla kuin isä tai äiti.

Jotkut aikuiset lapset ohjaavat päättäväisyydellä ja omaa sisäistä voimaa intuitiivisesti käyttämällä elämänsä suuntaa juuri sinne minne haluavatkin - joillakin päättäväisyydestä huolimatta valinnat johtavat aivan muualle kuin oli tarkoitus ja sukupolvien kierre tuntuu mahdottomalta katkaista.

Valintoja tehdessä pitää voida luottaa itseensä, vaikka helppoa se ei ole. Pieleenkin menneiden valintojen kohdalla kannattaa olla armollinen itseään kohtaan.

Miten vanhempasi juominen on vaikuttanut omiin valintoihisi

- Teini-ikäisenä ja nuorena aikuisena join paljon. Yritin sillä tavoin turruttaa pahan oloni. Nyt terapian jälkeen olen kohtuukäyttäjä. Opiskeluni olen suunnannut päihdetyöhön.Teen juuri gradua aiheesta. Olen valinnut aviomieheni aivan toisin kuin äitini. Minulla on hyvä, luotettava, turvallinen, keskustelevainen, sitoutunut, ei-alkoholisti mies.

- Elän terveellisesti ja liikun paljon. En suoraan sanottuna halua päätyä samaan onnettomaan tilaan missä vanhempani on ollut jo pitkään.

- Se mikä ei tapa vahvistaa. Minulla oli jo pienenä aikuisen ajatukset ja nyt aikuisena minulla on ollut lapsen tunne-elämä. Itse on täytynyt tehdä hirveä työ, että pystyy elämään suht koht normaalia elämää. Empatiakyky on ylivirittynyt mikä hankalaloittaa arkea ja tasapainossa pysymistä. Hakeuduin auttamisalalle, varmasti pitkälti auttaakseni sitä lasta sisälläni.

Hakeuduin auttamisalalle, varmasti pitkälti auttaakseni sitä lasta sisälläni.

- Päätin jo pienenä, että omat lapseni (jos niitä saan) eivät koskaan tule kokemaan samaa kun minä ja sisarukseni koettiin. Nyt kolmen lapsen äitinä huomaan, että teen tiettyjä valintoja sen mukaan, että lapseni saisivat turvallisen elämän. Niin kovin pienenä kun joutui ottamaan vastuuta, allekirjoitan täysin tuon "Alkoholistin kanssa kasvaneilla on monesti hyvät kyvyt ongelmanratkaisuun aikuisena." Teen työtä ihmisten kanssa ja uskon, että taustani auttaa ymmärtämään hieman paremmin muita.

- Alkoholistin tyttärestä tuli alkoholistin vaimo. Nyt asun yksin enkä uskalla aloittaa minkäänlaista ihmissuhdetta pettymyksen pelossa. Lähinnä että alkoholi olisi osa elämää. Itse olen täysin raitis. Missä mahtaa olla kaikki raittiit miehet?

- Nykyään jo osaa pitää jollain tavalla mielipiteensä. Mutta vieläkin ei-sanan sanominen on vaikeaa. On sitten asia mikä vaan. Läheisten ystävyyssuhteiden luominen vaikeaa.

Nykyään jo osaa pitää jollain tavalla mielipiteensä. Mutta vieläkin ei-sanan sanominen on vaikeaa.

- Nuorena päätin, etten ikinä itse ota juoppopuolisoa ja se on pitänyt. Tosin tosi vaikea on ollut toiseen ihmiseen sitoutuminen. En juuri luota ihmisiin, eikä minulla oikeastaan ole mitään tosiystäviä. Itsemurhaa olen elämäni aikana useita kertoja pohtinut, mutta en kuitenkaan ole yrittänyt toteuttaa. Aikamoisia masennusjaksoja olen käynyt useita läpi, mutta sentään hengissä selvinnyt.

- En tee samoja valintoja. Näen asiat laajemmin kuin äitini aikoinaan.

- En luota muihin ihmisiin. Kokemukseni mukaan vain itseensä voi luottaa. Haluan aina olla tilanteen herra, luen muiden tunnetiloja ja muutan käytöstäni kameleonttimaisesti pystyäkseni säilyttämään hallinnan tunteen.

- Minulle on jäänyt ylihuolehtiminen tavaksi. Eli stressaan läheiseni huolehtimisella.

- Koen pelkoa, paniikkia ja ahdistusta.

- En uskalla kertoa vaikeita asioita läheisilleni. Totuin pienenä siihen että vaikeat asiat oli piilotettava, tai niistä lähti aina jyrkkä alamäki. Nyt aikuisenakin yritän aina vältellä vaikeiden asioiden käsittelyä, ja yritän korjata asiat itse, ilman että vaivaisin läheisiäni.

- Haluan näyttää, että olen kunnon ihminen, että minuun voi luottaa. Sitten salaa välillä luistan velvollisuuksista joita olen itselleni haalinut.

- Päätin hallita omaa elämääni, ettei se tuhoudu sekoillessa.

------------------------------

10 kysymystä alkoholistin läheiselle: Miten vanhemman alkoholismi vaikuttaa omaan aikuisuuteen - näin lukijat vastasivat

Vastaa kyselyyn - saat heti faktatietoa aiheesta: 10 kysymystä alkoholistin läheiselle

Pullopostia lapsuudesta Yle TV1 tiistaisin klo 20, kuusi osaa 17.2.2015 alkaen. Jokaisen jakson jälkeen chat klo 20.30 alkaen yle.fi/pulloposti -sivulla.

Kommentit