Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Aivot tukossa

Prisma studio, yle tv1
Prisma Studion koehenkilö Sofia Kilpikivi osallistuu muistitestiin. Prisma studio, yle tv1 yle tv1

TV1 keskiviikkona 11.3.2015 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 13.3. klo 5.55
Yle Areenassa 30 päivää

Kiirettä, valvomista ja ylitöitä. Monella suomalaisella aivot käyvät ylikierroksilla ja muisti pätkii. Kuormitus haittaa paitsi aikuisten aivojen toimintaa, mutta myös nuoren aivot voivat tiltata.

Miten huoltaa aivoja?

Prisma Studio kokeilee, mitä tapahtuu kun kolmekymppinen elämän ruuhkavuosia elävä perheenäiti, bloggaaja ja freelencer-toimittaja saa arkeensa vielä lisäkuormaa. Pätkiikö muisti, kun lisätään kierroksia ja päälle vielä yökukkumisia.

Ihmiskokeen tuloksia seurataan Työterveylaitoksen mittausten ja asiantuntijoiden avulla.

Aivojen ”tilttaamisen” raja tulee helposti vastaan terveelläkin ihmisellä. Muistia kuormittavat tietotulva, jatkuvat keskeytykset ja nopeat reagoinnit uusiin tilanteisiin.

Ohjelmassa pohditaan myös sitä, miten aivoistaan voi pitää huolta ja millä konsteilla ”tilttaaminen” estetään.

Auttaako alkoholi?

Jos aivot ovat ylikuormittuneet, yksi suomalainen konsti on usein ollut alkoholin käyttäminen lääkkeenä. Hetkellisesti saattaa vaikuttaa siltä, että se auttaakin.

Toimiiko alkoholi todella stressilääkkeenä? Vai olisiko sittenkin jokin parempi tapa rentouttaa aivoja?

Prisma Studion juontaa Marjo Harju.

Kommentit
 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.