Hyppää pääsisältöön

"Pelättiin, että meitä tapetaan" - Aikalaiset kertovat talvisodan rauhanneuvotteluista

Johan Nykopp kuvakaappaus Sodan ja rauhan miehet -sarjan osasta 7.
Johan Nykopp haastateltavana samassa paikassa, josta talvisodan rauhanneuvotteluihin lähdettiin. Johan Nykopp kuvakaappaus Sodan ja rauhan miehet -sarjan osasta 7. Kuva: Yle sodan ja rauhan miehet

Maaliskuun kuudentena 1940 suomalainen neuvotteluvaltuuskunta lähti Moskovaan tavoitteenaan mahdollisimman suotuisa rauha Suomen kannalta. Neuvostoliitto oli asettanut äärimmäisen kovat ennakkoehdot, että se edes suostui neuvotteluihin: Suomen oli luovutettava alueita, joita ei sotimalla ollut menetetty. Maamme hallituksen toinen vaihtoehto oli sodan jatkaminen ja avunpyyntö Englannilta ja Ranskalta, mutta se koettiin vielä huonommaksi.

Alla oleivssa videoklipeissä talvisodan kokeneet Johan Nykopp ja Johan Otto Söderhjelm kertovat rauhanneuvotteluista, jotka käytiin 8.-13. maaliskuuta 1940.

Klipit ovat vuonna 1978 julkaistusta Sodan ja rauhan miehet -sarjan seitsemännestä osasta.

Lähdön aika

Vasta reilu kolmekymppinen diplomaatti Johan Nykopp oli mukana talvisodan rauhanneuvotteluissa Paasikiven avustajana tämän pyynnöstä. Ensimmäisessä klipissä, neljäkymmentä vuotta myöhemmin, Nykopp kertoo hymyillen matkasta neuvotteluihin, ja kuinka huhumylly neuvotteluista lähti pyörimään.

Moskovassa

Nykopp kertoo toisaalta Suomen, mutta myös Neuvostoliiton tukalasta asemasta maaliskuussa, minkä vuoksi neuvotteluihin ryhdyttiin.

Pelko kansan reaktiosta

Rytin I hallituksen oikeusministeri J. O. Söderhjelmin mukaan hallitusta kiellettiin kävelemästä Helsingin kaduilla rauhanteon jälkeisenä päivänä, sillä kansalaisten mielialaa pidettiin niin vaarallisena. Söderhjelmin mukaan arvio osoittautui vääräksi.

  • Talvisotatietäjä ratkesi

    Talvisotatietäjäksi valittiin helsinkiläinen Mika Virta.

    Rattoisassa, mutta tiukassa kisassa Etelä-Suomen talvisotatietäjäksi valittiin helsinkiläinen Mika Virta. Hyväksi kakkoseksi, mutta Pohjois-Suomen ykköseksi ja nuorten mestariksi lyötiin reisjärveläinen Joonas Mattola, 19 vuotta.

  • Talvisota viidellä kuvalla kerrottuna

    Talvisodan 105 päivään mahtuu loputtomasti kiehtovia tarinoita ja vaiheita. Osana #sota39-projektia tiivistimme talvisodan tärkeimpiä vaiheita viiteen kuvaan. Kuvien teksteistä saa nopean ja kronologisen kertauksen, kuinka talvisota eteni.